Bilde: Colourbox

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Å bygge et baderom helt fritt for feil er atskillig vanskeligere enn man kunne tro. Det er en rekke steder man kan trå galt, fra vegger til gulv, fra sluk til ventilasjon.

Sintef Byggforsk har utviklet en anvisning, Feil og skader i baderom, som tar for seg de vanligste feil og skader som kan oppstå i et baderom. Her ser vi på tolv av de 24 vanlige skadene som presenteres i anvisningen.

Manglende fall
Manglende eller feil fall kan føre til at vannet ikke renner mot sluket, men bort fra sluket og at du får stående vann på baderomsgulvet. I verste fall kan det ved vannlekkasjer føre til at vannet renner ut i nærliggende rom og gjør store skader der. Et dusjkabinett som fører vannet rett i avløpet kan gjøre mye for å bedre situasjonen i hverdagen, men det er likevel ikke tilstrekkelig dersom uhellet skulle være ute og du får en vannlekkasje på badet.


Sluk: Et vanlig problemområde på badet.

Bevegelser i overgangen mellom gulv og vegg
Bevegelser i trehus kan føre til at membran sprekker og det oppstår vannlekkasjer. Bevegelsene oppstår som følge av at gulvbjelkene tørker og dermed krymper. Ettersom membranen ikke klarer å tøye seg i følge med treverket, kan det oppstå revner i membranen og baderommet er ikke lenger fuktsikkert.

Mangelfull ventilasjon
Utilstrekkelig ventilasjon kan gi høy luftfuktighet i rommet. Det kan igjen føre til fuktskader på innredning eller kledning i rommet. For å unngå dette bør du blant annet sørge for at det er en overstrømingsspalte ved døra. Denne bør være rundt to centimeter.

To problemer ved betong
Det er særlig to problemer knyttet til betonggulv på baderommet. Det ene er når vinylbelegg legges på nystøpt betong. Fukten fra betongen kan føre til nedbryting av limet og gi fuktblærer under belegget. Det er derfor absolutt å anbefale at du lar betongen tørke godt før du legger vinyl.

Det andre problemet knyttet til betong, er når gipsplater er plassert i kontakt med fuktig betongstøp. Gipsplatene suger fukt fra betongen, og noe som fører til at kartong, gips og trematerialer blir fuktige. Til slutt vil fukten ødelegge platene.

Tre vanlige skader rundt sluket
Sluk bør plasseres slik at det er lett både å inspisere og rengjøre sluket. Uheldig plassering av sluk kan gjøre dette vanskelig, og i verste fall risikerer du oppdemming av vann og lekkasjer om slukene går tett.

Sluk som går tett kan også føre til skader i området rundt sluket dersom samvirke mellom påstrykningsmembran og sluk er mangefullt. Tilstopping i sluket fører til at vannet stiger opp til overgangen mellom sluk og mansjett, og dårlig tilpassing eller skader fører til at vannet lekker ut. Det kan være mange årsaker til dette, men løsningen vil være å tett forbindelse mellom membran og sluk.

Gammeldagse slukkasser som ikke er tette, kan føre til vannlekkasje i himlingen i rommet under badet. I slike tilfeller er det ikke annet å gjøre enn å bygge om gulvet og skifte sluk så membranen kan føres ned i sluket. Klemring eller med limflens sikrer tett forbindelse til sluket.

Fire vanlige membranfeil
Membran er uhyre viktig for å få til et fuktsikkert bad, og det er da også her mange av skadene oppstår. Membran er ikke nok i seg selv, den må også legges riktig. Det er slett ikke alltid det skjer.

Vanlige feil er for eksempel at banemembran blir avsluttet under flisoverflaten og at det ikke er overlapp med veggmembranen. Gjennomføring av rør og kabler i membran er også problematisk om du ikke får til gode tetteløsninger. Alle former for gjennomføring i membran bør behandles med ekstra aktsomhet, enten det er membran på vegg eller gulv.

Manglende membran på gulv gir ikke overraskende problemer. Det samme gjør utett gulvbelegg i vinyl eller maling. Men også der det er membran, kan det oppstå problemer, spesielt hvis det er påstrykningsmembran. Det er ikke uvanlig at denne påføres for tynt, og det fører igjen til at fukt trenger gjennom. Påstrykningsmembran skal være minst en millimeter tykk, og det kan kreve flere påføringer.

For ytterligere informasjon om vanlige feil og skader på badet og hvordan disse kan utbedres, anbefales det å ta en titt på anvisningen Feil og skader i baderom fra Sintef Byggforsk.

Kilde: Feil og skader i baderom fra byggforskserien fra Sintef.

22. februar 2010
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Badet ble nytt for under 10.000 kr!

Budsjettet var begrenset, men tiltakslysten stor. Se hvordan Irlin og Lars tryllet frem et tidsriktig nytt bad, både kjapt og rimelig.

Fugene på badet ditt er ikke vanntette

Trodde du at flisfugene på badet var vanntette? Det er de ikke. De riktignok vann, men hvis de sprekker opp kan det tyde på fuktskade.

Bygge bad? Disse papirene MÅ du ha i orden

Hvis ikke kan verdien på boligen falle kraftig.

3 enkle prosjekter alle kan klare

Med sin nye bok vil Anders Öfvergård få fart på alle hjemmefiksere. Her er hans knep for å komme i gang – og tre raske prosjekter til badet.

Tørt og trygt bad med membran

Ingenting er viktigere enn membran når det gjelder å fuktsikre badet. Her er våtromsekspertens tips.  

«Våre nye bad måtte rives, og fliser for 50 000 kroner ble hugget opp»

Da huset var nesten ferdig, oppdaget eierne at det ikke var lagt membran på badene. Slik unngår du baderomsfellene når du skal pusse opp!

Pusse opp badet? Velg trygge produkter!

Når du skal pusse opp badet kan det kan være fristende å velge rimelige produkter fra utlandet. Uansett om du velger leverandører fra Kina eller Sverige...

Rør og sluk i gamle bad

Har du kjøpt bruktbolig og skal utbedre badet? Da gjør du lurt i å ta en ekstra titt på både sluk og rørsystem.

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

Trepanel på badet

Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Kjenner du boligens verdipapirer?

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

DDV - Badets verdipapir

Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

Den viktige membranen

Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no