10 råd for et velfungerende bad

Mye kan gå galt når du skal pusse opp badet. Tenk derfor nøye gjennom dine valg, og lytt til fagfolks råd. Badeværelset vil garantert leve lenger med grundig planlegging.
 1. Bruk membran
  Ifølge byggebransjens våtromsnorm skal det alltid brukes membran på baderoms-gulv- og vegger som utsettes for fuktighet.
  I dag brukes to ulike membrantyper. Mange velger påstrykingsmembran som legges rett under flisene. Andre velger folie-membran. Da må det legges et påstøp oppå.
  Til arbeidet bør det benyttes sertifiserte håndverkere.
  Vær klar over at keramiske fliser, bade-romspaneler og vinyl ikke i seg selv er tette. Dette er kun overflatebelegg som ikke holder fuktighet ute. Derfor er det påbudt med membran på overflater som utsettes for fuktighet.
 2. Sørg for fall til sluk
  Det skal være fall til sluk på badet slik at vannet raskt finner vei ut.
  Sluk på badet er påbudt ifølge norske byggeforskrifter.
  Rens sluket for smuss med jevne mellom-rom for å unngå at det blir tett.
 3. Benytt fliser med lavt fuktopptak
  Vil du ha fliser med lang levetid, bør du bruke fliser av førsteklasses sortering og som har liten vannoppsugingseffekt. Velg gjerne fliser i samarbeid med kyndig fag-mann, som kan gi deg kvalitetsopplys-ninger om produktet. De fleste bade-firmaer anbefaler tørrpressede fliser til våtrom, som suger til seg fuktighet på rundt seks prosent. Jo lavere fuktopptak i flisene desto mindre er sjansen for at det oppstår vekst av mugg og sopp i konstruksjonen. På badegulv anbefales sklisikre fliser.
 4. Spør etter spesial-produkter til gulv og vegger
  Hvis du ikke ønsker å bruke fliser på gulv og vegger, finnes det spesialprodukter utviklet for baderom. Både Jotun og Nordsjø har laget maling og tapet som er spesielt utviklet for å tåle fuktighet på bad. Vinylbelegg finnes også med sklisikker overflate.
 5. Vurder ny emalje
  Hvis du ikke ønsker å kvitte deg med ditt gamle badekar, eller har kommet over et flott badekar med løveføtter som har sett bedre dager, kan løsningen være å reemaljere badekaret på stedet. Det finnes flere firmaer som utfører slike tjenester.
 6. Søk profesjonell hjelp
  Å pusse opp bad krever mye spesial-kompetanse. De fleste trenger hjelp både fra rørlegger, elektriker og flislegger. Hvis du ikke ønsker å styre prosessen selv, kan en arkitekt eller interiørarkitekt påta seg jobben med å tegne løsninger og styre arbeids-oppgavene. Enkelte baderoms-firmaer tilbyr også skreddersydde løsninger. Du kan faktisk reise bort i 14 dager, for eks-empel til Syden, og komme hjem til et lekkert, nyoppusset bad.
 7. Sett i gang en anbuds-runde
  Når du har bestemt deg for å gå i gang med å pusse opp badet, kan det lønne seg å vurdere tilbud fra ulike rørleggerfirmaer. Spesifiser skriftlig hva du ønsker å gjøre med badet ditt og lever dette til tre eller flere baderomsfirmaer. Sammenlign prisene fra de ulike aktørene, og velg det som virker mest lovende. Vurder tilbud ut fra opp-treden, skriftlig tilbud og referanser. Noen firmaer tilbyr bildedokumentasjon på alt som blir gjort med badet under oppus-singen. Spar på alle kvitteringer på varer og håndverkshjelp. Da har du garanti.
 8. Få 15 års garanti
  Bruk autorisert firma som har våtroms-godkjenning. Dersom det oppstår skader på badet ditt, vil firmaet som er knyttet til garantiordningen dekke utgifter til utbedringer i 15 år. Håndverkere i disse firmaene er strenge med å utføre arbeidet forskriftsmessig.
 9. Hent inn informasjon også fra nettet
  Bruk Internett til å hente informasjon om ulike baderomsfirmaer og leverandører.
  Hjelp til å velge installatør som kan gi kvalitetsgaranti på oppussing av badet, får du også på www.norsk-vvs.no.
 10. Tegn forsikring
  Dersom du vil forsikre deg mot skader på badet, kan du opprette en forsikring gjennom Anticimex Forsikringer som står bak en ny våtromsforsikring. De vil inspi-sere badet ditt grundig og gi en rapport om eventuelle feil og mangler. Skader opp til 200 000 kroner inngår i forsikringsavtalen.


Slik renser du fliser
Skitne fliser, som er vanskelig å ren-gjøre på grunn av fett som har satt seg fast fra såperester og lignende, blir skinnende rene med TD-rent. Produktet anbefales av flisleggere og er å få tak i hos de fleste flise-forhandlere. Flasken koster om lag 200 kroner og skal blandes ut med vann i forholdet 1 til 15.

Slik renser du sluket
Rørleggere anbefaler et rensepro-dukt som heter Mudin, som blant annet finnes hos de fleste Comfort butikker. Produktet er gunstig for plastrør. En flaske koster mellom 150 og 200 kroner. Bruk en halv flaske per sluk. Rørleggere anbefaler å rense sluket minst en gang per år med rense-middel for å unngå at sluket blir tett.
23. oktober 2008
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Badet ble nytt for under 10.000 kr!

Budsjettet var begrenset, men tiltakslysten stor. Se hvordan Irlin og Lars tryllet frem et tidsriktig nytt bad, både kjapt og rimelig.

Fugene på badet ditt er ikke vanntette

Trodde du at flisfugene på badet var vanntette? Det er de ikke. De riktignok vann, men hvis de sprekker opp kan det tyde på fuktskade.

Bygge bad? Disse papirene MÅ du ha i orden

Hvis ikke kan verdien på boligen falle kraftig.

3 enkle prosjekter alle kan klare

Med sin nye bok vil Anders Öfvergård få fart på alle hjemmefiksere. Her er hans knep for å komme i gang – og tre raske prosjekter til badet.

Tørt og trygt bad med membran

Ingenting er viktigere enn membran når det gjelder å fuktsikre badet. Her er våtromsekspertens tips.  

«Våre nye bad måtte rives, og fliser for 50 000 kroner ble hugget opp»

Da huset var nesten ferdig, oppdaget eierne at det ikke var lagt membran på badene. Slik unngår du baderomsfellene når du skal pusse opp!

Rør og sluk i gamle bad

Har du kjøpt bruktbolig og skal utbedre badet? Da gjør du lurt i å ta en ekstra titt på både sluk og rørsystem.

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Trepanel på badet

Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Kjenner du boligens verdipapirer?

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

DDV - Badets verdipapir

Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

Den viktige membranen

Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no