Varm opp med gråvann

Ikke kast varmen ut med badevannet. Bruk gråvann fra dusj og oppvaskmaskin til å varme opp vannet i berederen, og spar penger.

Av: Tekst: Sesselja Bigseth, 1. desember 2008

Varmegjenvinning av gråvann er noe man gjerne forbinder med større boligprosjekter, spesielt lavenergishusprosjekter, men muligheten er tilstede også for nye villaeiere.

Står du i den situasjon at du skal bygge nytt, har du en gunstig mulighet til å utnytte gråvannet i boligen. I nye boliger kan alt gråvann fra dusj, badekar, oppvaskmaskin og vasker brukes til å forvarme vannet i berederen gjennom en Energy Saver ES fra Oso Hotwater.

Solid innsparing
Systemet fungere ved at en Energy Saver plasseres i en én meter dyp brønn. Det varme avløpsvannet kobles til med fall inn og ut av energispareren, mens berederen er koblet til varmegjenvinneren slik at det kalde vannet forvarmes der før det ettervarmes i selve berederen.

Det varme gråvannet som tidligere gikk rett i avløpet, kan dermed føre til en enøkgevinst på 50%. I følge OSO Hotwater kan en vanlig familien på denne måten spare rundt 2500 kWh i året. Det betyr at utgiftene til en varmegjenvinner, som koster rundt 8 500 kroner, kan være innspart i løpet av tre til fem år.

Bytt før det går galt
Selv om du ikke er i gang med nybygg, er det verdt å gi berederen en tanke. Beredere som er over femten år er modne for utskiftning. Enova anbefaler en kontrollert utskiftning av varmtvannsberederen, det vil si at den byttes ut før det blir tvingende nødvendig. Mange skifter nemlig ikke ut berederen før de må.

- Dette er dårlig energiøkonomi. I de alvorligste tilfellene kan det skje det at beholderen sprekker. Vannlekkasjen kan gi store bygningsmessige skader - og påfølgende utgifter, har seniorrådgiver i Enova, Anne Guri Selnæs, uttalt.

Har du ikke mulighet til å installere en varmegjenvinner, er det likevel mulig å bruke alternativ oppvarming til berederen. Du kan i dag velge beredere som er tilpasset både strøm og ulike alternative energier i en og samme bereder.

1. desember 2008 Tekst: Sesselja Bigseth
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no