Bilde: Colourbox

Hva må du tenke på når du skal kjøpe steamdusj?

Billige steamdusjer fra Kina skapte problemer for norske forbrukere. Hva må du huske på når du går til innkjøp av dampbad?

Nøyaktige anvisninger for montering og installasjon følger med ethvert dampbadrom og dampgenerator. Men det hjalp ikke mye for kundene som endte opp med steamdusj fra kinesiske leverandører som gikk konkurs før de fikk sendt reservedeler til fortvilte forbrukere.

Det første rådet er å kjøpe fra en kjent produsent, som har eksistert i noen år allerede. Men hvilke andre ting må du huske på?

Varmekilde
Steamdusjen varmes opp av en dampgenerator, og skal ikke ha noen annen varmekilde. Temperaturen utenfor steamdusjen må ikke overstige 35 grader. Normal badtemperatur er cirka 34 grader med en luftfuktighet på 100 prosent. Generatoren produserer damp bare når temperaturen i steamdusjen er lavere enn den innstilte temperaturen på dampgeneratorens manøverpanel. Om steamdusjen varmes opp av andre varmekilder, uteblir dampproduksjonen helt eller delvis.

- Det var en periode mye snakk om kinaproduserte, billige steamdusjer. De lønte seg ikke. Er de ikke brannfarlige, så ryker kanskje en del som du ikke får tak i fra Kina, gjerne fordi selskapet bare eksisterer i to år. Velg leverandører som har vært på markedet noen år, og som gjerne vil eksistere i mange år, som Porsgrund og Tylö, sier Lars Sæther fra Tylö.

Ventilasjon
Steamdusjer som bare brukes for privat bruk behøver ingen egen ventilasjon. Vegg og takseksjoner fuges sammen med et spesialsilikon som både limer og tetter.

Dampbadet bør plasseres på gulv av fliser, marmor eller helsveiset plastmatte.

Material og utforming
Materialet i steamdusjen må tåle høy temperatur og fuktighet. Gulvet skal være sklisikkert og utstyrt med sluk i sentrum. Taket bør være skrånende slik at kondensvann ikke drypper ned på den badende. For privat bruk anbefales det at en dusj installeres i dampbadet.

- Det er viktig at dusjen kommer med skoldesikring på blandebatteriet, for å unngå skolding, akkurat som på vanlige dusjer, sier Sæther.

Belysningen skal være 12 eller 24 volt.

Dampgeneratoren
Generatoren skal kobles til vann og avløp.

- Når du kjøper steamdusj må du se etter at det er mulig å avkalke dampgeneratoren. Det er den som produserer dampen - en slags metallboks som koker vannet og leder dampen inn i dusjen. Etterhvert som mye vann har gått gjennom generatoren, vi det ligge igjen litt kalk i varmeelementene. På våre modeller er det enkelt å skru opp en plugg og helle oppi en pose med kalkfjerner, sier Sæther.

Dampgeneratoren kan plasserers opp til 15 meter fra dampbadet, til og med skjult i et ventilert skap eller i et kontrollrom. Dampen ledes gjennom et plastisolert kobberrør eller lignende.

- Det er også viktig at slanger er armert ordentlig. Akkurat som med hageslanger som enten får knekk på seg eller ikke, er det forskjell på kvaliteten på slanger, sier Sæther.

Generatorens kapasitet skal tilpasses dampbadets volum, konstruksjon og eventuell ventilasjon.
Konstruksjonene er som regel selvbærende og krever ingen støttende vegger, rommet monteres frittstående, mot hjørne eller vegg.

30. august 2011
Mer om Dusj og dusjkabinett

Sommerlig utedusj

På varme sommerdager er det deilig å kunne ta en forfriskende dusj i det fri. Her guider vi deg til hvilke alternativer du har hvis du vil ha utedusj på tomta di. 

Unngå svarte fuger i dusjen

Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

Få en større dusjopplevelse

Dusjhodene i de norske hjem blir stadig større og stiligere, og vi pøser ut litervis av ekstra vann i jakt på mer velvære. Men sjekk rørene dine før du...

Slik rengjør du dusjhode og slange

De fleste vasker dusjsonen eller dusjkabinettet regelmessig, men rengjør du noen gang dusjhodet og slangen?

Alle kan ha en dusj i det fri

Ta dusjen ute i det fri og nyt været og utsikten! Med en utedusj kan man nyte av avkjølende vann på solvarme dager, uten å måtte gjøre store investering...

Slik får du rene dusjvegger

Sliter du med å få dusjveggene rene? Det behøver ikke være så vanskelig.

Varme i dusjen med avløpsvann

En ny innretning skal varme opp dusjvannet med gråvann.

Med Corian i dusjen

Med Corian kan du skreddersy dusjhjørnet til rommet.

Stort utvalg i dusjløsninger

Det finnes et stort utvalg i dusjløsninger. En dusj kan variere fra et enkelt forniklet dusjhode i 1950-tallsstil til det mer avanserte og futuristiske.

Stilfint i dusjen

Riktig valg av armatur og dusjsett kan utgjøre forskjellen mellom et veldesignet bad og et sånn passe greit gjennomført bad.

Slik rengjør du dusjkabinettet

Sliter du med å få ren glassdørene i dusjen? Vi har rådene.

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og enkel betjening.             

Mange dusjer i skitt

Nær én million nordmenn får misfarget vann i kran og dusj. Halvparten får med seg farlige tarmbakterier på kjøpet.

Varm opp med gråvann

Ikke kast varmen ut med badevannet. Bruk gråvann fra dusj og oppvaskmaskin til å varme opp vannet i berederen, og spar penger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no