Bilde: Colourbox

Steng vannet før ferien!

Steng vannet før du drar på ferie. Det kan spare deg for store skader.

De fleste har lært at det lønner seg å tømme postkassa når man er bortreist for å hindre at tyver tar seg til rette, men hvor mange stenger vannet før de reiser? Sannsynligheten for å komme hjem til vannskade etter ferien er faktisk atskillig større enn for at det har vært innbrudd.

Skader for store verdier
I løpet av juli oppstår det hvert år rundt 7000 vannskader i norske bygninger. Stenger du hovedstoppekranen før du drar på ferie, er du garantert å komme tilbake til et tørt hjem.

Mange av vannskadene blir mye mer omfattende enn nødvendig. I tomme hus får vannet ofte flomme utover i dagesvis før skaden oppdages. Oftest skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Stenger du hovedkrana før du drar, er du derimot sikret mot sprukne rør og oversvømmelse.

– I 2008 ble det utbetalt ca 2,5 milliarder kroner i forsikringer etter vannskader. Mange norske hus har rør fra 1950-, 60- og 70-tallet, og disse er spesielt utsatt for brudd, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Når krana ikke kan stenges
Men det er ikke alltid at det er praktisk mulig å stenke hovedvannkrana når man reiser bort. har du for eksempel avtalt med naboen at hun skal komme bort og vanne plantene dine mens du er bortreist, bør det være vann tilgjengelig.

Det er likevel mulig å sikre seg mot vannskader selv om det skulle oppstå brudd på et rør mens dere er vekkreist og vannet ikke er stengt av. En vannstoppventil fanger opp lekkasjer ved hjelp av sensorer og stenger vannet. Vannstoppventilen fanger også opp lekkasjer i skjulte rør, og kan derfor hindre vannskader du ellers ikke ville oppdaget før det var for sent. Du trenger en rørlegger for å feste magnetventilen ved rørinntaket, men de trådløse sensorene til våtrommene kan du legge ut selv.

Har du spørsmål om vannskader, kan du ta kontakt med Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk. På vannskadekontorets hjemmesider kan du laste ned brosjyrer om forebygging av vannskader.

1. september 2011
Mer om Sluk og avløp på badet

Unngå dyre vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Et par enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Dette bør du undersøke på badet når du skal på visning

Ta med deg en klinkekule når du skal på visning - den kan avsløre alvorlige feil på badet.

Reduser faren for vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinsta...

Slik unngår du oversvømmelse

Rundt 10 000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekrana før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.

Tette avløp - slik unngår du det

Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Unngå oversvømmelse etter ferien

Unngå oversvømmelse etter ferien med et enkelt knep.

Kulda kommer – er du forberedt?

Kulda kommer, og med den vannskadene. Er du forberedt?

Pass opp for høyt vanntrykk

Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Unngå frosne rør

I 2010 passerte antall vannskader 100 000. Slik unngår du frostsprengte rør.

Når hver minste detalj teller

For perfeksjonisten kan et stygt avløp ødelegge hele badet. Da er det godt å vite at det finnes designerløsninger også på dette området.

Støp rør i rørene

Støp nye rør i utslitte rør. Stort enklere blir det ikke å fornye gamle rør.

Stopper lekkasjer før du ser dem

Vannstoppventilen stopper lekkasjer før du ser dem. Det kan spare deg for store kostnader.

Færre vannskader i norske boliger

Det er færre vannskader i norske boliger enn for ti år siden. For å sikre boligen din bedre mot vannskader kan du installere en vannstoppventil.

Har du riktig sluk?

Det sies at det er hele 60 muligheter til å gjøre feil i overgangen mellom sluk og membran. Alle disse garanterer vannlekkasjer.

Unngå dolukt i sommer

Med enkle grep kan du forhindre at det lukter kloakk i huset når du kommer hjem fra sommerferie.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no