Husets hovedbad har store, sorte fliser fra Mutina, kjøpt hos Fagflis. Veggene er malt med våtromsmaling (fargekode S5502-y, Grå skifer.  Baderomsinnredningen er fra HTH, med benkeplate i Corian. Se mer fra det flotte funkishuset på lerkefunkis.com eller Instagram: lerkefunkis.
Husets hovedbad har store, sorte fliser fra Mutina, kjøpt hos Fagflis. Veggene er malt med våtromsmaling (fargekode S5502-y, Grå skifer. Baderomsinnredningen er fra HTH, med benkeplate i Corian. Se mer fra det flotte funkishuset på lerkefunkis.com eller Instagram: lerkefunkis.

Pusse opp badet? Ikke gå i disse fellene!

I våtrom kan mye gå galt, og når det først skjer, koster det flesk å rette opp feilene. Møt Hilde – som oppdaget at ingen av de nye badene i huset hadde blitt utstyrt med membran, og få ekspert-tipsene til hvordan du unngår å gå i baderomsfella.

Hilde Lillejord og familien hadde gledet seg til å flytte inn i det nye huset sitt på Nesodden. I stedet måtte de lekre flisene på de splitter nye badene rives ned igjen – ingen av våtrommene hadde nemlig blitt utstyrt med membran.

Og siden nybygget også hadde flust av andre feil, ble familien hjemløse i tre måneder mens de kranglet med entreprenøren og ventet på botillatelse.

– Jeg stolte på håndverkerne, og visste ikke engang hvordan en membran så ut. Vi hadde så mye å gjøre med det estetiske og alle valgene som skulle tas, så jeg regnet med at de hadde fagkunnskapen som skulle til, forteller Hilde Lillejord.

På de ferdige flislagte badene måtte flisene rives ned igjen for å få dem forskriftsmessig tette etter våtromsnormen. Heldigvis kunne mange av dem brukes på nytt.

Dårlig byggeledelse

Badefadesen ble oppdaget ved at Hilde og mannen kom i en tvist med utbyggeren Xo-bygg, som krevde 250 000 kroner ekstra for husbyggingen. De var ikke enige i kravet, og tok kontakt med banken, hvor de ble rådet til få en takstmann til å gå igjennom huset.

– Badene var ferdige, men listene var ennå ikke satt opp. Da så takstmannen at oppbrettskanten fra membranen var fraværende, og ante ugler i mosen. Han sjekket i sluket, og heller ikke der var det noe spor av membran, forteller Hilde.

I etterkant har hun funnet to spann ubrukt membran etter arbeiderne. Hun legger skylden på dårlig byggeledelse, og tror ikke de utenlandske arbeiderne var så godt kjent med norske forskrifter.   

 

Innbygningsbadekaret heter Center Duo og er fra Kaldewei.

Tapte 200 000 kroner

– Badene måtte rives for å gjøres forskriftsmessig i stand, og fliser til 50 000 kroner ble hugget opp. Omtrent halvparten av dem kunne heldigvis brukes på nytt, og vi fikk lokale håndverkere til å gjøre jobben denne gangen, forteller Hilde Lillejord.

Etter måneder med krangling mellom dem og Elementhus, slo entreprenøren seg konkurs. Familien Lillejord holdt tilbake 10 % av kontraktssummen for huset, men endte likevel med utgifter på over 200 000 kroner de ikke fikk dekket.

– Det verste var påkjenningen ved ikke å ha noe sted å bo i tre måneder. Da vi endelig flyttet inn, var jeg så lei at jeg ville spy, og hadde nesten lyst til å selge huset vi hadde drømt om så lenge.

– Hva har dere lært av prosessen?

– Å ikke stole så mye på entreprenøren. Dessuten ville jeg ha brukt lokale håndverkere med et godt rykte. Det er smart å bruke tid på å finne referanser på egen hånd, for å forsikre seg om at de gjør skikkelig arbeid, tipser Hilde Lillejord, som også anbefaler å inngå en svært detaljert kontrakt før arbeidene settes i gang.

Hilde og Espen Lillejord med to av sine tre barn - endelig på plass i nytt hus, etter tre måneders forsinkelse.

