Annonsørinnhold
Bilde: Getty

Huseierne går til kamp mot dyre lån

– Når boligkjøpere må ta opp forbrukslån for å bli med i budrunden, er det på tide å trekke i nødbremsen.

Den sterke veksten i forbrukslån gjør norske husholdninger sårbare. Da må vi trekke i nødbremsen, sier Kristin Gyldenskog - leder av samfunnsavdelingen i Huseiernes Landsforbund.

Etter at myndighetene strammet inn vilkårene for å få boliglån, har forbruksgjelden økt kraftig. Bare det siste året har forbruksgjelden til norske husholdninger økt med hele 15 prosent.

Det er en utvikling som bekymrer Huseiernes Landsforbund, og den bør også bekymre deg som allerede eier eller skal inn på boligmarkedet:

Høy vekst i boligprisene og høy gjeld i husholdningene kan sammen med den kraftige veksten i forbrukslån utgjøre en fare for stabiliteten i norsk økonomi.

 

Gjeldsfellene må bort

– De skyhøye rentene på mange forbrukslån kan i verste fall skyve forbrukerne ut i en gjeldsspiral, og det er derfor på høy tid å få kontroll over bankenes aggressive markedsføring av lån med urimelige vilkår, sier Gyldenskog.

– En av mange fordeler ved å være med i Huseiernes Landsforbund er jo gratis økonomisk rådgivning, og i dag har gjeldsproblemer blitt et tema vi dessverre ser oftere enn vi burde. Da er det på høy tid å ta grep: Det må bli slutt på den ekstreme markedsføringen av forbrukslån, sier en engasjert Gyldenskog. 

"En av fem meglere har opplevd at boligkjøpere må bruke forbrukslån for å klare å stille med nødvendig egenkapital"

Kristin Gyldenskog i Huseiernes Landsforbund

 

Vil beskytte den norske modellen

– Norge er i en unik posisjon i og med at hele 84 prosent av oss nordmenn eier sin egen bolig. Vi i Huseiernes Landsforbund ønsker at det skal være slik også i fremtiden, og med over 220.000 norske boligeiere som medlemmer blir vår mening hørt. Da er det vår jobb å gi politikerne gode argumenter for å hindre at forbrukerne havner i gjeldsfellen, sier Gyldenskog.

En fersk undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Storebrand viser at en av fem eiendomsmeglere har opplevd at boligkjøpere brukte forbrukslån til å skaffe nok egenkapital ved boligkjøpet.

– Det er et tydelig tegn på at vi er på ville veier. Tanken bak å stramme inn på mulighetene for å ta opp vanlig boliglån var kanskje god, men vi frykter at dette har presset flere låntakere over på bruk av kredittkort eller forbrukslån for å komme i mål. Det er en trend vi må snu, og det er jo ikke slik at det ikke finnes gode alternativer, fortsetter Gyldenskog.

– For oss som er opptatt av at så mange som mulig skal få muligheten til å eie sin egen bolig, er det for eksempel mye bedre å kreve at boligkjøpere som har lite egenkapital må ta opp halvparten av boliglånet som fastrentelån.

INTERESSERT? Bli medlem i Huseiernes Landsforbund for kun 490 kroner ut året!

Forbrukslån som lokkemat

Huseiernes Landsforbund møtte nylig Stortingets finanskomite som vurderer flere forslag for å hindre at norske husholdninger får betalingsproblemer og havner i gjeldsfellen.

– Finansbransjens aggressive markedsføring av lån med urimelige vilkår har tatt helt av de siste årene. Det må bli slutt på å lure forbrukere i gjeldsfellen med å lokke med at det er raskt og lett å ta opp forbrukslån og kredittkortgjeld, sier Gyldenskog.

Huseiernes Landsforbund mener også at det må skjerpes inn på at forbrukere får rabatt, i flere tilfeller vesentlig rabatt, når man betaler med kredittkort i stedet for vanlig bankkort.

– Det er det samme som å lokke kundene til å ta opp lån. Mange forbrukere er ikke engang klar over at de tar opp gjeld ved å betale på denne måten. Det er for enkelt å få kreditt over disk i norske butikker, og når man kombinerer dette med aggressiv markedsføring blir det fort fristende å slå til på lokketilbud med skyhøy rente, sier Gyldenskog.  

