Tørt og trygt bad med membran

Ingenting er viktigere enn membran når det gjelder å fuktsikre badet. Her er våtromsekspertens tips.  


– Membranen er badets viktigste sjikt, så her gjelder det å være kritisk når du velger produkter. Ikke tenk at du skal spare penger, det kan fort bli kostbart dersom badet viser seg å ikke være tett. Membran er heller ikke dyrt i forhold til totalprisen på et våtrom, sier Cato O. Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom. 

Tre typer membran

Det finnes ulike typer membran:

Påstrykningsmembran (også kalt smøremembran), foliemembran og ferdige overflater – som for eksempel godkjente gulvbelegg.

Hvilken kategori du går for, er ikke så viktig – det essensielle er at membranen blir lagt riktig, og at du sjekker at produktet har en teknisk godkjenning fra SINTEF, eller tilsvarende dokumentasjon. 

– Når det først går galt, skal det så lite til før du får en lekkasje, og det koster mye å reparere. Membranen lekker gjerne i hjørner og overganger, forklarer Cato O. Karlsen.

– Kan man legge den selv? 

– Ja, det er lov, men ikke noe vi anbefaler.

Både vegg og gulv 

Membran legges enten under eller over støpen. Du må sørge for at den ligger på hele gulvet  med oppbrett på vegg, slik at membranen kommer 5 cm over ferdig gulv – pluss på veggen i dusjsonen og bak servanten.  

Karlsen mener det viktigste er å følge Våtromsnormens generelle anvisninger. 

– Sørg for at innleide arbeidere også jobber etter Våtromsnormen, og få det med i kontrakten. Legger du membran selv, er det viktig å sørge for å følge veiledningen til punkt og prikke, understreker Cato O. Karlsen.