Svarte og møkkete fuger er et velkjent problem. Du kan unngå det med jevnlig vedlikehold.
Svarte og møkkete fuger er et velkjent problem. Du kan unngå det med jevnlig vedlikehold. Bilde: Getty Images

Unngå svarte fuger i dusjen

Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

Av: Einar Vestheim, 19. august 2019

De fleste hus i Norge er trehus, og baderomsveggene har stenderverk av tre. Tre arbeider med fuktighet og temperatur, slik at det alltid vil være noe bevegelse i en flisevegg.

De keramiske flisene er stabile, likeså den sementbaserte fugemassen. Bevegelsen på grunn av temperatur/fuktighet må tas ut et sted, og det er mellom flis og fugemasse.

Det oppstår små sprekkdannelser som gir kapillar-effekt, slik at såpevann som renner nedover våtromsflaten, suges inn og bak flisene. Dette gir gode vekstforhold for sopp, mugg og alger. 

I fukt, såperester og varme bak flisene på badet, trives mugg og sopp. Du ser det ikke, men det er der. Mugg og sopp avgir sporer i luften som enkelte personer kan reagere på, og som kan gi allergier.

For å unngå svarte fuger i dusjsonen bør du impregnere fugene jevnlig. Illustrajonsfoto: Getty Images

Unngå svarte fuger med impregnering

Løsningen for å få brukt med svarte fuger er å først rense, så impregnere fugene med for eksempel Alanor Fugeimpregnering. 

Impregnering beskytter fugene mot vanninntrenging, og har en vannavstøtende effekt. Den beskytter også flatene mot sopp- og muggangrep. 

Slik gjør du:

  • Sørg for at fugene er rene og tørre. Rens fugene med et egnet rensemiddel, bruk for eksempel Plumbo bad- og dusjrens. Da er du sikker på at fugene er rene og klare for impregnering.
  • Påfør rikelig med impregnering på fugene i de aktuelle områdene. Du kan enten bruke spray eller påføre med en pensel. Hvis vesken trekker raskt inn, påfør flere ganger. 
  • Tørk av overflødig impregnering med en fuktig, lofri klut. Til slutt polerer du flaten med en tørr klut eller tørkepapir. 

Vannet vil nå perle seg på fugene, i stedet for å trekke inn.

I en dusjsone anbefales det å gjenta behandlingen 2-4 ganger i året for å få et godt og langvarig resultat.

Kilde: ifi.no

19. august 2019 Einar Vestheim