Dette bør du undersøke på badet når du skal på visning

Ta med deg en klinkekule når du skal på visning - den kan avsløre alvorlige feil på badet. 


– At boligen du kjøper har nyoppusset bad, er ingen garanti for at du ikke får store utgifter. Finnes det ikke dokumentasjon på hvordan jobben er utført, risikerer du å måtte rive hele badet og bygge nytt, sier rørlegger Per Henning Berntsen i Varme & Bad.

Bruk tiden på visning godt, du kan nemlig avsløre mye ved å bruke nesa, sunn fornuft og en klinkekule. 

– Det første du gjør når du går inn på badet, er å lukte. Mangler det ventilasjon og det lukter fuktig kjeller, kan det være tegn på fuktskader og kanskje mugg, sier Berntsen.

Badegulv med feil fall er en gjenganger på både nye og gamle bad. Hvis membranavslutningene i tillegg er dårlige, vil vann bli liggende på baderomsgulvet og kunne føre til vannskader.

– Legg en klinkekule på gulvet og se om den triller mot sluket som den skal, eller hell på vann og se hvor det renner.

Som kjøper har du undersøkelsesplikt

Hos Protector er nesten hver tredje eierskiftesak knyttet til badet. 

– Mange konflikter etter boligsalg kunne vært unngått hvis boligkjøpere gjorde en grundigere jobb på visningen, mener senioradvokat Cecilie Westby i Protector Forsikring.

Boligselgere har plikt til å informere om feil og mangler, men du som kjøper har undersøkelsesplikt.

– Dessverre er det for få boligkjøpere som setter seg grundig nok inn i salgsdokumentasjonen. Hvis selger har gitt negative opplysninger om badet, og du som kjøper ikke undersøker skikkelig, må du selv være forberedt på å dekke kostnadene for oppussing etter overtagelse, sier Westby.

Står det ingenting om badets alder i dokumentasjonen, må man regne med at badet er like gammelt som boligen, ifølge Westby.

Sjekk badet grundig når du er på visning. En klinkekule kan være til stor hjelp. Illustrasjonsfoto: Getty Images. 

Rådet fra Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge til norske boligkjøpere er: spør og grav.

– Er det ting som virker gresk for deg i dokumentasjonen, må du ikke være redd for å spørre megler eller takstmann. Still gjerne kritiske spørsmål og be om å få vite hvem som har utført eventuelt arbeide på badet, sier Dreyer.

Slik sjekker du baderom på visning:

  • Lukter det innestengt kjeller på badet, er det gjerne et tegn på at noe er galt. 
  • Et bad skal ha ventilasjon. Er det avtrekksvifte på badet må du sjekke denne ved å skru den på og kjenne etter at det trekker. 
  • En gjenganger er feil tilslutning mellom membran og sluk, som kan gi vannskader. Åpne sluket og sjekk at det under klemringen stikker frem en gummilignende kant som enten er grå eller oransje. Dette er membranen.
  • Riktig fall på gulvet mot sluket er viktig. Legg en klinkekule på gulvet eller spyl med vann og se hvor det renner. Vann som blir liggende på gulvet kan trekke mot terskel og ut av rommet, og er ikke membranen i orden kan det gi vannskader.
  • Kjenn etter fuktighet på rørskjøter. Det kan tyde på utette rør.
  • Sett deg på gulvet og bank på flisene, er lyden hul kan det tyde på at flisene er løse.
  • Forsøk å danne deg et helhetsinntrykk av badets finish og utførelse. Se etter manglende fuger mellom flisene eller sprukne fliser. Ujevne fliser kan tyde på at det er fuktighet bak flisene som har fått gipsveggen til å svelle, hvis det ikke er betong bak.
  • Hvis det er varmekabler på gulvet, skru på disse og sjekk at de fungerer.
  • Er det badekar på badet? Tette avløp og rør kan være svært ødeleggende og misfarging på sidene av badekaret kan bety intern lekkasje.
  • Innebygde rør i veggen er svært vanskelig å oppdage, men ved å undersøke gulv og vegger for flekker og fuktighet kan gi deg en indikasjon på at det er noe galt.
  • Toalettrom har ikke sluk og sjelden membran, så her vil lekkasjer gi vannskader. Hvis toalettet er gammel bør du bytte det ut.