Bilde: Colourbox

Bygg frittstående badstue uten å søke

Har du plass til en frittstående badstue? Hvis du planlegger godt trenger du ikke søke.

Kunne du tenke deg en liten badstue i hagen, med garderobe og dusjrom, og en liten terrasse foran?  Det å bygge badstue inne i ditt eget hus er ikke noe du trenger å søke om. Med frittliggende badstuer er det litt mer sammensatt hva som gjelder av regler.

Unngå byggemelding

Hovedregelen er at du må søke eller sende melding om de fleste byggearbeider. Men det finnes unntak. Boka Badstue er skrevet av Knut Audum, Tore Hauge og Sverre Holøs fra Teknologisk institutt, avdeling for Bygg- og innemiljø, og her finner du blant annet løsningen på å unngå søknader og byggemeldinger for badstua.

For bygning på bebygd tomt er det ikke nødvendig med verken søknad eller byggemelding dersom du oppfyller en del krav.


Kravene
Bygningen må være mindre enn 15 kvadratmeter i grunnflate.
Høyden fra terrenget til toppen av taket må være lavere enn 3 meter. Høyden fra terrenget til toppen av veggen må ikke være høyere enn 2,5 meter.
Bygningen må ikke brukes til varig opphold.
Det må være mer enn en meter til annen bygning på eiendommen.
Bygningen må ikke være til sjenanse for andre.

Holder du deg til disse grensene, betyr det en forenkling av prosessen fordi kommunen ikke trenger å bli involvert.

Vann krever søknad

Går du over grensen på 15 kvadratmeter eller innreder med overnattingsplasser må det byggemeldes eller søknadsbehandles.
Hvis bygget er større enn 50 kvadratmeter eller dersom du skal legge inn vann, avløp og ildsted må du sende byggesøknad. Alle byggesøknader krever en ansvarlig søker som har oversikt over hvilke krav som stilles til byggverk. Dette skal i utgangspunktet være en kvalifisert fagperson som er godkjent for ansvarsrett.

13. april 2010
Mer om Badstue

Slik bygger du din egen badstue

Her er noen tips til deg som ønsker badstue i egen bolig.

Hva må du tenke på før du bygger badstue?

Ønsker du deg badstue? Planlegg godt i forkant, og få en mentalhygienisk opptur når du er ferdig.

Infrarød varme for helse og velvære

Infrarød varme sies å gi velvære og smertelindring. Nå kan du få det i din egen bolig.

Hold badstuen ren og frisk

Hvordan holder du badstuen ren og frisk så den varer lengst mulig? I samarbeid med Tylö gir vi deg tipsene som viser hvordan du forlenger livslengden til badstuen og din egen trivsel.

Flott badstue av osp

For 20 000 kroner er det mulig å realisere drømmen om egen badstue hvis du gjør byggearbeidet selv og bestiller plank direkte fra høvleriet. Her er det...

Dampende badstuglede

Badstubad er balsam for sjelen og minst like bra for kroppen. Når du bader i badstuen, utvides porene slik at avfallsproduktene i kroppen fordampes og...

Bygg badstue - bo bedre

Badstuen inngår mer og mer som en naturlig del av byggeplanene. Den tar ikke stor plass og krever ingen større innhugg i byggebudsjettet. Badstuen kan man enkelt bygge selv, men det leveres også prefabrikkerte byggesett. Det finnes et omfattende utvalg av tilbehør til badstuen, alt fra tradisjonelle stamper til elektroniske overvåkingssystemer for fuktighet og temperatur.

Snekkerens beste badstutips

Tømrermester Inge Aslaksrud har gjort om kjellerboden i en enebolig på Kolsås til et rom med flere bruksmuligheter. I selve badstuen er det godt å...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no