100 prosent rente bør ikke være lov

Huseiernes Landsforbund mener det bør settes et rentetak, altså at øvre tak for maksimal rente på både forbrukslån og kredittkort. En rekke land i EU har rentetak.

– Flere sparebanker krever rundt 100 prosent rente hvis man låner 10.000 kroner i et år. Dette viser at det er behov for rentetak i Norge, sier hun.

Huseiernes Landsforbund mener også at ågerrenteparagrafen må gjeninnføres.

– Det var en paragraf i den forrige straffeloven som gjorde det forbudt å kreve urimelig høye lånerenter. Alle EU-landene har et lovforbud mot ågerrenter. Dette er nok et eksempel på at vi i Norge har sovet i timen og at vi ligger etter andre land det er naturlig å sammenligne seg med når det gjelder regulering av usikret kreditt, sier Gyldenskog.

 

Gratis økonomisk rådgivning

Med gratis økonomisk rådgivning som en av mange fordeler, kan Huseiernes Landsforbund bistå medlemmene når det butter imot.

Det unike med tjenesten er at den er helt uavhengig av bankene, som gjerne vil tjene mest mulig penger på sine kunder.

– Vi får jevnlig henvendelser fra medlemmer som frykter, eller allerede har fått problemer på grunn av forbrukslån. Da er vår nøytrale rådgivning god å ha, avslutter Gyldenskog.

NYSGJERRIG? Les mer om medlemsfordelene til Huseiernes Landsforbund her!

Vil du ha flere tips til hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

29. mars 2017
Mer om Annet om bygging

8 steg for å booke en god håndverker

Unngå fallgruvene med denne steg-for-steg-guiden. 

Derfor blir du lykkeligere i byen

Ny forskning avkrefter myten om at folk blir lykkeligere av å bo på landet.

Vi er Europa-mestere i å pusse opp, men glemmer vedlikeholdet

Ingen bruker så mye penger på oppussing som nordmenn. Norges Takseringsforbund advarer mot at oppussingen kan gå utover vedlikeholdet.

Annonsørinnhold

220.000 norske familier har et forsprang

Og for bare 490 kroner i året kan du få det samme.

Kaster du byggavfallet riktig?

Oppussing genererer mye rot, støv og søppel. Midt oppi det hele kan det være vanskelig å vite hvor man skal gjøre av søppelet og hvor alt skal sorteres.

Ta testen: Hvor mange tommeltotter har du?

Vet du hva kalk brukes til? Eller hva en tvinge er? Test handy-kunnskapene dine her!

Nå pusser vi opp mer enn aldri før

I fjor brukte nordmenn nesten 67 milliarder kroner på å fikse på boligen. – Vi er glad i å forandre på ting og har råd til det, mener markedsekspert.

12 utrolige byggetabber

Noen ganger går byggeprosjekter i hus og hjem feil. Veldig feil. Få med deg disse 12 fiaskoene!

Populære ferdighus

Ferdighuskatalogene flommer over av ulike hustyper tilpasset de fleste forhold. For deg som skal velge kan det være vanskelig å få en total oversikt. Vi i Villa kontaktet en del av leverandørene som opererer på det norske markedet for å hente inn informasjon. På grunnlag av dette har vi laget en oversikt over de forskjellige husleverandørenes mest populære boliger.

Hobbysnekkere får mobilhjelp

Nå får du all informasjon om 120 000 byggevarer på mobilen: Monteringsanvisninger, vedlikeholdstips og nødvendig førstehjelp ved forgiftning.

Gjenbruk i stor skala

Det er gjenbruk i stor skala når nye hus bygges av gamle materialer. Og resultatet blir særegne og spennende boliger.

Salget av radonsperrer stuper

Salget av radonsperrer stuper. Dette skjer til tross for at Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden.

Sjekkliste for kjøp av håndverkertjenester

Stol ikke blindt på håndverkeren. Presiser skriftlig hva du vil ha utført, hvordan arbeidet skal gjøres og til hvilken tid tjenestene skal være ferdig....

Vellykket ansiktsløftning

Større plass, mer lys, annerledes fasade og utsikt mot himmelen var kriterier som ble satt da det høyst tradisjonelle Jokerhuset fra 1978 skulle bygges...