Innebygde sisterner ofte feilmontert

Innebygde toalettsisterner er ofte feilmontert. De kan koste deg som forbruker dyrt.


– De aller, aller fleste innebygde sisterner i Norge er ikke montert i henhold til forskriftene, og det er betenkelig, for å si det mildt. Feilmontering fører til at vannskader ikke blir synlig før det er for sent, sier Ole Larmerud, teknisk direktør for Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL).

Vegghengte toaletter med innebygde sisterner er blitt populære. Men Larmerud mener at forbrukere som får installert slike innebygde sisterner må forvente seg problemer.

– At skadene vil komme før eller senere, sier seg selv. Ikke fordi det nødvendigvis er dårlige produkter, men fordi en dunk med vann som står under trykk vil det skje noe med før eller siden. Men innebygde sisterner er kommet for å bli, og jeg har ikke noe problem med å anbefale innebygde sisterner – hvis det gjøres på riktig måte, sier Larmerud. Billig kan koste dyrt
Det var først for rundt 15 år siden at innebygde sisterner ble vanlig, og mange av disse begynner nå å bli modne for utskiftning. Ifølge Varme & Bad har det i det siste dessuten kommet sisterner av svært dårlig kvalitet på det norske markedet.

– Billige sisterner kan koste deg dyrt senere, sier prosjektleder Tom Hauger i Veto Rør, Varme & Bad til Newswire. Varme & Bad anbefaler nå sine rørleggere å tette absolutt hele badet med membran, før sisternen monteres på badet.

Store skadesaker
– Installasjonsfeil kan forekomme, og etter lang tids bruk kan produktet svekkes. Jeg tror vi vil se langt flere alvorlige vannskader i årene fremover på grunn av slike sisterner, sier Hauger.

Forsikringsselskapet If har sett resultatet av feilmonteringe. De har i det siste behandlet flere store skadesaker der innebygde sisterner er synderen.

– Loven sier at man skal oppdage lekkasje raskt, og at lekkasjen ikke skal føre til unødig skade på andre installasjoner eller bygningsdeler. Det er vanskelig å oppdage med innebygde sisterner, sier Trond Risåsen, teknisk inspektør i If.

Riktig montering
Det er likevel mulig å oppdage lekkasjer fra innebygde sisterner, så sant sisternene er montert på riktig måte. Og det betyr å følge forskriftene.

– Pass på at sisternen står inne i veggen med membran på gulvet og membran på baksiden av sisternen. La det være litt fall i gulvet og en liten glipe i silikonfugen slik at vannet kan renne ut på badegulvet om noe skulle skje. Da oppdager du problemet før vannet får gjort skade, sier Ole Larmerud i NRL.