Færre vannskader i norske boliger

Det er færre vannskader i norske boliger enn for ti år siden. For å sikre boligen din bedre mot vannskader kan du installere en vannstoppventil.

Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon viser at antallet vannskader i norske boliger har gått ned med 11% siden 1997. Likevel er utbetalingene fra forsikringsselskapene nesten fordoblet i tiårsper

Mens det i 1997 var nesten 50 000 vannskader i norske hjem, var det for i fjor omlag 44 500 vannskader, en nedgang på rundt 11%. Enda større blir nedgangen om vi sammenligner med tallene fra 2001, da hele 57 600 vannskader ble meldt inn til forsikringsselskapene. Det viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.
Likevel er utbetalingene fra forsikringsselskapene nesten fordoblet i tiårsperioden fra 1997 til 2007. Mens forsikringsselskapene for ti år siden måtte ut med 703 millioner i erstatninger, betalte de i fjor ut 1,46 milliarder kroner i erstatninger etter vannskader i norske boliger.

Dyre bad, dårlige sluk
Årsaken til at utbetalingene får opp mens skadene går ned skyldes blant annet at baderommene er blitt større, finere og dyrere enn før.
- Kostnadene ved å reparere skadene er blitt dyrere, både når det gjelder materialer og fagfolk, har Oddvar Stensrød, soussjef i Gjensidige, uttalt til Vi i villa.
I tillegg er forsikringsselskapene blitt flinkere til å tørke ut bygget for å forhindre mugg og råte, noe som også bidrar til at kostnadene har steget.
I følge Varme & Bad er det spesielt sluk som forårsaker problemer.
- Det lappes og jukses mye rundt sluk. Gamle sluk med 4 skruhull var beregnet for belegg. Vi må ofte rive opp nyoppussede bad med råtne sluk som ikke er gode nok, sier faglig leder Alfred Dalelv i Varme & Bad, Åge Nilsen Butikk Tromsø.

Vannstoppeventil
En måte å sikre boligen mot vannskader på, er å installere en vannstoppeventil.
- Installering av f.eks. Waterguard som overvåker og stopper vannlekkasje med trådløse sensorer, er en rimelig investering mot vannskader på kjøkkenet, sier Dalelv.
Også Gjensidige ønsker å se at flere boligeiere tar i bruk vannstoppeventiler. De tilbyr sågar 20% rabatt årlig på boligforsikringen til kunder som installerer vannstoppeventilen de selger gjennom Sikkerhetsbutikken.
- Vannstoppventil er noe som burde finnes i hvert eneste hus, sier Stensrød.

25. juni 2011
Mer om Sluk og avløp på badet

Unngå dyre vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Et par enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Dette bør du undersøke på badet når du skal på visning

Ta med deg en klinkekule når du skal på visning - den kan avsløre alvorlige feil på badet.

Reduser faren for vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinsta...

Slik unngår du oversvømmelse

Rundt 10 000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekrana før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.

Tette avløp - slik unngår du det

Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Steng vannet før ferien!

Steng vannet før du drar på ferie. Det kan spare deg for store skader.

Unngå oversvømmelse etter ferien

Unngå oversvømmelse etter ferien med et enkelt knep.

Kulda kommer – er du forberedt?

Kulda kommer, og med den vannskadene. Er du forberedt?

Pass opp for høyt vanntrykk

Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Unngå frosne rør

I 2010 passerte antall vannskader 100 000. Slik unngår du frostsprengte rør.

Når hver minste detalj teller

For perfeksjonisten kan et stygt avløp ødelegge hele badet. Da er det godt å vite at det finnes designerløsninger også på dette området.

Støp rør i rørene

Støp nye rør i utslitte rør. Stort enklere blir det ikke å fornye gamle rør.

Stopper lekkasjer før du ser dem

Vannstoppventilen stopper lekkasjer før du ser dem. Det kan spare deg for store kostnader.

Har du riktig sluk?

Det sies at det er hele 60 muligheter til å gjøre feil i overgangen mellom sluk og membran. Alle disse garanterer vannlekkasjer.

Unngå dolukt i sommer

Med enkle grep kan du forhindre at det lukter kloakk i huset når du kommer hjem fra sommerferie.