Sommerlig utedusj

På varme sommerdager er det deilig å kunne ta en forfriskende dusj i det fri. Her guider vi deg til hvilke alternativer du har hvis du vil ha utedusj på tomta di. 

Utedusjer kan deles i tre kategorier.


– Det gir en helt spesiell følelse å stå ute naken i tidlig morgensol eller under stjernehimmelen, dessuten er det veldig praktisk med utedusj, sier Kari Setsaas, markedssjef i Comfort.

– Utedusjer kan deles i tre kategorier. Du har de helt enkle campingdusjene som kan henges opp i et tre, hvor sola varmer opp en pose med vann. Så har du utedusjer som kan kobles til hageslangen. Det siste alternativet er ordentlige dusjstolper med varmt og kaldt vann som blir koblet på husets vannrør, men dette blir gjerne både dyrt og tidkrevende, forklarer Are Skaar Nielsen, fagsjef i Rørentreprenørene Norge.

Solardusj fra Hyttetorget.no kobles til hageslangen.

Solardusj fra Hyttetorget.no kobles til hageslangen. Dusjbunnen rommer 8 liter vann og blir varmet opp av solen. Det varme vannet blandes til ønsket temperatur ved hjelp av en kran på dusjstangen. Dette gir deg nok temperert vann til en god dusj. Kr 1990.

Sats på hageslangen

– For hvermannsen er nok et alternativer som Lun Lantern, hvor du kobler hagevannet til dusjen og får soloppvarmet vann, det enkleste, sier Kari Setsaas.

– Markedet for utedusj har nok økt i takt med at flere og flere får utendørs boblebad. Man bør skylle av seg før man tar et bad, og det er greit å slippe å gå klissvåt gjennom huset, sier Are Skaar Nielsen.

Han mener også alternativene som kan kobles til hageslangen passer best for de fleste:

– Her finnes det dusjer som kan skrus ned i både platting og i plen, og de har gjerne et magasin som varmer opp vannet fra slangen ved hjelp av sola. Om du vil ha en skikkelig dusj med et fast røropplegg, må den kobles til av en rørlegger. Om du er i ferd med å bygge hus, er dette lettere å få til i planleggingfasen enn å grave ned rør i etterkant. For å få rørene frostsikre må du ha en dybde på minst 1,6 meter, og dette blir gjerne både omstendelig og dyrt, sier Skaar Nielsen.

Richmond utedusj fra Cane-Line har fin avskjerming og tregulv.

Richmond utedusj fra Cane-Line har fin avskjerming og tregulv. Kobles til hageslangen, og festes sikkert med tre jordspyd gjennom beina for å stå stødig. Kr 17 350, se forhandlere på cane-line.no.

Tømt for vann

Frostsikring er viktig når det gjelder vann utendørs. Før vinteren kommer, må dusjen tømmes helt for vann for at ikke skader skal oppstå:

– En utedusj kan ikke brukes om vinteren. Én dråpe er nok for å lage skade, advarer Kari Setsaas i Comfort.

Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge forklarer at utstyret som brukes må ha god avtapping, slik at det ikke blir stående igjen vann i dusj og kraner.

– I tillegg tar vær og vind på alt som er ute, og levetiden blir nok kortere på grunn av ytre slitasje, sier Kari Setsaas.

Tips! Om du monterer en dobbel utekran, kan du koble til et vanlig dusjgarnityr til hageslangen og få varmtvann i utedusjen.

Solar utedusj fra Spatec kan monteres rett i terrassen og har et magasin på 30 liter.

Solar utedusj fra Spatec kan monteres rett i terrassen og har et magasin på 30 liter. Kobles til hageslangen og kommer med kran for henholdsvis kaldtvann og soloppvarmet vann. Kr 9500 for selve dusjen, søyle og annet tilpasses dine behov og kommer i tillegg. Spatec.no.

Nostalgisk utedusj fra Bloomingville. Settes rett i jorda og kobles til hageslangen.

Nostalgisk utedusj fra Bloomingville. Settes rett i jorda og kobles til hageslangen, kr 999. Fåes i messing- og kobberutførelse.

Gobads Lun Lantern er en utedusj som kobles til hageslangen.

Gobads Lun Lantern er en utedusj som kobles til hageslangen. Vannet varmes opp av solen. Fåes hos Comfort-kjeden til kr 2242.