Slik unngår du at vannet fryser
Problemet med frosne rør er ikke at vannet blir borte, men at det kommer tilbake med full kraft.
Når vann fryser, utvider det seg med rundt ti prosent. I et lukket system, som i et rør, er det ikke nødvendigvis plass til disse ekstra ti prosentene, og det svakeste punktet gir etter og røret sprekker. Dermed ligger alt til rette for en gedigen lekkasje.
Det er særlig kobberrør som er utsatt for frostskader. I følge Vannskadekontoret skyldes dette at rørveggen i kobberrør er lite elastisk og sprekker ved volumutvidelse. Heldigvis er det mulig å sette i verk en rekke tiltak som forebygger frosne rør.
Hold lunk i boligen
Første bud er å holde lunk i boligen, også når du ikke er til stede. Unngå å skru av all varme i boligen når du reiser bort og i hytta når oppholdet er over. Innetemperaturen bør ikke være lavere enn ti grader.
Unngå trekk
I mange boliger kommer vannet inn gjennom kjelleren. I dette kjellerrommet bør du være ekstra på vakt. Pass på at alle vinduer er lukket, at kjellerdøren er stengt, og at det ikke trekker fra noen åpninger eller glipper.
Isoler rørene
I kalde rom hvor det kan oppstå kuldegrader bør vannrørene isoleres. Isolering vil ikke nødvendigvis hindre at rørene fryser, men det vil utsette tilfrysing så sant isoleringen er korrekt utført. Isoleringen bør gjøres nøye, slik at det ikke oppstår nakne flater eller områder med tynnere isolasjon.

Frostbeskyttelse: Selvregulerende varmekabler kan hindre at vannrørene fryser.
Selvregulerende varmekabel
Det finnes også selvregulerende varmekabler som er spesielt designet for å frostsikre rør og avløp. Kabelen kjenner selv omgivelsestemperaturen og regulerer effekten deretter. Det skal gi en jevn varmefordelning og et kontrollert strømforbruk.
Steng stoppekranen ved fravær
Skal du reise bort, bør du stenge av stoppekranen og tappe rørene for vann. Dette gjelder ikke bare ved lange feriereiser. Mye skade kan skje i løpet av en helg.
Frostvæske
Litt frostvæske i vannlås, sluk og toalett vil hindre frostsprenging og fordamping.
Kan fryse ute også
Glem ikke at vannet også kan fryse i rørene ute, og stikkledningen fra bolig til kommunale vannledninger er huseiers ansvar. Det er særlig når kulda kommer så tidlig på året at snøen ikke har rukket å legge seg som et isolerende lag på marken at dette kan skje. Da kryper telen nedover og kan fryse vannrørene. For å unngå dette må vannledningen legges så dypt at telen ikke kommer ned.
Slik tiner du frosne rør
Har problemet først oppstått, må du sørge for å få tint rørene. Begynn med å skru av stoppekranen. Dette hindrer at vannet fosser ut når det tiner om det har oppstått skade på røret.
Den enkleste måten å få tinet rørene, er å øke temperaturen i rommet. Du kan også bruke en hårtørker eller en vifteovn, men pass på så det ikke oppstår brannfarlige situasjoner. Du må ikke bruke levende ild for å tine rørene.
Når rørene er tinet, skrur du forsiktig opp stoppekranen igjen. Kontroller at det ikke er lekkasje fra noen av rørene før du åpner stoppekranen helt. Oppdager du at det har oppstått sprekker i røret, må du umiddelbart skru av stoppekranen og tilkalle rørlegger.
Unngå dyre vannskader i ferien
Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Et par enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.
Dette bør du undersøke på badet når du skal på visning
Ta med deg en klinkekule når du skal på visning - den kan avsløre alvorlige feil på badet.
Reduser faren for vannskader med lekkasjestopper
Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinsta...
Slik unngår du oversvømmelse
Rundt 10 000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekrana før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.
Tette avløp - slik unngår du det
Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.
Steng vannet før ferien!
Steng vannet før du drar på ferie. Det kan spare deg for store skader.
Unngå oversvømmelse etter ferien
Unngå oversvømmelse etter ferien med et enkelt knep.
Kulda kommer – er du forberedt?
Kulda kommer, og med den vannskadene. Er du forberedt?
Pass opp for høyt vanntrykk
Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.
Når hver minste detalj teller
For perfeksjonisten kan et stygt avløp ødelegge hele badet. Da er det godt å vite at det finnes designerløsninger også på dette området.
Støp rør i rørene
Støp nye rør i utslitte rør. Stort enklere blir det ikke å fornye gamle rør.
Stopper lekkasjer før du ser dem
Vannstoppventilen stopper lekkasjer før du ser dem. Det kan spare deg for store kostnader.
Færre vannskader i norske boliger
Det er færre vannskader i norske boliger enn for ti år siden. For å sikre boligen din bedre mot vannskader kan du installere en vannstoppventil.
Har du riktig sluk?
Det sies at det er hele 60 muligheter til å gjøre feil i overgangen mellom sluk og membran. Alle disse garanterer vannlekkasjer.
Unngå dolukt i sommer
Med enkle grep kan du forhindre at det lukter kloakk i huset når du kommer hjem fra sommerferie.