Bilde: Getty Images

Derfor blir du lykkeligere i byen

Ny forskning avkrefter myten om at folk blir lykkeligere av å bo på landet.  

Utflytting fra distriktene og fortetting av byene er et velkjent fenomen i Norge. Storbyene har jo gjerne litt større tilbud enn småstedene. Men hvordan påvirker dette oss, egentlig? Er det ikke sånn at vi blir lykkeligere og roligere i sjela når vi bor i fredfulle, naturskjønne omgivelser? 

"Nei" er svaret på dette, ifølge en ny forskningsrapport fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

For nå viser to nye studier at jo tettere folk bor, jo mer fornøyde er vi med nabolaget og det sosiale livet vårt. I områder med mange mennesker, godt kollektivtilbud og mange møteplasser er det nemlig lettere å opprettholde vennskap og sosiale bånd, og det gjør noe med følelsen av lykke og velvære, ifølge studiene.

Se også: Rydd deg lykkelige med japanske ryddetips

Avliver myten om den upersonlige byen

Undersøkelsen ble gjennomført blant 1344 personer i 45 nabolag i og utenfor Oslo-regionen, og tok for seg folks sosiale liv og hva de likte og ikke likte med nabolaget sitt.

Tidligere har forskning vist at personlige relasjoner er blant de viktigste ingrediensene for et lykkelig liv, og nå ville forskerne undersøke de sosiale konsekvensene av at byene stadig blir mer kompakte.

– Det har vært en oppfatning om at sosiale relasjoner i byen er upersonlige og overfladiske, fordi folk forsvinner i mengden. Men funnene i disse studiene viser at dette ikke stemmer. Folk trives i byen, nettopp fordi samvær med andre mennesker er så lett tilgjengelig, konstaterer forskningslederen Kostas Mouratidis.

Folk er lykkeligere i byene, skyskrapere og høy befolkningstetthet til tross (Foto: Getty Images).

 

En forklaring på at byboere er mer fornøyde, er at de har bredere sosiale nettverk enn de som bor i forstedene.

Når mange mennesker bor nær hverandre, er det lettere å møtes og opprettholde vennskapsforhold. I tillegg spiller byens møteplasser, som parker, lekeplasser, kafeer, restauranter og utesteder, en viktig rolle for det sosiale livet.

Savner byen

Undersøkelsen viste også at de som flyttet fra forstedene og inn til byen ble mer fornøyde med nabolaget.

«Det var veldig fint der jeg bodde før, nære naturen, og jeg kunne plukke blåbær til dessert hvis jeg ville. Men jeg var så langt unna alt og alle, selv om det var bare 20 minutter fra t-banen», svarte en kvinne i 50-årsalderen som hadde flyttet til byen.

En annen, som hadde flyttet i motsatt retning, savnet det byen hadde å by på: «Det var så lett å komme seg til alt – kafeer, kino, teater og sånn. Og kollektivtilbudet gjorde det lett å reise rundt», sa hun.

Funnene viste at folk i alle aldre trivest best i urbane strøk. Men for husholdninger med barn, var bildet noe annerledes.

Leste du denne? Du blir mer lykkelig av å bruke penger på rengjøring

Ingen forskjell for barnefamilier

Den eneste gruppen som var like fornøyd i og utenfor byen, var barnefamilier.

Det er flere grunner til at mange, og spesielt barnefamilier, foretrekker å bo i forstedene, påpeker Mouratidis i studien.

For det første er boligprisene i byen, særlig i Oslo, høye. Og som regel får du mindre bolig i byen enn du gjør for samme pris utenfor sentrum. 

Det er også mange barnefamilier som foretrekker nabolag med færre folk, fordi de oppfattes som tryggere. Boligene der har også oftere private uteområder som barna kan løpe rundt i.

Kilde: Forskning.no

19. februar 2018
Mer om Annet om bygging

8 steg for å booke en god håndverker

Unngå fallgruvene med denne steg-for-steg-guiden. 

Vi er Europa-mestere i å pusse opp, men glemmer vedlikeholdet

Ingen bruker så mye penger på oppussing som nordmenn. Norges Takseringsforbund advarer mot at oppussingen kan gå utover vedlikeholdet.

6 grunner til å elske en handyman

Fyrer som fikser ting er gull verdt. Se hvorfor damene synes at snekker er Norges mest sexy yrke. 

Kaster du byggavfallet riktig?

Oppussing genererer mye rot, støv og søppel. Midt oppi det hele kan det være vanskelig å vite hvor man skal gjøre av søppelet og hvor alt skal sorteres.

Ta testen: Hvor mange tommeltotter har du?

Vet du hva kalk brukes til? Eller hva en tvinge er? Test handy-kunnskapene dine her!

Nå pusser vi opp mer enn aldri før

I fjor brukte nordmenn nesten 67 milliarder kroner på å fikse på boligen. – Vi er glad i å forandre på ting og har råd til det, mener markedsekspert.

12 utrolige byggetabber

Noen ganger går byggeprosjekter i hus og hjem feil. Veldig feil. Få med deg disse 12 fiaskoene!

Populære ferdighus

Ferdighuskatalogene flommer over av ulike hustyper tilpasset de fleste forhold. For deg som skal velge kan det være vanskelig å få en total oversikt....

Hobbysnekkere får mobilhjelp

Nå får du all informasjon om 120 000 byggevarer på mobilen: Monteringsanvisninger, vedlikeholdstips og nødvendig førstehjelp ved forgiftning.

Gjenbruk i stor skala

Det er gjenbruk i stor skala når nye hus bygges av gamle materialer. Og resultatet blir særegne og spennende boliger.

Salget av radonsperrer stuper

Salget av radonsperrer stuper. Dette skjer til tross for at Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden.

Sjekkliste for kjøp av håndverkertjenester

Stol ikke blindt på håndverkeren. Presiser skriftlig hva du vil ha utført, hvordan arbeidet skal gjøres og til hvilken tid tjenestene skal være ferdig....

Vellykket ansiktsløftning

Større plass, mer lys, annerledes fasade og utsikt mot himmelen var kriterier som ble satt da det høyst tradisjonelle Jokerhuset fra 1978 skulle bygges om.