Bilde: Gustavsberg/Newswire

Mange vil ha sparekran

Å spare på varmtvannet er det viktigste kriteriet når nordmenn skal kjøpe ny kran, viser en spørreundersøkelse

Av: Einar Vestheim, 30. august 2011

Sparefunksjon i kranen er langt viktigere enn både pris og design, svarer et flertall av de spurte i en undersøkelse analyseselskapet YouGov har gjort for rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Vår erfaring er at småbarnsfamilier er spesielt interessert i slike kraner, sier daglig leder Marina Engan hos Varme & Bad Rørleggermester Idar Engan i Bodø.

Bilig er dyrt
I undersøkelsen svarer 76 prosent at vannbesparende funksjon er det viktigste når de velger å kjøpe nytt. Design kommer på andreplass med 72 prosent, mens pris havner på tredjeplass med 59 prosent.

– Unge i etablererfasen og eldre er mest opptatt av at kranene skal være rimelige i innkjøp. Mange godt voksne er mest opptatt av design og mindre av pris, sier Marina Engan.

Miljøgevinst og redusert strømregning er forhold enda flere burde være opptatt av, mener hun.

– En god kran skal vare i minst i 10-20 år, og da blir besparelsene store.

Effektiv vannsparing

Varmtvann er en av de største energislukene i boligen, og bytter man til kraner med sparefunksjoner, kan forbruket av varmtvann kuttes med rundt 40 prosent.

Kraner kan redusere varmtvannsforbruket på flere måter.

– De kan senke trykket på vannet og blande inn mer kaldt vann, slik at varmtvannet er varmt nok, men ikke glovarmt. Flere kraner gjør begge deler.

På kjøkkenet er det blitt mer vanlig å ha kraner med to tuter, en med barnesikring der man kan få skikkelig varmt vann, mens hovedkranen har vann som ikke er så varmt at man kan bli skåldet.

30. august 2011 Einar Vestheim
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no