En utedusj er et godt alternativ for den som ikke har lyst til å investere i et utebad eller et svømmebasseng.
En utedusj er et godt alternativ for den som ikke har lyst til å investere i et utebad eller et svømmebasseng. Bilde: Colourbox

Alle kan ha en dusj i det fri

Ta dusjen ute i det fri og nyt været og utsikten! Med en utedusj kan man nyte av avkjølende vann på solvarme dager, uten å måtte gjøre store investeringer i utebad eller svømmebasseng.

Her er dusjen koblet rett på ytterveggen av sommerhuset. En sjalusidør skjermer mot naboen, mens det er fri utsikt til Oslofjorden og båtlivet.

Her er utedusjen koblet rett på ytterveggen av sommerhuset. en sjalusidør skjermer mot naboen, mens det er fri utsikt til Oslofjorden

Dusj i uterommet

En utedusj kan lages så enkelt som i dette tilfellet, montert rett på ytterveggen av sommerhuset. Vannrør er strukket fra kjøkkenet og lagt ut på sideveggen. I bunnen av dusjen er det foreløpig lagt en treplate med sluk og avløp. Treplaten skal imidlertid byttes med et vannbestandig underlag. Bunnen av et dusjkabinett er også en mulighet, som kan felles ned i terrassen. Hyttebutikkene har gjerne smarte dusjbunner som kan benyttes til en slik utedusj.

Eller hva med å plassere utedusjen midt i hagen? På et litt skjermet sted hvor man kan nyte roen og utsikten. Vannrør graves ned i bakken og kobles til dusjen. Pass på at dette gjøres fagmessig, vannrør må plasseres og isoleres slik at de ikke skades eller fryser. En enklere løsning er å la hageslangen bidra. Den kan henges opp og brukes direkte eller kobles til en utedusj. Nå finnes også muligheter for varmt vann med bare hageslangen. Det er utviklet utedusj med varmtvannstank og solcellepanel som varmer vannet, uten at vi har testet disse.

Det finnes også med vannposer, for eksempel fra Nomaden, som henges opp og gir deg nok vann til å bli ren. Heng den i sola slik at vannet blir varmt først. Er man morgenfrisk trenger ikke utedusjen utelukkende å bli et sommerfenomen. Ta morgendusjen ute i det fri vår og høst – opplev en forfriskende start på dagen.

Smarte dusjløsninger

R.O.O.M. har en forlokkende utedusj fra Habitat som kan kobles til hageslangen – eller til varmtvann. Den har stort dusjhode, og smarte underlag i teak. Forseggjorte utedusjer finnes også hos Spatec. Her er det også tenkt design i utformingen, og man har mulighet til å sette sammen sin egen ute- eller hyttedusj akkurat slik amn selv vil ha den.

Klarer man seg med enkle løsninger finnes det mye i camping- og hyttebutikkene. Hyttetorget har en komplett spesialpakke med alt man trenger til en utedusj; vanntank, garnityr og pumpe. Dusjen kan monteres på ytterveggen eller i et dusjkabinett ute. De har også en sammenleggbar dusj som enkelt kan pakkes ned når sommeren er over. Hyttebutikken har også lignende løsninger for utedusj.

Tips til utedusjen

  • Ikke la strøm eller innlagt vann begrense deg, i dag finnes mange smarte løsninger.
  • Husk at dusjen må være av rustfritt stål for å tåle utelivet.
  • Be om et blandebatteri som tåler en vinter ute.
  • En sammenleggbar dusj kan pakkes ned om vinteren.
  • Tapp ut vannet før vinteren.
  • Utedusj er moro for barna, og avkjølende på varme sommerdager.
  • Et slikt ”vannhull” i hagen er praktisk med hensyn til vanning av planter eller fylling av plaskebasseng.
  • La det gå sport i å dusje ute; det er ikke bare et sommerfenomen.
1. juli 2013
Mer om Dusj og dusjkabinett

Sommerlig utedusj

På varme sommerdager er det deilig å kunne ta en forfriskende dusj i det fri. Her guider vi deg til hvilke alternativer du har hvis du vil ha utedusj på tomta di. 

Unngå svarte fuger i dusjen

Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

Få en større dusjopplevelse

Dusjhodene i de norske hjem blir stadig større og stiligere, og vi pøser ut litervis av ekstra vann i jakt på mer velvære. Men sjekk rørene dine før du...

Slik rengjør du dusjhode og slange

De fleste vasker dusjsonen eller dusjkabinettet regelmessig, men rengjør du noen gang dusjhodet og slangen?

Slik får du rene dusjvegger

Sliter du med å få dusjveggene rene? Det behøver ikke være så vanskelig.

Varme i dusjen med avløpsvann

En ny innretning skal varme opp dusjvannet med gråvann.

Med Corian i dusjen

Med Corian kan du skreddersy dusjhjørnet til rommet.

Stort utvalg i dusjløsninger

Det finnes et stort utvalg i dusjløsninger. En dusj kan variere fra et enkelt forniklet dusjhode i 1950-tallsstil til det mer avanserte og futuristiske.

Hva må du tenke på når du skal kjøpe steamdusj?

Billige steamdusjer fra Kina skapte problemer for norske forbrukere. Hva må du huske på når du går til innkjøp av dampbad?

Stilfint i dusjen

Riktig valg av armatur og dusjsett kan utgjøre forskjellen mellom et veldesignet bad og et sånn passe greit gjennomført bad.

Slik rengjør du dusjkabinettet

Sliter du med å få ren glassdørene i dusjen? Vi har rådene.

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og enkel betjening.             

Mange dusjer i skitt

Nær én million nordmenn får misfarget vann i kran og dusj. Halvparten får med seg farlige tarmbakterier på kjøpet.

Varm opp med gråvann

Ikke kast varmen ut med badevannet. Bruk gråvann fra dusj og oppvaskmaskin til å varme opp vannet i berederen, og spar penger.