Bilde: Getty Images og produsentene

Få en større dusjopplevelse

Dusjhodene i de norske hjem blir stadig større og stiligere, og vi pøser ut litervis av ekstra vann i jakt på mer velvære. Men sjekk rørene dine før du oppgraderer badet ditt med en såkalt showerpipe-dusj. 

Å gå til innkjøp av et nytt dusjsett kan være en grei oppdatering av badet ditt som ikke trenger å koste skjorta.

Men hva bør du tenke igjennom før du velger hva slags type du skal ha? 

– Utseende er jo viktig for de fleste. Badet har blitt et statussymbol, noe du viser fram for naboen. De siste årene har trenden gått mot de større dusjene – du kan nå få opptil et kvadratmeter store dusjhoder, konstaterer fagkonsulent Are Skaar Nielsen i Norsk Rørleggerforbund.

Vil du ha et stort dusjhode, bør du tenke på om du har vannanlegg som tåler vannmengden, mener han:

– Sjekk med en rørlegger om rørene gir nok vann. Nye røranlegg håndterer gjerne ikke like store vannmengder som de gamle – de er dimensjonert litt mindre. Men har du et gammelt røranlegg med kobber bør de være store nok, før i tida tok de nemlig i litt ekstra, forklarer han.

 

 

Ecosmart-produktene fra Hansgrohe har strupeventil til sine produkter, slik at du kan regulere vannmengden. Her ser du Raindance Select S 240 showerpipe EcoSmart.

Spafølelsen  

– Vi kjøper oss til gode dusjopplevelser, og vil gjerne ha spafølelsen hjemme på vårt eget bad, sier Kari Setsaas, markedssjef i Comfort.

Hun er enig i at trenden sier jo mer vann, jo bedre. 

– Vi dusjer ekstremt mye i vår tid. De som har mer enn ett bad, går gjerne for en stor showerpipe-modell på hovedbadet, og så går de for en enklere, mer rasjonell dusjløsning på ekstrabadet.

For det er ikke å komme fra at de nye dusjhodene ikke akkurat sparer på vannet: 

– Jo større dusjhode, jo flere dyser – og da bruker du mer vann. Vanntrykket bør dermed være godt om det skal være noen vits. Men du kan få en nesten like god dusjopplevelse med en hånddusj, for da kommer jo vannet nærmere hodet, mener Kari Setsaas.

 

Fima Next dusjsett er et eksempel på lekkert design i minimalistisk stil som vil komplettere et flott bad.

Sparedusj

Mye vann er en luksus – så hva med den gode, gamle sparedusjen? 

– De første sparedusjene, som kom for 10-15 år siden, var rent sagt tragiske. Du måtte jo nærmest løpe rundt i dusjen for i det hele tatt å bli våt! Heldigvis har ny teknologi gjort vannspredningen mye bedre, med flere små hull i dusjhodet, og de gir en helt grei dusjopplevelse, mener Are Skaar Nielsen.   

Crommetta 85 Green er en ekte sparedusj som bruker 6 liter i minuttet – her vil man oppleve en grei dusj, men for de fleste er dette for lite vann.

– Det har kommet noen nye dusjhoder, blant annet fra Oras og Hans Grohe, som har en egen vannsparingsknapp. De har en sparesil installert, slik at du kan velge hvor mange liter som pøses ut per minutt, forklarer Kari Setsaas. Hun mener disse er et bedre alternativ enn en tradisjonell sparedusj, hvor vannforbruket er helt låst og resultatet gjerne blir at du dusjer lenger for å for eksempel få ut all sjampoen når du har vasket håret. 

Noen dusjhoder har også massasjefunksjon, hvor du kan stille inn dysene og dermed styre vannfølelsen etter hva du har behov for der og da. 

– Du kan få hardere stråle, eller en dusjopplevelse hvor luft blandes med vann og nærmest kjennes som regn mot huden. Da reduseres også vannforbruket, opplyser Kari Setsaas. 

Element standard hånddusj er et greit alternativ for den prisbevisste (kr 190).

