Bilde: Thomas X. Floyd

Sats på – miljøvennlig hytteavløp

Hvis du er lei av å tømme avløpstanken på hytta kan alternativet være å installere et miljøvennlig og driftsikkert trykkavløpssystem, som gjør at du slipper å forholde deg til den årlige «drittjobben».

Utedoer og snurredasser har lenge vært enerådene toalettfasiliteter på norske hytter. De fleste nordmenn, som har noen år på baken har ved ulike anledninger besøkt en god gammeldags utedo. Når kuldegradene herjer utendørs er det imidlertid få som synes det er behagelig å avlegge det lille huset et besøk eller når sommervarmen gjør sitt til at lukten er alt annet enn god.

Utedo- nostalgikerene finnes fremdeles men de blir stadig færre. Nye hytteeiere i dag har ofte flottere bad på hytta enn hjemme. Om du skal bygge ny hytte eller allerede har en hytte i et område der det er langt til det offentlige avløpsnettet, eller er på en «øde øy», er det ingen grunn til å fortvile eller frykte gamle utedoløsninger. Komfortabelt toalettavløp kan oppnås ved å installere en avløpspumpestasjon med innebygget kvernpumpe.

– Vi har tilbudt denne løsningen i over 15 år i Norge, sier Jarle Hvidsten, som jobber med trykkavløp i Grundfos Pumper AS. Teknologien er ikke ny, den har vært brukt i en årrekke i andre land, fremholder Hvidsten.
Trykkavløpssystemet kan også brukes for ordinære boliger og boligfelt, som mangler muligheten til selvfall.

– Nylig har vi installert to anlegg i Bamle. På det ene anlegget har hver av hyttene sin egen pumpestasjon. Anlegg nummer to har hyttene selvfall til felles pumpestasjoner. En minitanker 600 kan plasseres på bakken, for eksempel under hytta, eller skjules i kjeller eller bod. Tanken, som leveres i standard to meter høyde er luktfri og kan dermed fint plasseres i kjeller eller teknisk rom.


Her styres pumpen som kverner avløpet. For å installere trykkavløpssystemet må man ha tilgang på strøm.

Rimelig vedlikehold
Fra toalettet føres avløpet med selvfall ned i tanken, som er utstyrt med en kvernpumpe. Fra tanken transporteres kloakken ut i en rørledning med dimensjon fra 32 mm. Dette gjør at man enkelt kan følge terrenget, og ikke trenger å tenke på fall med stive rør. Rørledningen legges frem til privat renseanlegg eller offentlig avløpssystem. For å sikre avløpsledningen mot frost, benyttes en pre-isolert rørledning med varmekabel.

– De aller fleste som velger denne løsningen har en helårsvariant med varmekabel festet inne i røret, slik at rørledningen ikke fryser om vinteren, forteller Jarle.

I og med at ledningen kan ligge oppe på bakken slipper man utgifter til grøftegraving og spregning. Ledningsnettet er allikevel ikke særlig synlig i terrenget, da det gjerne dekkes til med for eksempel mose eller torv. Ledningen kan også legges under vann.

Enkel og sikker drift
Etter at systemet er levert og installert tilbyr vi årlig service og vedlikehold av anlegget. For en pumpestasjon dreier dette seg om et beløp på ca 1000–2000 kroner i året. Sammenlignet med hva det for eksempel koster å få en tankbil på visitt en til tre ganger årlig er dette å regne som småpenger. Pumpeløsningen er driftsikker. Med regelmessig service forebygges skader og systemet har gjerne en levetid på 20 år under normale omstendigheter. Miljøgevinst Gjennom trykkavløpssystemet får man sikret en miljøvennlig transport av kloakken, som ikke krever tankbil og som går direkte inn til en felles rensestasjon eller kobles på et godkjent avløpsnett. I tillegg slipper man å grave i jorden for å legge rørledning. Dette er med på å beskytte landskapet mot unødvendige inngrep. Den tredje miljøfordelen er at over 90 prosent av alle Grundfos produkter er laget for gjenvinning. Resirkulering av produkter, alt fra skruer til muttere kan derfor brukes på nytt. Øvrig materiell er lett å bryte ned, for å hindre miljøskadelig søppel.

– For mange hytteeiere er miljøaspektet vel så viktig som å ha komfortable løsninger. Jo mindre skade et produkt utsetter natuen for, desto lettere er det å argumentere for at pumpesystemet er bra både for naturen og sluttbruker, sier Jarle Hvidsten.

30. august 2011
Mer om Sluk og avløp på badet

Unngå dyre vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Et par enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Dette bør du undersøke på badet når du skal på visning

Ta med deg en klinkekule når du skal på visning - den kan avsløre alvorlige feil på badet.

Reduser faren for vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinsta...

Slik unngår du oversvømmelse

Rundt 10 000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekrana før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.

Tette avløp - slik unngår du det

Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Steng vannet før ferien!

Steng vannet før du drar på ferie. Det kan spare deg for store skader.

Unngå oversvømmelse etter ferien

Unngå oversvømmelse etter ferien med et enkelt knep.

Kulda kommer – er du forberedt?

Kulda kommer, og med den vannskadene. Er du forberedt?

Pass opp for høyt vanntrykk

Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Når hver minste detalj teller

For perfeksjonisten kan et stygt avløp ødelegge hele badet. Da er det godt å vite at det finnes designerløsninger også på dette området.

Støp rør i rørene

Støp nye rør i utslitte rør. Stort enklere blir det ikke å fornye gamle rør.

Stopper lekkasjer før du ser dem

Vannstoppventilen stopper lekkasjer før du ser dem. Det kan spare deg for store kostnader.

Færre vannskader i norske boliger

Det er færre vannskader i norske boliger enn for ti år siden. For å sikre boligen din bedre mot vannskader kan du installere en vannstoppventil.

Har du riktig sluk?

Det sies at det er hele 60 muligheter til å gjøre feil i overgangen mellom sluk og membran. Alle disse garanterer vannlekkasjer.

Unngå dolukt i sommer

Med enkle grep kan du forhindre at det lukter kloakk i huset når du kommer hjem fra sommerferie.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no