Varm opp med gråvann

Ikke kast varmen ut med badevannet. Bruk gråvann fra dusj og oppvaskmaskin til å varme opp vannet i berederen, og spar penger.

Varmegjenvinning av gråvann er noe man gjerne forbinder med større boligprosjekter, spesielt lavenergishusprosjekter, men muligheten er tilstede også for nye villaeiere.

Står du i den situasjon at du skal bygge nytt, har du en gunstig mulighet til å utnytte gråvannet i boligen. I nye boliger kan alt gråvann fra dusj, badekar, oppvaskmaskin og vasker brukes til å forvarme vannet i berederen gjennom en Energy Saver ES fra Oso Hotwater.

Solid innsparing
Systemet fungere ved at en Energy Saver plasseres i en én meter dyp brønn. Det varme avløpsvannet kobles til med fall inn og ut av energispareren, mens berederen er koblet til varmegjenvinneren slik at det kalde vannet forvarmes der før det ettervarmes i selve berederen.

Det varme gråvannet som tidligere gikk rett i avløpet, kan dermed føre til en enøkgevinst på 50%. I følge OSO Hotwater kan en vanlig familien på denne måten spare rundt 2500 kWh i året. Det betyr at utgiftene til en varmegjenvinner, som koster rundt 8 500 kroner, kan være innspart i løpet av tre til fem år.

Bytt før det går galt
Selv om du ikke er i gang med nybygg, er det verdt å gi berederen en tanke. Beredere som er over femten år er modne for utskiftning. Enova anbefaler en kontrollert utskiftning av varmtvannsberederen, det vil si at den byttes ut før det blir tvingende nødvendig. Mange skifter nemlig ikke ut berederen før de må.

- Dette er dårlig energiøkonomi. I de alvorligste tilfellene kan det skje det at beholderen sprekker. Vannlekkasjen kan gi store bygningsmessige skader - og påfølgende utgifter, har seniorrådgiver i Enova, Anne Guri Selnæs, uttalt.

Har du ikke mulighet til å installere en varmegjenvinner, er det likevel mulig å bruke alternativ oppvarming til berederen. Du kan i dag velge beredere som er tilpasset både strøm og ulike alternative energier i en og samme bereder.

1. desember 2008
Mer om Dusj og dusjkabinett

Sommerlig utedusj

På varme sommerdager er det deilig å kunne ta en forfriskende dusj i det fri. Her guider vi deg til hvilke alternativer du har hvis du vil ha utedusj på tomta di. 

Unngå svarte fuger i dusjen

Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

Få en større dusjopplevelse

Dusjhodene i de norske hjem blir stadig større og stiligere, og vi pøser ut litervis av ekstra vann i jakt på mer velvære. Men sjekk rørene dine før du...

Slik rengjør du dusjhode og slange

De fleste vasker dusjsonen eller dusjkabinettet regelmessig, men rengjør du noen gang dusjhodet og slangen?

Alle kan ha en dusj i det fri

Ta dusjen ute i det fri og nyt været og utsikten! Med en utedusj kan man nyte av avkjølende vann på solvarme dager, uten å måtte gjøre store investering...

Slik får du rene dusjvegger

Sliter du med å få dusjveggene rene? Det behøver ikke være så vanskelig.

Varme i dusjen med avløpsvann

En ny innretning skal varme opp dusjvannet med gråvann.

Med Corian i dusjen

Med Corian kan du skreddersy dusjhjørnet til rommet.

Stort utvalg i dusjløsninger

Det finnes et stort utvalg i dusjløsninger. En dusj kan variere fra et enkelt forniklet dusjhode i 1950-tallsstil til det mer avanserte og futuristiske.

Hva må du tenke på når du skal kjøpe steamdusj?

Billige steamdusjer fra Kina skapte problemer for norske forbrukere. Hva må du huske på når du går til innkjøp av dampbad?

Stilfint i dusjen

Riktig valg av armatur og dusjsett kan utgjøre forskjellen mellom et veldesignet bad og et sånn passe greit gjennomført bad.

Slik rengjør du dusjkabinettet

Sliter du med å få ren glassdørene i dusjen? Vi har rådene.

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og enkel betjening.

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Mange dusjer i skitt

Nær én million nordmenn får misfarget vann i kran og dusj. Halvparten får med seg farlige tarmbakterier på kjøpet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no