Bilde: Getty Images

Gode tips for rengjøring av  vaskemaskin

Vedlikeholder du vaskemaskinen din jevnlig, forlenger du maskinens levetid. Se hvordan du holder vaskemaskinen din i topp stand – og unngår sur lukt!

Feil dosering av såpe og skyllemiddel kan over tid forkorte maskinens levetid. Dette skjer spesielt på grunn av feil dosering av såpe og skyllemiddel som gjør at det setter seg kalk i vaskemaskinen.

Men det er også en annen viktig grunn til at det lukter surt fra oppvaskmaskinen.

– Vasker man mye på lave temperaturer, som 30 og 40 grader, vil det etterhvert lukte surt i vaskemaskinen. Årsaken er at de lave temperaturene gir grobunn for bakterier, sier Malin Skaar, Vi i Villas rengjøringsekspert og leder for Lilleborgs Forbrukerservice.

Men med rett pleie kan du sørge for at vaskemaskinen holder lenger og samtidig slippe dårlig lukt. Vi viser deg hvordan du bør gå frem:

Slik renser du vaskemaskinen

Start med å rense lofilteret. Kjør en vask på 60 grader med vaskepulver uten klær.

Rens lofilteret igjen. Gjenta vasken to til tre ganger til det ikke setter seg mer skitt i lofilteret. Kjør deretter en 60 graders vask uten såpe for å skylle maskinen godt.

Avkalk med sitronsyre

Deretter bør du avkalke maskinen. Hell 30 gram sitronsyre i såpeskuffen og kjør en vask på 60 grader. Dette gjentar du tre ganger.

Avslutt med å kjøre et 60-gradersprogram uten såpe eller sitronsyre. I stedet for sitronsyre kan du også kjøpe spesialmidler til avkalking av maskinen. 

Les mer om hvordan du avkalker vaskemaskinen enklest mulig

Rengjøring av maskinens ytre del

Vaskemaskinens ytre del rengjøres med et mildt rengjøringsmiddel og tørkes av med et fuktig klut. Såpeskuffen rengjøres grundig og skylles igjennom med husholdningseddik.

Vask gummilisten rundt døren med mild kloroppløsning dersom den har mugnet.

Slik forebygger du sur lukt i vaskemaskinen

– For å unngå sur lukt bør man være bevisst på å kjøre en 60 graders vask cirka én gang i uken, gjerne med håndklær og sengetøy, sier Malin Skaar.

Husk også på å la lukten stå åpen når du ikke vasker klær. Rens lofilteret en gang i måneden, og sjekk vannets hardhetsgrad før du doserer såpe.

Husk også å vaske belgen (gummilista rundt åpningen) jevnlig. Her kan det nemlig legge seg mye smuss som kan føre til vond lukt.

Avhengig av hvor ofte du vasker klær, anbefales det at du rengjør vaskemaskinen to, tre ganger årlig.

Få flere smarte tips og triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

17. august 2018
Mer om Vaskerom

Så ofte bør du skifte håndklær

Hvor ofte skifter du egentlig håndkle ditt? Sannsynligvis ikke ofte nok, mener rengjøringsekspert.

Slik vasker du håndklær riktig

Tørk deg med myke og velduftende håndklær hver gang du kommer ut av dusjen. Vi viser deg hvordan du bør behandle håndklærne dine.

Dette balsam-trikset redder klær som har krympet

De fleste har opplevd å krympe favorittgenseren i vaskemaskinen. Men med dette trikset kan du faktisk utvide genseren tilbake til den normale størrelsen...

Derfor bør du ikke bruke for mye vaskepulver i vaskemaskinen

Du får ikke renere klær av å bruke mye vaskepulver i vaskemaskinen.

Slik unngår du vannskader på huset i ferien

Det er ikke bare om vinteren huset er ekstra utsatt for vannskader. Også om sommeren bør du være på vakt.

Slik bevarer du best fargen på klærne

Opplever du også at de sorte klærne dine blir grå i fargen og at de hvite blir misfarget? Vi viser deg hvordan du bevarer fargen på klærne.

Slik får du myke håndklær

Med disse tre, enkle triksene blir håndklærne dine myke og luftige. 

Få mykt og velduftende tøy uten tøymykner

Vi har lært det: Tøymykner er allergifremkallende og dårlig for miljøet. Derfor gir vi deg en god erstatning for å få mykt og velduftende tøy.

Trikset som forhindrer statiske klær

Er du plaget med at klærne blir statiske etter en tur i tørketrommelen? Her får du råd!

Fra fuktig kjeller til lekkert vaskerom!

En kjeller kan ha et stort potensiale dersom man trenger mer plass, men man må vite hva man gjør. Vi gir deg inspirasjon og gode råd.

Slik innreder du vaskerommet

Du kan med enkle grep gjøre det litt hyggeligere å ta klesvasken.

Smarte løsninger til vaskerommet

I utgangspunktet er ikke vaskerommet det man legger flest ressurser i, men drømmene om det perfekte arbeidsrommet lever nok i mange.