Bilde: Colourbox

Kjenner du boligens verdipapirer?

Bygge og pusse opp bad

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

Hvis skjøte og nøkler er alt du får tildelt når du kjøper en brukt bolig, bør du ta en prat med forrige eier. Med en bolig skal det nemlig følge en rekke nyttige dokumenter og verdipapirer. De er av liten bruk for selger, men av dessto større verdi for deg som kjøper.

Det er særlig dokumentasjon på arbeid utført på det elektriske anlegget og på våtrom du bør sørge for å få med deg. Samlet utgjør disse noen av boligens viktigste papirer.

NELFO er en forening for el- og IT-bedrifter. De har utarbeidet et sett med standard boligdokumentasjon som de kaller de 5 sikre. I dette settet inngår risikovurdering, kursfortegnelse, samsvarserklæring, utstyrsdokumentasjon, og rapport for sluttkontroll. De 5 sikre er både et verktøy for bransjen selv for å sikre likebehandling og rapporter som overleveres forbruker og er å regne som et verdipapir for deg som boligeier.


God oversikt: Ta vare på boligens verdipapirer.

Risikovurdering og sluttrapport
Strøm er definert som en farlig vare og må behandles deretter. Derfor skal også alle elektriske installasjoner risikovurderes.

- Selv om konklusjonen av risikovurdering er at det ikke er noen risiko, skal du ha rapport fra risikovurderingen, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for elsikkerhet hos Nelfo.

Les også:

Tørt og trygt bad med membran

Ingenting er viktigere enn membran når det gjelder å fuktsikre badet. Her er våtromsekspertens tips.

Rapport for sluttkontroll er en bekreftelse på at sluttkontrollen er utført. Rapport fra sluttkontroll er et viktig dokument som forteller at installatøren har kvalitetssikret installasjonen slik at ikke farlige situasjoner kan oppstå.

Kursfortegnelse og samsvar
Kursfortegnelsen er viktig for at du som eier skal kunne bruke og vedlikeholde anlegget på en forsvarlig måte. Denne kursfortegnelsen vil du vanligvis finne hengende i sikringsskapet om alt er gjort riktig, men den skal også inngå i dokumentasjonen du får overlevert om det har vært utført arbeid på installasjonen.

Samsvarserklæring er et verdipapir som alltid skal følge anlegget. Erklæringen er en garanti på at installasjonen er utført i henhold til forskriftens krav. Dette kan du lese mer om i artikkelen Derfor trenger du samsvarserklæring.

Utstyrsdokumentasjon
Denne dokumentasjon gjør det mulig å vurdere om anlegget er i samsvar med regelverket. Utstyrsdokumentasjonen er også viktig for at du som eier skal kunne bruke anlegget, og vil dessuten være nyttig å ha ved eventuelle utvidelser senere.

Dette dokumentet skal også omfatte tak- og gulvarme. Det vil være hendig å ha om du en gang i fremtiden opplever at for eksempel varmekablene streiker.

DDV-dokument eller sluttdokumentasjon
Også rørleggerbransjen har utviklet en sluttdokumentasjon som er å regne for verdipapir for boligeier. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) benytter seg av det de kaller for et DDV-dokument. Det står for dokumentasjon, drift og vedlikehold og skal inneholde opplysninger om hva som er gjort, når, og av hvem.

Les også:

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

- Fordelene ved et DDV-dokument er flere. Først og fremst får du en dokumentasjon på at du har fått levert det du har bestilt. Du får vite hvordan anlegget bør vedlikeholdes. Ved reparasjon eller skade, blir også jobben enklere fordi man har oversikt over produkter og deler som er benyttet, sier Oddgeir Tobiassen, fagsjef i NRL.

Du kan lese mer om DDV-instruksen i artikkelen DDV - Badets verdipapir.

30. oktober 2009
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Bygge og pusse opp bad Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Badet ble nytt for under 10.000 kr!

Bygge og pusse opp bad Budsjettet var begrenset, men tiltakslysten stor. Se hvordan Irlin og Lars tryllet frem et tidsriktig nytt bad, både kjapt og rimelig.

Fugene på badet ditt er ikke vanntette

Bygge og pusse opp bad Trodde du at flisfugene på badet var vanntette? Det er de ikke. De riktignok vann, men hvis de sprekker opp kan det tyde på fuktskade.

Oppdag feilene på badet - før det er for sent

Bygge og pusse opp bad Er du redd for at badet ditt har feil som kan forårsake store, kostbare skader? Her lærer du hvordan du kan unngå de vanligste fellene.

10 ting du må vite før du pusser opp badet

Bygge og pusse opp bad Skal du pusse opp badet eller bygge nytt? Her er tipsene og reglene du må kunne før du setter i gang.

Bygge bad? Disse papirene MÅ du ha i orden

Bygge og pusse opp bad Hvis ikke kan verdien på boligen falle kraftig.

3 enkle prosjekter alle kan klare

Bygge og pusse opp bad Med sin nye bok vil Anders Öfvergård få fart på alle hjemmefiksere. Her er hans knep for å komme i gang – og tre raske prosjekter til badet.

Tørt og trygt bad med membran

Bygge og pusse opp bad Ingenting er viktigere enn membran når det gjelder å fuktsikre badet. Her er våtromsekspertens tips.

«Våre nye bad måtte rives, og fliser for 50 000 kroner ble hugget opp»

Bygge og pusse opp bad Da huset var nesten ferdig, oppdaget eierne at det ikke var lagt membran på badene. Slik unngår du baderomsfellene når du skal pusse opp!

Rør og sluk i gamle bad

Bygge og pusse opp bad Har du kjøpt bruktbolig og skal utbedre badet? Da gjør du lurt i å ta en ekstra titt på både sluk og rørsystem.

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Bygge og pusse opp bad Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Bygge og pusse opp bad Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Trepanel på badet

Bygge og pusse opp bad Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

DDV - Badets verdipapir

Bygge og pusse opp bad Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

Den viktige membranen

Bygge og pusse opp bad Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no