Ti fatale feil på badet

Det er mye som skal stemme på badet. Her er ti feil du bør passe deg for. Noen er enkle å rette opp i, andre koster skjorta.


1. Dårlig ventilasjon. Om ventilasjonsanlegget ikke fungerer optimalt eller ikke er kraftig nok til å ta unna fukten på badet, risikerer du muggvekst med påfølgende helseproblemer. Andre problemer som kan følge av dårlig ventilasjon, er at innredningen eller bygningsdeler sveller og blir skadet.

2. Manglende luftespalte. Uten tilførsel av frisk luft, fungerer ikke ventilasjonen slik den skal og du risikere samme problemer som i punktet over. Rommet skal derfor ha luftespalte ved dør eller gjennom vegg.

3. Skjulte skjøter i røranlegget. Med et røranlegg som har skjøter skjult inne i veggene, vil en lekkasje kunne føre til store fuktskader før den oppdages. I lukkede konstruksjoner som vegg og gulv bør vannledninger legges som heltrukne rør eller rør i rør-system.

4. Manglende inspeksjonsluke. Dersom du har et innebygd badekar, bør det være en inspeksjonsluke med lufteventil i innbyggingsveggen slik at du kan komme til sluken hvis avløpet tilstoppes, få luftet hulrommet under badekaret osv. Uten inspeksjonsluke risikerer du bl.a. sopp- og muggvekst.

5. Svak gulvkonstruksjon. Gulvet i et bad skal tåle mye, og gulvkonstruksjonen må ha tilstrekkelig stivhet og bæreevne til å tåle både fliser og utstyr. Hvis den ikke er solid nok, er det fare for at flisene kan sprekke opp, konstruksjonen kan svikte og lekkasjer kan oppstå.

6. Utette rørgjennomføringer. Det er fare for umiddelbare lekkasjer i veggene dersom rørgjennomføringene til dusj- eller badebatteriet ikke er tett. I følge soussjef i Gjensidige, Oddvar Stensrød, skyldes de fleste lekkasjer i våtrom at membranen er utett, gjerne i forbindelse med rørgjennomføringer.

7. Vanlig maling. På et bad hvor taket ikke er malt med våtromsmaling, vil platene etter hvert svell, og mugg og sopp vil begynne å gro over takplatene. Bruk både grunning og maling beregnet på våtrom når du skal male.

8. Feilkonstruert overgang mellom gulv og vegg. Er ikke overgangen mellom gulv og vegg riktig utført, kan bevegelser i konstruksjonen føre til at membranen sprekker og det oppstår lekkasjer.

9. Manglende hjelpesluk. Rommet skal ha sluk slik at vannet ved en lekkasje ikke renner over og oversvømmer andre rom. Hvis den eneste sluken er avgrenset til dusjen, må du ha et hjelpesluk som kan ta unna vannet i resten av rommet om uhellet er ute.

10. For tynn membran. Påstrykningsmembranen som ikke er tykk nok rundt sluket, gir fare for lekkasje både på kort og lang sikt. Ferdig herdet membran skal ha minst 1 mm tykkelse.

Kilde: Fagrådet for våtrom