De fleste lekkasjer på badet skyldes membraner som ikke er tette
De fleste lekkasjer på badet skyldes membraner som ikke er tette Bilde: Colourbox

Den viktige membranen

Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.

Det viktigste på badet er det du ikke ser. Det viktigste befinner seg bak den fine fasaden. Hvilken baderomsinnredning du velger er av mindre betydning enn hvor god jobb som blir gjort når membranen legges.

Mange som kjøper eldre hus, ønsker å renovere badet. Noen ganger er det tvingende nødvendig på grunn av fuktskader, andre ganger er det bare et ønske om å oppgradere det til dagens standard og kanskje utvide det litt. Uansett hva årsaken er, er det én ting du ikke bør spare inn på - membranen.

Sårbar membran
De fleste lekkasjer på badet skyldes membraner som ikke er tette. Og årsaken til utette membraner er som regel enten slett utført arbeid eller skader på membranen etter den er påført. Men årsaken til fuktskader på grunn av utette membraner spiller liten rolle når skaden først er oppstått. Forsikringen dekker uansett ikke kostnadene for å utbedre skaden.

Og nettopp derfor er membranen så viktig. Membranen kan sammenlignes med baderommets hud. Den skal holde fukten unna organisk materialer og beskytte den omliggende konstruksjonen. Oppstår det skader på huden, risikerer du at fukt fra badet blør ut i gipsplater og treverk og forårsaker råte. Det er derfor uhyre viktig at membranen ikke bare blir lagt riktig, men at videre arbeid heller ikke skader membranen etter den er på plass.


Skjult: Det er jobben bak flisene som avgjør om badet er vellykket.

Vanskelig arbeid
Membran til våtrom finnes som smøremembran eller foliemembran. Mens foliemembran gjerne legges på gulv i våtrom, blir smøremembran mye brukt for å beskytte vegger. Du kan lese mer om det i artikkelen Membran til våtrom.

Det kan være lett å bli fristet til å velge smøremembran ettersom det er noe som virker enkelt å gjøre selv. Mens en foliemembran krever at folien sveises sammen, skal en smøremembran bare spres ut over flaten. Det virker såre enkelt - og kan være en av årsakene til at mange nye bad ikke er tette.

Det er nemlig ikke nok bare å smøre på membranen og tro at det holder. Tester viser at smøremembranen må være minst en millimeter tykk for å være fuktsikker, og det oppnår du først ved flere strøk. Vær også oppmerksom på at membranen må tørke mellom hvert strøk. Hastverksarbeid er derfor ingen mulighet når du jobber med membran.

Bruk fagfolk
Er du i tvil om du kan gjøre en god nok jobb med membranen selv, er det absolutt lønt å benytte seg av fagfolk. Det kan bli dyrt å spare noen tusenlapper på jobben dersom det fører til at et bad til hundre tusen råtner i løpet av få år. Å pusse opp et bad én gang er travelt nok. Å renovere det samme badet to ganger er et mareritt.

Benytter du deg av fagfolk, sørg for å inngå skriftlig avtale og be om 10 års skriftlig garanti av de som utfører jobben. Da har du i det minste en mulighet til å klage og få dekket kostnader hvis skaden skulle skje.

10. september 2009
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Badet ble nytt for under 10.000 kr!

Budsjettet var begrenset, men tiltakslysten stor. Se hvordan Irlin og Lars tryllet frem et tidsriktig nytt bad, både kjapt og rimelig.

Fugene på badet ditt er ikke vanntette

Trodde du at flisfugene på badet var vanntette? Det er de ikke. De riktignok vann, men hvis de sprekker opp kan det tyde på fuktskade.

Bygge bad? Disse papirene MÅ du ha i orden

Hvis ikke kan verdien på boligen falle kraftig.

3 enkle prosjekter alle kan klare

Med sin nye bok vil Anders Öfvergård få fart på alle hjemmefiksere. Her er hans knep for å komme i gang – og tre raske prosjekter til badet.

Tørt og trygt bad med membran

Ingenting er viktigere enn membran når det gjelder å fuktsikre badet. Her er våtromsekspertens tips.  

«Våre nye bad måtte rives, og fliser for 50 000 kroner ble hugget opp»

Da huset var nesten ferdig, oppdaget eierne at det ikke var lagt membran på badene. Slik unngår du baderomsfellene når du skal pusse opp!

Pusse opp badet? Velg trygge produkter!

Når du skal pusse opp badet kan det kan være fristende å velge rimelige produkter fra utlandet. Uansett om du velger leverandører fra Kina eller Sverige...

Rør og sluk i gamle bad

Har du kjøpt bruktbolig og skal utbedre badet? Da gjør du lurt i å ta en ekstra titt på både sluk og rørsystem.

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Trepanel på badet

Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Kjenner du boligens verdipapirer?

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

DDV - Badets verdipapir

Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no