Bilde: produsenten

Varme i dusjen med avløpsvann

En ny innretning skal varme opp dusjvannet med gråvann.

Noe av det største energisløseriet skjer på badet. Vi nyter en deilig, varm dusj eller et langt bad - og så skyller vi all varmen rett ut i avløpet. Flere har sett på mulighetene til å gjenvinne denne varmen, og det siste produktet på banen er Miljødusj.

Miljødusj er en innretning for dusjkabinett som utnytter varmevannet som renner ut til å varme opp vannet som kommer inn. Som ved all varmegjenvinning av gråvann i bolig, er det selvsagt ikke snakk om gjenvinning av selve vannet, men utnyttelse av varmen i vannet.


KLOSSER: Du trenger en viss høyde under dusjkabinettet for å montere miljødusj. Om det ikke er høyt nok kan du benytte heveklosser.

Gjenvinner varmen med varmeveksler
Vannet beholder rundt 90% av varmen fra det kommer ut av dusjhodet til det går ut i avløpet. Det er denne varmen Miljødusj utnytter til oppvarming av kaldtvannet før det kommer til blandebatteriet ved hjelp av en varmeveksler. Miljødusj kan også benyttes på badekar med dusjmuligheter.

Du trenger en viss høyde under dusjkabinettet for å installere Miljødusj. Er fri høyde mindre enn 93 millimeter, må du benytte heveklosser. Selve monteringen skal være enkel å gjøre, og skal i følge produsenten kunne ordnes på under en time. Miljødusj renholdes på samme måte som andre sluk og avløp.

I følge Miljødusj kan en husstand på tre personer spare nærmere tre tusen kroner per år i strømutgifter ved å installere Miljødusj. Da er gjennomsnittlig strømpris satt til kr 1,08/kWh inkl. alle avgifter.

Høyt forbruk
Utregningen baserer seg imidlertid på at alle tre personene i familien dusjer ti ganger per uke. Hvis familien din ikke er av det sporty slaget som trener støtt, eller dere legger dagens dusj til etter trening, eller velger å dusje på treningssenteret, vil inntjeningen altså ikke være like stor.

Beregningene er også basert på at en vanlig dusj bruker 20 liter per minutt og at hver dusj varer i rundt 10 minutter, noe som gir et relativt høyt vannforbruk. Bruker dere kortere tid i dusjen eller har installert en vanngjerrig dusj eller sparedusj, blir innsparingene igjen mindre. Sparedusjer bruker 6-10 liter vann i minuttet, i følge Enøk Norge.

Selv om inntjeningen kanskje ikke er like stor som anslått av produsenten, vil en gjenvinning av varmen likevel kunne ha en viss effekt på strømregningen. Avregningen blir da om du synes det er verdt investeringen. Miljødusj koster 2 950,-. I tillegg kommer eventuelt armerte slanger, fleksibelt avløpsrør, heveklosser samt frakt og oppkravsgebyr.

Mer informasjon:
www.miljodusj.no

6. februar 2012
Mer om Dusj og dusjkabinett

Sommerlig utedusj

På varme sommerdager er det deilig å kunne ta en forfriskende dusj i det fri. Her guider vi deg til hvilke alternativer du har hvis du vil ha utedusj på tomta di. 

Unngå svarte fuger i dusjen

Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

Få en større dusjopplevelse

Dusjhodene i de norske hjem blir stadig større og stiligere, og vi pøser ut litervis av ekstra vann i jakt på mer velvære. Men sjekk rørene dine før du...

Slik rengjør du dusjhode og slange

De fleste vasker dusjsonen eller dusjkabinettet regelmessig, men rengjør du noen gang dusjhodet og slangen?

Alle kan ha en dusj i det fri

Ta dusjen ute i det fri og nyt været og utsikten! Med en utedusj kan man nyte av avkjølende vann på solvarme dager, uten å måtte gjøre store investering...

Slik får du rene dusjvegger

Sliter du med å få dusjveggene rene? Det behøver ikke være så vanskelig.

Med Corian i dusjen

Med Corian kan du skreddersy dusjhjørnet til rommet.

Stort utvalg i dusjløsninger

Det finnes et stort utvalg i dusjløsninger. En dusj kan variere fra et enkelt forniklet dusjhode i 1950-tallsstil til det mer avanserte og futuristiske.

Hva må du tenke på når du skal kjøpe steamdusj?

Billige steamdusjer fra Kina skapte problemer for norske forbrukere. Hva må du huske på når du går til innkjøp av dampbad?

Stilfint i dusjen

Riktig valg av armatur og dusjsett kan utgjøre forskjellen mellom et veldesignet bad og et sånn passe greit gjennomført bad.

Slik rengjør du dusjkabinettet

Sliter du med å få ren glassdørene i dusjen? Vi har rådene.

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og enkel betjening.             

Mange dusjer i skitt

Nær én million nordmenn får misfarget vann i kran og dusj. Halvparten får med seg farlige tarmbakterier på kjøpet.

Varm opp med gråvann

Ikke kast varmen ut med badevannet. Bruk gråvann fra dusj og oppvaskmaskin til å varme opp vannet i berederen, og spar penger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no