ETTER: Lyst og lekkert med plass til både gjester og klesvask. Dusjdørene er fra Ifø og har striper i frostet folie for å skjerme for innsyn.
ETTER: Lyst og lekkert med plass til både gjester og klesvask. Dusjdørene er fra Ifø og har striper i frostet folie for å skjerme for innsyn.

Se, så smart! Dette badet har skjult vaskerom

Ålesund-familiens lekre gjestebad har en hemmelighet: I skap og skuffer skjuler det seg et fullblods vaskerom! Her forteller eieren om hvordan et lite, slitent gjestetoalett ble forvandlet til et multifunksjonelt bad for fremtiden.

Da Ålesund-familien skulle bygge nytt bad i huset de hadde kjøpt, tenkte de langt fremover.

– Vi måtte ha i tankene hvilke behov som ville oppstå etter hvert. Det var viktig at et bad nummer to var romslig og med dusj, slik at det både dekket gjestenes behov og kunne være en avlastning når  ungene blir tenåringer og vil bruke mer tid på badet, forklarer Gro Kibsgaard-Petersen. Hun mener den store hodepinen var at ekstrabadet også skulle være et vaskerom – men uten å se slik ut.

LES OGSÅ: Smarte løsninger til vaskerommet

 

Det første som måtte gjøres, var å skaffe mer plass. I huset var det ikke noe ekstrabad, kun et lite gjestetoalett, så løsningen ble å rive en vegg og innlemme en utebod i det som skulle bli familiens nye bad. Slik økte de arealet på gjestebadet til litt over 7 m2.

FØR: Ved å slå ut en vegg og integrere en utebod, fikk familien både bad og vaskerom i ett.

– Gulvet ble pigget opp for å få bedre takhøyde, og veggene i uteboden måtte etterisoleres. Men den virkelige nøtta var romløsningen. Jeg er veldig opptatt av estetikk og opplevelse av rommet, mens rørleggeren først og fremst tenkte praktisk. Det var en krevende prosess, men jeg er glad jeg ikke ga meg. Jeg satte min stolthet i at dette badet ikke skulle se ut som et vaskerom, forteller Gro.

LES OGSÅ: Ta hensyn til rørføringen på badet

MANGE SKISSER

Heldigvis var det hjelp å få. Gro hyrte inn interiørstøtte fra Marit Skei, som utarbeidet en rekke forslag til romløsninger (interiørkonsulent Marit Skei kan du lese mer om på hennes blogg: nr14.wordpress.com).

– Jeg tror vi var oppe i ni skisser, men alt falt på plass da vi tok beslutningen om å flytte varmtvannstanken ut av rommet og under en trapp. Å få gjennomsiktige, foldbare dusjdører, og en lang benk til bretting av tøy gjorde også sitt for en god løsning, sier Gro.

Vaskemaskin og tørketrommel er skjult i en vaskesøyle. Både disse skapene og resten av baderomsinnredningen er fra Kvik, og skittentøyet gjemmes i to dype skuffer.

I høyskapet skjuler det seg både vaskemaskin og tørketrommel. De dype skuffene brukes til skittentøy. Innredningen er fra Kvik.


– Her vil ikke gjestene ha opplevelsen av å komme inn på et vaskerom. Og det å ha skittentøy i skuffer funker som en drøm! Mannen min har modifisert skuffene ved å snekre på lettvegger i sidene, slik at klærne ikke faller ut. Vaskemaskinen kan brukes med skapdøra igjen, mens døra står åpen når tørketrommelen er i bruk. Vi har også installert en mekanisk vifte med fuktsensor ved vaskesøylen, sier Gro.

Slik får du bedre innemiljø med vifte på badet


GULVRESTER RUNDT SPEILET

Familien har gått for trygge løsninger når det gjelder fliser og fargevalg på badet.
– Vi ville ha et tidløst bad, og kan heller piffe det opp med fargerike håndklær og grønne planter, sier Gro.


Armaturet heter Evo 070 Waterfall og kommer fra Tapwell.

En annen fiffig løsning på gjestebadet er trerammen rundt speilet:
– Med så mange glatte, kalde flater, ville vi ha inn noe som kunne gi rommet litt glød. Vi har brukt enstavs trelamellgulv i hvitpigmentert eik. Treverket  behandlet vi med voks, slik at det kunne  tåle litt sprut fra vasken, opplyser Gro.


Trerammen rundt speilet er laget av gulvrester – trelamellgulv fra flottegulv.no.

Treverket er rester fra gulvlegging et annet sted i huset. Det var nemlig ikke bare badet som skulle til pers med oppussing – hele huset på 200 kvadratmeter ble totalrenovert i løpet av fem måneder før familien kunne flytte inn.
– Det var en smule kaotisk, innrømmer Gro. – Alt skulle skje på én gang, så her kunne vi ikke kose oss frem til en løsning for dette rommet alene. Men valgene vi gjorde står derfor også i stil med valgene ellers i huset. Vi har fått varige løsninger som fungerer fint, og vi trives veldig godt med vårt kombinerte gjestebad og vaskerom!  

Se flere bilder fra huset i Ålesund på Gros blogg: apenthus.blogspot.no

13. april 2015
Mer om Vaskerom

Gode tips for rengjøring av  vaskemaskin

Vedlikeholder du vaskemaskinen din jevnlig, forlenger du maskinens levetid. Se hvordan du holder vaskemaskinen din i topp stand – og unngår sur lukt!

Så ofte bør du skifte håndklær

Hvor ofte skifter du egentlig håndkle ditt? Sannsynligvis ikke ofte nok, mener rengjøringsekspert.

Slik vasker du håndklær riktig

Tørk deg med myke og velduftende håndklær hver gang du kommer ut av dusjen. Vi viser deg hvordan du bør behandle håndklærne dine.

Dette balsam-trikset redder klær som har krympet

De fleste har opplevd å krympe favorittgenseren i vaskemaskinen. Men med dette trikset kan du faktisk utvide genseren tilbake til den normale størrelsen.

Derfor bør du ikke bruke for mye vaskepulver i vaskemaskinen

Du får ikke renere klær av å bruke mye vaskepulver i vaskemaskinen.

Slik unngår du vannskader på huset i ferien

Det er ikke bare om vinteren huset er ekstra utsatt for vannskader. Også om sommeren bør du være på vakt.

Slik bevarer du best fargen på klærne

Opplever du også at de sorte klærne dine blir grå i fargen og at de hvite blir misfarget? Vi viser deg hvordan du bevarer fargen på klærne.

Slik får du myke håndklær

Med disse tre, enkle triksene blir håndklærne dine myke og luftige.

Få mykt og velduftende tøy uten tøymykner

Vi har lært det: Tøymykner er allergifremkallende og dårlig for miljøet. Derfor gir vi deg en god erstatning for å få mykt og velduftende tøy.

Trikset som forhindrer statiske klær

Er du plaget med at klærne blir statiske etter en tur i tørketrommelen? Her får du råd!

Fra fuktig kjeller til lekkert vaskerom!

En kjeller kan ha et stort potensiale dersom man trenger mer plass, men man må vite hva man gjør. Vi gir deg inspirasjon og gode råd.

Slik innreder du vaskerommet

Du kan med enkle grep gjøre det litt hyggeligere å ta klesvasken.

Smarte løsninger til vaskerommet

I utgangspunktet er ikke vaskerommet det man legger flest ressurser i, men drømmene om det perfekte arbeidsrommet lever nok i mange.