Skjult røranlegg 

Drømmer du om å stå under ditt eget private fossefall i dusjen? Noen av de store, nye dusjhodene blir gjerne montert i taket – med skjult røranlegg.

– Fordelen med dette er at du slipper slanger som er veien når du dusjer – og så er det jo estetisk med skjulte rør. Ulempen er at du ikke får justert høyden, med tanke på at flere personer skal bruke dusjen. I tillegg får du nok et lekkasjepunkt på badet. Men dette byr sjelden på problemer, siden disse rørene ikke står under konstant vanntrykk, mener Nielsen i Norges Rørleggerforbund.  

Natura hånddusj med spareknapp som reduserer vannforbruket fra 18 til 9 liter i minuttet.

Riktig renhold av dusjen

  • Tørk jevnlig over dusjhode og garnityr med en fuktig mikrofiberklut.Det holder som regel å bare bruke vann, eller eventuelt et mildt vaskemiddel. De fleste dusjer er laget av forkrommet plastikk, som ikke tåler de høye ph-verdiene i sterke rengjøringsmidler. 

  • Over tid kan det bygge seg opp kalkavleiringer i dusjhodet, noe som fører til at dysene blir tette. Skru av dusjhodet og bruk en gammel tannbørste til å skrubbe med. Blir det ikke helt rent, kan du legge det i bløt i eddikvann en stund – det løser opp kalken. 

  • Innimellom bør du kjøre godt med skikkelig varmt vann gjennom dusjen i fem-seks minutter for å bli kvitt bakterier – særlig hvis den har stått ubrukt en stund (for eksempel hvis dere kommer hjem fra ferie). Legg dusjhodet i en kjele med vann som er varmerere enn 60 grader for å ta kverken på eventuelle legionellabakterier. 

Croma 100 Vario EcoSmart hånddusj fra Hansgrohe.

21. juni 2014
Mer om Dusj og dusjkabinett

Sommerlig utedusj

På varme sommerdager er det deilig å kunne ta en forfriskende dusj i det fri. Her guider vi deg til hvilke alternativer du har hvis du vil ha utedusj på tomta di. 

Unngå svarte fuger i dusjen

Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

Slik rengjør du dusjhode og slange

De fleste vasker dusjsonen eller dusjkabinettet regelmessig, men rengjør du noen gang dusjhodet og slangen?

Alle kan ha en dusj i det fri

Ta dusjen ute i det fri og nyt været og utsikten! Med en utedusj kan man nyte av avkjølende vann på solvarme dager, uten å måtte gjøre store investeringer i utebad eller svømmebasseng.

Slik får du rene dusjvegger

Sliter du med å få dusjveggene rene? Det behøver ikke være så vanskelig.

Varme i dusjen med avløpsvann

En ny innretning skal varme opp dusjvannet med gråvann.

Med Corian i dusjen

Med Corian kan du skreddersy dusjhjørnet til rommet.

Stort utvalg i dusjløsninger

Det finnes et stort utvalg i dusjløsninger. En dusj kan variere fra et enkelt forniklet dusjhode i 1950-tallsstil til det mer avanserte og futuristiske.

Hva må du tenke på når du skal kjøpe steamdusj?

Billige steamdusjer fra Kina skapte problemer for norske forbrukere. Hva må du huske på når du går til innkjøp av dampbad?

Stilfint i dusjen

Riktig valg av armatur og dusjsett kan utgjøre forskjellen mellom et veldesignet bad og et sånn passe greit gjennomført bad.

Slik rengjør du dusjkabinettet

Sliter du med å få ren glassdørene i dusjen? Vi har rådene.

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og enkel betjening.             

Mange dusjer i skitt

Nær én million nordmenn får misfarget vann i kran og dusj. Halvparten får med seg farlige tarmbakterier på kjøpet.

Varm opp med gråvann

Ikke kast varmen ut med badevannet. Bruk gråvann fra dusj og oppvaskmaskin til å varme opp vannet i berederen, og spar penger.