De dyreste Gjør-Det-Selv tabbene

Nordmenn liker å pusse opp selv, men noen ganger er entusiasmen større enn kunnskapene. Det kan koste dyrt.


Å gjøre jobben selv kan være moro og spennende, men du bør sette deg inn i hva som må gjøres før du begynner. Ellers kan det bli dyrt! Foto: Colourbox

- All egeninnsats på badet bør unngås. Våtrommet er det mest risikable rommet i hele huset, sier Lars Gulbrandsen, daglig leder i Fagrådet for Våtrom.

Men når du kan spare et par titalls tusen kroner, er det fristende å gjøre så mye som mulig selv. Det kan føre til utgifter i hundretusenkroners klassen.
- Er det først utført feil på membranen, for eksempel, betyr det at alt må rives og bygges opp igjen. Da er oppussingen verdiløs, og du får hele totalkostnaden én gang til.

Du kan heller ikke vente at forsikringen dekker problemer som oppstår etter at gjør-det-selv innsatsen har ført til skader på badet.
- På våtrom dekker forsikringen ikke annet enn plutselig oppståtte skader. Oppstår det da noe etter to-tre år, er det bedre å kunne gå tilbake til en seriøs håndverkeren og klage, enn å måtte ta det på egen kappe, sier Gulbrandsen.

Hobby-elektrikeren
- Vi ser at mange skader oppstår på grunn av feil i det elektriske anlegget. Det er viktig at oppussing og reparasjoner skjer etter forskriftene, og da spesielt på det elektriske anlegget i tillegg til VVS, forteller Sigrun Grahl-Jacobsen, produktsjef i Gjensidige.

40% av alle branner starter i det elektriske anlegget. Hvorfor ta sjansen på å tukle med noe du bør overlate til ekspertene? Det kan gå bra, men er uhellet først ute kan du risikere at det straffer seg på forsikringen.

- Da vil det kunne bli en avkortning dersom arbeidet ikke er utført etter lover og forskrifter. For å få full dekning på skader knyttet til det elektriske anlegget, er det viktig at arbeidet skal være utført av en autoriserte håndverker, poengterer Grahl-Jacobsen.

Katastrofal gulvsliping
- Folk tror det er så fort gjort å slipe gulv. Det skal helst gjøres på en time, sier gulvsliper Svein Erik Haland ved Haland Parkett og trappesliping.

Men hastverk er lastverk, og eier du ikke tålmodighet eller en stø hånd, risikerer du at gulvene ender opp mer skadet enn da du startet.
- Folk har ikke noe forhold til disse maskinene. De vipper dem eller lar dem stå for lenge på ett sted. Resultatet er at de ofte lager hakk og store dumper, forteller Haland.

Som oftest er det mulig å rette opp skaden, men da bør du ringe etter en profesjonell gulvsliper. Og du må regne med at det koster mer å utbedre skaden enn det ville gjort å leie en gulvsliper med én gang. Har du vært skikkelig uheldig, kan du risikere å måtte legg nytt gulv.

- Folk i dag har som oftest 14 mm parkett, og jeg har sett eksempler på at folk har slipt seg helt ned til lamellene under. Da må du bytte gulvet, sier Haland.

23. oktober 2008
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Badet ble nytt for under 10.000 kr!

Budsjettet var begrenset, men tiltakslysten stor. Se hvordan Irlin og Lars tryllet frem et tidsriktig nytt bad, både kjapt og rimelig.

Fugene på badet ditt er ikke vanntette

Trodde du at flisfugene på badet var vanntette? Det er de ikke. De riktignok vann, men hvis de sprekker opp kan det tyde på fuktskade.

Bygge bad? Disse papirene MÅ du ha i orden

Hvis ikke kan verdien på boligen falle kraftig.

3 enkle prosjekter alle kan klare

Med sin nye bok vil Anders Öfvergård få fart på alle hjemmefiksere. Her er hans knep for å komme i gang – og tre raske prosjekter til badet.

Tørt og trygt bad med membran

Ingenting er viktigere enn membran når det gjelder å fuktsikre badet. Her er våtromsekspertens tips.  

«Våre nye bad måtte rives, og fliser for 50 000 kroner ble hugget opp»

Da huset var nesten ferdig, oppdaget eierne at det ikke var lagt membran på badene. Slik unngår du baderomsfellene når du skal pusse opp!

Rør og sluk i gamle bad

Har du kjøpt bruktbolig og skal utbedre badet? Da gjør du lurt i å ta en ekstra titt på både sluk og rørsystem.

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Trepanel på badet

Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Kjenner du boligens verdipapirer?

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

DDV - Badets verdipapir

Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

Den viktige membranen

Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no