Slik sjekker du håndverkerne

Cato O. Karlsen er daglig leder i Fagrådet for våtrom (FFV), og er enig i at det viktigste er å sjekke håndverkernes kompetanse og referanser godt.


– Vær nøye med dette! Forbrukerne er gjerne for lite kritiske, særlig når det dreier seg om muligheten til å spare store penger. Bad er kostbart å pusse opp, men det betyr ikke at det lønner seg å gå for det billigste tilbudet, advarer Karlsen.

– Hvorfor går det så lett galt på badet?

– Bad er et spesielt og krevende område. Du har et lite rom hvor mange fagområder møtes, belastningene er store fra vann og damp. Det er jo det å få det tett som er krevende, i tillegg til utfordringer med luftfuktighet. Vi vil også ha det varmt og godt på badet nå til dags, og det setter større krav til konstruksjonen og kunnskapen, mener Karlsen i FFV.

Han mener du godt kan kreve dokumentasjon på fagkunnskapen, som svennebrev eller mesterbrev, og forteller at undersøkelser FFV har foretatt, viser at mange lyver om kompetansen sin. På siden kompetansesjekk.no kan du søke på firmanavn og finne ut om håndverkerne du vurderer å hyre, virkelig har kompetansen inne.

 

Cato O. Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom

Den viktige våtromsnormen

Det er også viktig at du får inn i kontrakten at våtromsnormen skal følges. Selv om dette er en bransjenorm, er det ikke noe du har krav på om det ikke er spesifisert i kontrakten.


– Hva er de vanligste feilene dere ser?

– Mange har problemer med membranen – gjerne i tilknytning til sluk og tykkelse. En annen gjenganger er feil eller manglende fall i gulvet. Det kan være utfordrende både som en følge av trenden med store fliser, eller ved feilplassering av sluk eller annet utstyr. I det hele tatt lider endel bad av manglende prosjektering. Det er endel ting som er smart å tenke igjennom før man utfører våtrom, avslutter Cato O. Karlsen i FFV.


FÅ FULL KONTROLL over oppussingen av badet – her er ekspertenes sjekkliste.

 

Se opp for dette!

  • Det viktigste instrumentet er nesa di. Der det er for mye fuktighet, blir det sopp og mugg. Denne lukta blir endel av hverdagen og kan derfor være vanskelig å kjenne for dere som bor i huset. Spør naboene!

  • Sprekkdannelser i fuger og fliser er gjerne et tegn på at noe er galt på badet ditt.  


Smart vedlikehold

  • Sørg for å ha en god rutine for å rengjøre sluk. Det minsker risikoen for slitasje og lekkasjer.

  • Rengjør overflatene grundig, og bruk riktige vaskemidler. Silikonfuger krever for eksempel svakt alkalisk universalt rengjøringsmiddel (Ajax, salmiakk, Jif eller tilsvarende) som doseres ut i varmt vann.


Kilde: FFV

14. april 2015
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Badet ble nytt for under 10.000 kr!

Budsjettet var begrenset, men tiltakslysten stor. Se hvordan Irlin og Lars tryllet frem et tidsriktig nytt bad, både kjapt og rimelig.

Fugene på badet ditt er ikke vanntette

Trodde du at flisfugene på badet var vanntette? Det er de ikke. De riktignok vann, men hvis de sprekker opp kan det tyde på fuktskade.

Bygge bad? Disse papirene MÅ du ha i orden

Hvis ikke kan verdien på boligen falle kraftig.

3 enkle prosjekter alle kan klare

Med sin nye bok vil Anders Öfvergård få fart på alle hjemmefiksere. Her er hans knep for å komme i gang – og tre raske prosjekter til badet.

Tørt og trygt bad med membran

Ingenting er viktigere enn membran når det gjelder å fuktsikre badet. Her er våtromsekspertens tips.  

Pusse opp badet? Velg trygge produkter!

Når du skal pusse opp badet kan det kan være fristende å velge rimelige produkter fra utlandet. Uansett om du velger leverandører fra Kina eller Sverige...

Rør og sluk i gamle bad

Har du kjøpt bruktbolig og skal utbedre badet? Da gjør du lurt i å ta en ekstra titt på både sluk og rørsystem.

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Trepanel på badet

Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Kjenner du boligens verdipapirer?

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

DDV - Badets verdipapir

Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

Den viktige membranen

Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.