Vi er Europa-mestere i å pusse opp, men glemmer vedlikeholdet

Annet om bygging

Ingen bruker så mye penger på oppussing som nordmenn. Norges Takseringsforbund advarer mot at oppussingen kan gå utover vedlikeholdet.

Oppussing bør ikke gå utover vedlikehold av boligen.
Oppussing bør ikke gå utover vedlikehold av boligen. Bilde: Getty Images

Nordmenn bruker over 70 milliarder kroner på oppussing i året, mer enn noen andre land i Europa, viser en undersøkelse fra Prognosesenteret. Å sette i stand bad og kjøkken bringer merverdi til boligen, men nå roper takstmenn i Norges Takseringsforbund (NTF) varsko.

– Det er risikabelt å legge alle pengene i oppussingspotten og glemme de store vedlikeholdsutgiftene som kommer før eller siden, sier NTFs administrerende direktør, Are Andenæs Huser.

Takstmannen gir deg hjelp

– Hvis du eier et hus, kan du være sikker på at noe må repareres på et eller annet tidspunkt. De største reparasjonene kan fort komme opp i hundretusenkroners-klassen. Men vi har NTF-sertifiserte medlemmer over hele landet med ekspertise til å hjelpe deg med å sette opp en vedlikeholdsplan som passer for din bolig, forteller Andenæs Huser.

Les også:

Sjekkliste for kjøp av håndverkertjenester

Stol ikke blindt på håndverkeren. Presiser skriftlig hva du vil ha utført, hvordan arbeidet skal gjøres og til hvilken tid tjenestene skal være ferdig...

Ingenting varer evig

Alle ting har begrenset levetid, og en vedlikeholdsplan gjør deg bevisst på hva som kommer til å måtte gjøres av reparasjoner på boligen din.

– Når du kjøper en bil, må du blant annet investere i service, reperasjoner og nye dekk i ny og ne. Det er ingen grunn til ikke å tenke annerledes om huset ditt, sier Maik Kunde, NTF-sertifisert takstmann i Tek-Norge AS.

Han råder alle huseiere til å sette opp et langsiktig vedlikeholdsfond. Her kan man sette av penger hver måned med tanke på de store utgiftene som en dag nesten garantert vil komme.

Tak er en av de store utgiftspostene som før eller senere vil berøre huseiere. (Foto: Getty Images)

 

Les også:

Nå pusser vi opp mer enn aldri før

I fjor brukte nordmenn nesten 67 milliarder kroner på å fikse på boligen. – Vi er glad i å forandre på ting og har råd til det, mener markedsekspert.

De seks store utgiftspostene

Maik Kunde peker på seks spesielt store utgiftsposter som de fleste huseiere før eller siden må forholde seg til:

1. Tak – tekking og konstruksjon
2. Yttervegger og vinduer – tetthet og isolasjonsevne pluss vedlikehold
3. Drenering – spesielt for eldre hus
4. Tekniske installasjoner – varmtvann, sanitær, oppvarming og ventilasjon
5. Elektrisk anlegg – eldre typer kan måtte oppgraderes
6. Våtrom – lekkasjer kan være dyre å utbedre 

Hva som må gjøres når kan variere veldig fra bolig til bolig og mellom ulike typer vedlikehold. 

– Et tak kan for eksempel vare i 40 til 60 år, mens yttervegger bør males hvert femte til tiende år. Dette avhenger også av hvor du bor i landet og hvor utsatt treverket er for vær og vind, sier Kunde.

Maik Kunde er NTF-sertifisert takstmann i Tek-Norge AS, og anbefaler huseiere å sette opp en vedlikeholdsplan for boligen sin. (Foto: Kristin Svorte)

 

Les også:

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Riktig prioritering er penger spart

Det å planlegge for fremtidige utgifter er ofte vanskelig, spesielt for de som har flyttet fra en leilighet inn i enebolig for første gang. 

– Er du vant til at sameiet eller borettslaget tar vare på felles bygningsdeler, er det en stor omstilling å måtte ta stilling til alle slike ting selv, sier Kunde. 

Det kan være fristende å legge penger i oppussing av kjøkken eller bad for å friske opp en eldre bolig. Men hvis varmtvannstanken eller det elektriske anlegget ryker det samme året, kan du raskt stå i en vanskelig økonomisk situasjon.

– En god vedlikeholdsplan gjør at du vet hva som venter deg av reparasjoner og hva disse vil koste. Da vil du kanskje prioritere annerledes. Er det behov for strakstiltak, kan det være smart å vente med oppussingen og heller sørge for at det strukturelle er i orden først, anbefaler Maik Kunde.

31. januar 2018
Mer om Annet om bygging

8 steg for å booke en god håndverker

Annet om bygging Unngå fallgruvene med denne steg-for-steg-guiden. 

Derfor blir du lykkeligere i byen

Annet om bygging Ny forskning avkrefter myten om at folk blir lykkeligere av å bo på landet.

6 grunner til å elske en handyman

Annet om bygging Fyrer som fikser ting er gull verdt. Se hvorfor damene synes at snekker er Norges mest sexy yrke. 

Annonsørinnhold

220.000 norske familier har et forsprang

Annet om bygging Og for bare 490 kroner i året kan du få det samme. 

Annonsørinnhold

Huseierne går til kamp mot dyre lån

Annet om bygging – Når boligkjøpere må ta opp forbrukslån for å bli med i budrunden, er det på tide å trekke i nødbremsen.

Kaster du byggavfallet riktig?

Annet om bygging Oppussing genererer mye rot, støv og søppel. Midt oppi det hele kan det være vanskelig å vite hvor man skal gjøre av søppelet og hvor alt skal sorteres.

Ta testen: Hvor mange tommeltotter har du?

Annet om bygging Vet du hva kalk brukes til? Eller hva en tvinge er? Test handy-kunnskapene dine her!

Nå pusser vi opp mer enn aldri før

Annet om bygging I fjor brukte nordmenn nesten 67 milliarder kroner på å fikse på boligen. – Vi er glad i å forandre på ting og har råd til det, mener markedsekspert.

12 utrolige byggetabber

Annet om bygging Noen ganger går byggeprosjekter i hus og hjem feil. Veldig feil. Få med deg disse 12 fiaskoene!

Populære ferdighus

Annet om bygging Ferdighuskatalogene flommer over av ulike hustyper tilpasset de fleste forhold. For deg som skal velge kan det være vanskelig å få en total oversikt. Vi i Villa kontaktet en del av leverandørene som opererer på det norske markedet for å hente inn informasjon. På grunnlag av dette har vi laget en oversikt over de forskjellige husleverandørenes mest populære boliger.

Hobbysnekkere får mobilhjelp

Annet om bygging Nå får du all informasjon om 120 000 byggevarer på mobilen: Monteringsanvisninger, vedlikeholdstips og nødvendig førstehjelp ved forgiftning.

Gjenbruk i stor skala

Annet om bygging Det er gjenbruk i stor skala når nye hus bygges av gamle materialer. Og resultatet blir særegne og spennende boliger.

Salget av radonsperrer stuper

Annet om bygging Salget av radonsperrer stuper. Dette skjer til tross for at Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden.

Sjekkliste for kjøp av håndverkertjenester

Annet om bygging Stol ikke blindt på håndverkeren. Presiser skriftlig hva du vil ha utført, hvordan arbeidet skal gjøres og til hvilken tid tjenestene skal være ferdig....

Vellykket ansiktsløftning

Annet om bygging Større plass, mer lys, annerledes fasade og utsikt mot himmelen var kriterier som ble satt da det høyst tradisjonelle Jokerhuset fra 1978 skulle bygges...