Bilde: Getty Images

Derfor bør du ikke bruke for mye vaskepulver i vaskemaskinen

Du får ikke renere klær av å bruke mye vaskepulver i vaskemaskinen.

Hvor mye vaskepulver skal du bruke når du vasker klær? Det er det mange som undrer seg over. 

- Nordmenn bruker for mye vaskemiddel til klesvasken generelt sett. De nye typene vaskemidler er veldig kompakte mens mange av oss nok bruker like mye som vi alltid har gjort. I tillegg vil nok mange av oss være på den sikre siden, og så putter vi oppi mer enn vi trenger, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) i en pressemelding.

Klærne blir ikke renere

Ifølge Klepp får du ikke renere klær av å bruke mye pulver. Snarere tvert imot. 

- Det som skjer er jo at rester av vaskemidler blir liggende igjen i klærne. Dessuten er det lite miljøeffektivt å bruke mer enn man må, spesielt siden såpen må renses ut igjen av vannet, sier Klepp.

Hun minner også om at vi i Norge har såkalt bløtt vann, som vil si at det inneholder mindre kalk enn i andre land. Jo mindre kalk, jo mindre vaskepulver trenger man å bruke. 

Klepp råder folk til å følge doseringen på pakningen man har og bruke den som ledetråd for hvor mye pulver man benytter.

Riktig dosering av vaskemiddel og godt vedlikehold av vaskemaskinen forhindrer sur lukt. Foto: Getty Images

Kan gi sur lukt

Fredrik Tønnesen, salgsdirektør for hvite varer hos Elkjøp, trekker fram flere fordeler med å bruke riktig pulvermengde. 

- Vaskesyklusen tar jo kortere tid, noe man sparer både strøm og vann på. Dessuten blir jo klærne dine mer slitt av at de blir vasket lengre enn nødvendig. Et annet aspekt er at overflødig såpe blir liggende igjen, noe som fører til at maskinen din lukter surt over tid, sier Tønnesen.

Såperester i klærne er også noe man vil unngå. Parfymen vaskepulveret ofte gir irritasjon for folk med følsom hud eller allergi, men kan også utvikle allergi hos personer som ikke er allergiske fra før.

Råd mot sur lukt:

  • Luft ut av vaskemaskinen etter at du har kjørt en vask slik at fuktigheten forsvinner. 
  • Ikke la ferdigvasket tøy ligge i maskinen - det kan gi sur lukt. 
  • Kjør regelmessig en vask på høy temperatur for å forebygge vond lukt. Gode anledninger til å gjøre det er når man skal vaske sengetøy, undertøy, håndklær osv. Disse er det anbefalt å vaske ved minimum 60 grader.
  • Rengjør vaskemaskinen: Vask over gummilisten rundt åpningen og innsiden av døren med en våt klut fuktet i varmt vann og kjør en tom maskin på minimum 60 °C med et renseprodukt for vaskemaskin.

Kilde: Plusstid

7. september 2017
Mer om Vaskerom

Gode tips for rengjøring av  vaskemaskin

Vedlikeholder du vaskemaskinen din jevnlig, forlenger du maskinens levetid. Se hvordan du holder vaskemaskinen din i topp stand – og unngår sur lukt!

Så ofte bør du skifte håndklær

Hvor ofte skifter du egentlig håndkle ditt? Sannsynligvis ikke ofte nok, mener rengjøringsekspert.

Slik vasker du håndklær riktig

Tørk deg med myke og velduftende håndklær hver gang du kommer ut av dusjen. Vi viser deg hvordan du bør behandle håndklærne dine.

Dette balsam-trikset redder klær som har krympet

De fleste har opplevd å krympe favorittgenseren i vaskemaskinen. Men med dette trikset kan du faktisk utvide genseren tilbake til den normale størrelsen.

Slik unngår du vannskader på huset i ferien

Det er ikke bare om vinteren huset er ekstra utsatt for vannskader. Også om sommeren bør du være på vakt.

Slik bevarer du best fargen på klærne

Opplever du også at de sorte klærne dine blir grå i fargen og at de hvite blir misfarget? Vi viser deg hvordan du bevarer fargen på klærne.

Slik får du myke håndklær

Med disse tre, enkle triksene blir håndklærne dine myke og luftige. 

Få mykt og velduftende tøy uten tøymykner

Vi har lært det: Tøymykner er allergifremkallende og dårlig for miljøet. Derfor gir vi deg en god erstatning for å få mykt og velduftende tøy.

Trikset som forhindrer statiske klær

Er du plaget med at klærne blir statiske etter en tur i tørketrommelen? Her får du råd!

Fra fuktig kjeller til lekkert vaskerom!

En kjeller kan ha et stort potensiale dersom man trenger mer plass, men man må vite hva man gjør. Vi gir deg inspirasjon og gode råd.

Slik innreder du vaskerommet

Du kan med enkle grep gjøre det litt hyggeligere å ta klesvasken.

Smarte løsninger til vaskerommet

I utgangspunktet er ikke vaskerommet det man legger flest ressurser i, men drømmene om det perfekte arbeidsrommet lever nok i mange.