Salget av radonsperrer stuper

Salget av radonsperrer stuper. Dette skjer til tross for at Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden.


Foto: Icopal. Radonsperre hindrer at den farlige gassen trenger inn i boligen
Byggevareleverandøren Icopal melder om 20 prosent nedgang i salget av radonmembraner siden 2005. Dette skjer til tross for kraftig økende byggeaktivitet i hele landet. Likevel viser salgstall fra Norges største leverandør av radonforebyggende materialer at stadig flere entreprenører velger å bygge uten radonsperre.

- Det sviktende salget kan verken forklares med økende konkurranse eller import. Samtidig er de store radonforekomstene her til lands godt kjent blant landets entreprenører. Det er derfor grunn til å tro at stadig flere tar en kalkulert risiko når de unnlater å installere radonmembran i nybygg, sier Geir Haugersveen, markedsdirektør hos Icopal Norge.

Dreper like mange som trafikken
Til tross for gjentatte offentlige advarsler synker salget av radonmembraner for 4. året på rad. Salgsnedgangen skjer til tross for at Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden. Nesten hver tiende bolig har en radonkonsentrasjon som er høyere enn anbefalt tiltaksnivå på 200 Bq/m3.

Konsekvensen av radoneksponering er alvorlig. Ifølge Verdens helseorganisasjon er radon den viktigste årsaken til lungekreft etter aktiv røyking. Beregninger Statens strålevern har gjort tyder på at radon i boliger er medvirkende i om lag 280 dødsfall per år, eller tilsvarende det samlede dødsfallet i trafikken.

Enkelt å forebygge
En radonsperre er en polyethylenmembran som støpes inn i kjellergulv eller dekke på nybygg. Kostnaden for en gjennomsnittlig enebolig er i underkant av 10.000 kr, og membranen erstatter fuktsperren. Dette er et rimelig tiltak som effektivt beskytter mot den livsfarlige gassen, og som er enkel og hurtig å legge. Det er dessuten en rimelig livsforsikring fremfor kostnadskrevende tiltak etter at bygget er oppført. Likevel tyder salgstall på at kun en marginal andel av nybygg utstyres med radonsperrer.

- Sett i forhold til asbest bør radonproblemet være relativt enkelt å utrydde, men det krever tøffere regulære grep. Det er altfor få av landets kommuner som har gode nok rutiner for kartlegging og kontroll av radonutsatte tomteområder. Dessuten er det betenkelig at ansvaret for radonsikring i praksis ligger hos kjøper, ikke byggherre, avslutter Haugersveen.
23. oktober 2008
Mer om Annet om bygging

8 steg for å booke en god håndverker

Unngå fallgruvene med denne steg-for-steg-guiden. 

Derfor blir du lykkeligere i byen

Ny forskning avkrefter myten om at folk blir lykkeligere av å bo på landet.

Vi er Europa-mestere i å pusse opp, men glemmer vedlikeholdet

Ingen bruker så mye penger på oppussing som nordmenn. Norges Takseringsforbund advarer mot at oppussingen kan gå utover vedlikeholdet.

Kaster du byggavfallet riktig?

Oppussing genererer mye rot, støv og søppel. Midt oppi det hele kan det være vanskelig å vite hvor man skal gjøre av søppelet og hvor alt skal sorteres.

Ta testen: Hvor mange tommeltotter har du?

Vet du hva kalk brukes til? Eller hva en tvinge er? Test handy-kunnskapene dine her!

Nå pusser vi opp mer enn aldri før

I fjor brukte nordmenn nesten 67 milliarder kroner på å fikse på boligen. – Vi er glad i å forandre på ting og har råd til det, mener markedsekspert.

12 utrolige byggetabber

Noen ganger går byggeprosjekter i hus og hjem feil. Veldig feil. Få med deg disse 12 fiaskoene!

Populære ferdighus

Ferdighuskatalogene flommer over av ulike hustyper tilpasset de fleste forhold. For deg som skal velge kan det være vanskelig å få en total oversikt....

Hobbysnekkere får mobilhjelp

Nå får du all informasjon om 120 000 byggevarer på mobilen: Monteringsanvisninger, vedlikeholdstips og nødvendig førstehjelp ved forgiftning.

Gjenbruk i stor skala

Det er gjenbruk i stor skala når nye hus bygges av gamle materialer. Og resultatet blir særegne og spennende boliger.

Sjekkliste for kjøp av håndverkertjenester

Stol ikke blindt på håndverkeren. Presiser skriftlig hva du vil ha utført, hvordan arbeidet skal gjøres og til hvilken tid tjenestene skal være ferdig....

Vellykket ansiktsløftning

Større plass, mer lys, annerledes fasade og utsikt mot himmelen var kriterier som ble satt da det høyst tradisjonelle Jokerhuset fra 1978 skulle bygges om.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no