vannlekkasje, vannskader bolig, varmvannsbereder
vannlekkasje, vannskader bolig, varmvannsbereder Bilde: Getty Images

Slik unngår du vannskader på huset i ferien

Det er ikke bare om vinteren huset er ekstra utsatt for vannskader. Også om sommeren bør du være på vakt.

De fleste forbinder rørbrudd med frost, men skal du være lenge borte i sommer risikerer du å komme til huset fullt av vann.

Sommeren er nemlig høysesong for vannskader.

– Vannskader som oppstår i ferien er ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme fritt i dagevis før skaden oppdages, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk.

Du bør derfor alltid gjøre en sjekkrunde av huset før du drar på ferie. En rekke stikkontakter bør trekkes ut, vinduer lukkes og vannet bør stenges av.

Du burde også gjøre det til rutine å se over VVS-opplegget i huset for å spare deg for lekkasjer og mye irritasjon.

–  VVS-opplegg trenger vedlikehold. Det virker ikke som om alle huseiere tar det inn over seg, sier fagsjef for sanitærteknikk Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge i en pressemelding.

– Litt kjedelig er det kanskje å se over VVS-installasjoner, men gjør du det til en halvårlig vane i forbindelse med ferietid går det fort unna, sier han.

Flere vannskader i 2016

I løpet av januar, februar og mars 2016 rapporterte forsikringsselskapene om drøyt 15 000 vannskader, ifølge Finans Norge.

Det er en økning på seks prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Antallet vannskader fortsetter også å øke. I sommermånedene juni, juli og august forventes det rundt 20.000 vannskader i norske boliger, ifølge SINTEF Byggforsk.

Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje. 

Derfor bør du tenke på disse tingene før du drar på sommerferie:

– Steng av hovedstoppkranen om du reiser bort over tid. Da slipper du å risikere å komme hjem til en bolig full av noen tusen liter vann.

– La en av kranene i huset stå åpen når du forlater huset over tid. Om det oppstår lekkasje i røropplegget vil det bidra til å redusere trykket.

– Sjekk at du har lekkasjesikring/lekkasjestopper. I mange nye boliger plasseres varmtvannsbereder og vaskemaskiner i rom uten sluk. Sørg i så fall for lekkasjesikring/lekkasjestopper.

– Rens sluket minst en gang i året, og gjerne før du drar på en lengre ferie. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett.

I perioder uten vanntilførsel, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter utløpet. 

Ikke kom hjem til et hus fylt av vann. Foto: Getty Images

Dette vedlikeholdet bør du gjøre jevnlig:

– Godt vedlikehold reduserer ikke bare sjansen for vannskader. Det gir også lengre levetid for badet og VVS-installasjoner generelt.

– Vannlåser bør renses halvårlig. Løft bort risten på sluket, ta opp vannlåsen og fjernhår og såperester. Bruk gjerne en børste for å fjerne rester som sitter fast. Dette gjelder også på vaskerommet.

– Rens silen i vannkranen årlig, eller når du merker at trykket blir dårligere.

– Silikon er en fleksibel fugemasse, som skal sørge for at det ikke sprekker opp i skjøter, som i overgangen mellom gulv og vegg. Silikon er ferskvare og vil ikke vare evig. Misfarging og sprekker er tegn på at det trengs vedlikehold.

– Vannslanger til maskiner bør byttes ut hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstengning.

– Rens sluket minst en gang i året, og gjerne før du drar på en lengre ferie. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. 

– Har du utslagsvask på vaskerommet må du også her sørge for at klesfibre og såperester ikke tetter igjen avløpet.

Kilde: Rørentreprenørene Norge

Ikke gå glipp av siste nytt innen bad og kjøkken – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

27. juni 2016
Mer om Vaskerom

Gode tips for rengjøring av  vaskemaskin

Vedlikeholder du vaskemaskinen din jevnlig, forlenger du maskinens levetid. Se hvordan du holder vaskemaskinen din i topp stand – og unngår sur lukt!

Så ofte bør du skifte håndklær

Hvor ofte skifter du egentlig håndkle ditt? Sannsynligvis ikke ofte nok, mener rengjøringsekspert.

Slik vasker du håndklær riktig

Tørk deg med myke og velduftende håndklær hver gang du kommer ut av dusjen. Vi viser deg hvordan du bør behandle håndklærne dine.

Dette balsam-trikset redder klær som har krympet

De fleste har opplevd å krympe favorittgenseren i vaskemaskinen. Men med dette trikset kan du faktisk utvide genseren tilbake til den normale størrelsen.

Derfor bør du ikke bruke for mye vaskepulver i vaskemaskinen

Du får ikke renere klær av å bruke mye vaskepulver i vaskemaskinen.

Slik bevarer du best fargen på klærne

Opplever du også at de sorte klærne dine blir grå i fargen og at de hvite blir misfarget? Vi viser deg hvordan du bevarer fargen på klærne.

Slik får du myke håndklær

Med disse tre, enkle triksene blir håndklærne dine myke og luftige. 

Få mykt og velduftende tøy uten tøymykner

Vi har lært det: Tøymykner er allergifremkallende og dårlig for miljøet. Derfor gir vi deg en god erstatning for å få mykt og velduftende tøy.

Trikset som forhindrer statiske klær

Er du plaget med at klærne blir statiske etter en tur i tørketrommelen? Her får du råd!

Fra fuktig kjeller til lekkert vaskerom!

En kjeller kan ha et stort potensiale dersom man trenger mer plass, men man må vite hva man gjør. Vi gir deg inspirasjon og gode råd.

Slik innreder du vaskerommet

Du kan med enkle grep gjøre det litt hyggeligere å ta klesvasken.

Smarte løsninger til vaskerommet

I utgangspunktet er ikke vaskerommet det man legger flest ressurser i, men drømmene om det perfekte arbeidsrommet lever nok i mange.