Glassbyggestein på badet

Med glassbyggestein kan du lage deg akkurat så stor dusjnisje som du måtte ønske og samtidig sette ditt personlige preg på badet.


Glassbyggestein er glass som er støpt eller presset til enkle skålformede glassblokker. Ved å lime to enkle blokker sammen, får man hule blokker.

– Glass kan kanskje virke skjørt, men er i denne utformingen svært sterkt, forsikrer Per Hemgren og Henrik Wannfors, som er forfatterne av håndboka Alt om huset.

Ettersom glassbyggestein skjermer for direkte innsyn samtidig som de slipper inn rikelig med lys, er de godt egnet til bruk i en dusjnisje. Glassbyggesteinene kommer i ulike farger, former og med ulike effekter, og du kan dermed sette ditt helt personlige preg når du bygger med glassbyggestein.

Lag en dusjvegg i glassbyggestein
Det er relativt enkelt å sette opp en slik skillevegg av glassbyggestein, men det krever litt tid.

Før du går i gang, må du også sørge for at du har en rett vinkel mellom gulvet og veggen. I dusjsonen på badet skal det selvsagt være fall mot sluket. Det kan bety at du må bygge opp under gulvlisten for å få en rett vinkel slik at glassbyggesteinene står i vater.

Glassbyggesteinene plasseres på gulvlisten og inn mot vegglisten etter at disse er dekket med en egnet lim. Hver stein skal så omsluttes av monteringslister, som festes med lim. Slik bygger du veggen, stein etter stein, rad etter rad.

(saken fortsetter under bildet)

Megaflis: Glassbyggesteiner kommer i ulike former og farger. Foto: Megaflis

Lego for den tålmodige
Noen sammenligner metoden med legobygging, men det krever litt mer tålmodighet å bygge med glassbyggestein.

Årsaken er at det er begrenset hvor mange rader med stein du kan sette i høyde og lengde før limet må få tid til å herdes. Hemgren og Wannfors anbefaler at du bygger veggen i etapper på maks fem skift i høyden og åtte skift i lengden, før du lar limet herde til neste dag.

Dette er dog kun en retningslinje, sjekk alltid med bruksanvisningen som følger med varene du kjøper.

Ha stein i reserve
Det kan være lurt å kjøpe et par ekstra steiner når du først skal bygge en vegg i glassbyggestein. Da er du sikret at du har stein med riktig mål og farge om du i fremtiden skulle ha behov for utskifting av enkeltsteiner.

– Ofte ser man steiner som har sprukket og blitt mørke av smuss som har trengt inn. Disse bør byttes, noe som ikke er spesielt vanskelig, bare man finner steiner med samme mål som på de eksisterende. Rens vekk alt av gammelt glass og fugemasse og mur inn den nye steinen med glassbetonglim, sier Hemgren og Wannfors.

Ikke i fasaden
Glassbyggestein er godt egnet til bruk inne på badet. I yttervegger i våtrom bør glassbyggestein derimot unngås. Dette blant annet på grunn av den høye faren for kondens, spesielt i randsonene.

– Om vinteren vil overflatetemperaturen på den innvendige siden av glassbyggesteinen, og da spesielt langs sidekantene, bli lavere enn i rommet for øvrig. Risikoen for kondens er derfor stor ved lave utetemperaturer eller høy relativ fuktighet inne, hevder Sintef Byggforsk i anvisningen Glassbyggestein i fasader.