Badet - kostnadsfelle nr. én

Badet er kostnadsfelle nummer én. Derfor lønner det seg å gjøre jobben skikkelig når du bygger nytt bad.

Foto: Colourbox
Allerede bygningsloven av 1924 hadde krav om vanntette golv og fall mot sluk. Bruken av baderommet har blitt endret betraktelig siden den gang, og forskriftene har endret seg i takt med våtere bruk av badet.

Sluk og fall
Det skal være fall til sluk. Minstekravet er et fall på 1:50 minst 0,8 m ut fra sluket. SINTEF Byggforsk anbefaler fall på 1:50 i hele dusjsonen samt under badekar og andre skjulte steder, og fall 1:100 på resten av badegolvet. Med tillatte toleranseavvik har man da sikret seg mot at det blir stående dammer på golvet (motfall).

I forbindelse med sluk og fall er dusjvegger med sokkel i døråpningen ofte et problem. Sokkelen hindrer at vannet renner ut av dusjen, men den hindrer også at vannet kan renne fra resten av golvet og fram til sluket. Ofte er sokkelen så høy at eventuelt lekkasjevann renner ut gjennom døra før det renner over sokkelen og ned i sluket. Det er ikke en lovlig løsning. Det holder ikke å bore noen små hull i sokkelen - et eventuelt hull må være så stort at man får en finger igjennom, og da renner jo også vannet fra dusjen motsatt vei og ut på golvet.

Røropplegget
I 1997 ble det satt strengere krav til røropplegget. Før 1970-tallet lå alle rør synlige og lekkasjer ble raskt oppdaget og fikk små konsekvenser. Så begynte vi å legge rørene inni vegger og golv, og skadene rakk å bli store før de ble oppdaget. Nå er kravet at en lekkasje, som jo kan skje fra tid til annen, ikke skal kunne skade andre konstruksjoner.
Blir det en følgeskade, f.eks. råte i veggen, så oppfyller ikke røropplegget dagens krav. Det betyr at røropplegget enten må ligge utenpå konstruksjonene (synlig eller bak lett demonterbar innkassing) eller at man må ha et fungerende rør i rør-system. Det holder ikke at vannrørene ligger i varerør - rørene og koblingene skal være slik lagt og utført at dersom det lekker i en kobling, skal vannet enten renne ut på badegolvet (som er tett og har fall til sluk) eller føres tilbake i varerøret og lekke ut på et trygt, men synlig sted. Dette kan man i teorien teste ved å helle vann inn i varerørene, men testen kan bli dyr hvis ikke systemet fungerer...

Avløp
Avløpsanlegget er ikke like sårbart som vanntilførselen. Som regel er sluket det eneste kritiske punktet i avløpsanlegget. Dels er det overgangen mellom sluk og golvmembran som kan være problematisk, og dels er det problematisk at sluket er plassert slik at det er vanskelig eller umulig å rense vannlåsen i sluket.

Begge deler kan man få en indikasjon på ved å ta av slukrista og kikke ned i sluket. Slukrista skal sitte rett over sluket slik at man kommer til for å rense det, og på moderne plastsluk er det som regel lett å se om klemringen og slukmansjetten eller vinylbelegget er uskadet og godt festet i sluket. Dersom det ikke er slukrist, men man kun har boret hull i (natursteins)flisene på golvet, er det ikke mulig å rense sluket, og sluket er ulovlig.

Byggebransjens Våtromsnorm 
Byggebransjens Våtromsnorm (BVN) er et frivillig kontraktstillegg som er utarbeidet av Fagrådet for våtrom i samarbeid med SINTEF Byggforsk. BVN stiller krav til oppdatert kompetanse hos de som utfører jobben, og de tekniske kravene er på noen punkter strengere enn forskriftskravene. Med utførelse etter BVN har man langt større sikkerhet mot fuktskader, men man kan ikke kreve at utførelsen skal følge BVN hvis det ikke er avtalt mellom partene.

Mer detaljer finner du i Byggforskserien, Byggebransjens Våtromsnorm og i faktaboken Lag nytt bad. Disse får du hos SINTEF Byggforsk.
25. juni 2011
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Badet ble nytt for under 10.000 kr!

Budsjettet var begrenset, men tiltakslysten stor. Se hvordan Irlin og Lars tryllet frem et tidsriktig nytt bad, både kjapt og rimelig.

Fugene på badet ditt er ikke vanntette

Trodde du at flisfugene på badet var vanntette? Det er de ikke. De riktignok vann, men hvis de sprekker opp kan det tyde på fuktskade.

Bygge bad? Disse papirene MÅ du ha i orden

Hvis ikke kan verdien på boligen falle kraftig.

3 enkle prosjekter alle kan klare

Med sin nye bok vil Anders Öfvergård få fart på alle hjemmefiksere. Her er hans knep for å komme i gang – og tre raske prosjekter til badet.

Tørt og trygt bad med membran

Ingenting er viktigere enn membran når det gjelder å fuktsikre badet. Her er våtromsekspertens tips.  

«Våre nye bad måtte rives, og fliser for 50 000 kroner ble hugget opp»

Da huset var nesten ferdig, oppdaget eierne at det ikke var lagt membran på badene. Slik unngår du baderomsfellene når du skal pusse opp!

Rør og sluk i gamle bad

Har du kjøpt bruktbolig og skal utbedre badet? Da gjør du lurt i å ta en ekstra titt på både sluk og rørsystem.

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Trepanel på badet

Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Kjenner du boligens verdipapirer?

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

DDV - Badets verdipapir

Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

Den viktige membranen

Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no