Sjekkliste for kjøp av håndverkertjenester

Stol ikke blindt på håndverkeren. Presiser skriftlig hva du vil ha utført, hvordan arbeidet skal gjøres og til hvilken tid tjenestene skal være ferdig. Følger du 10-punkts sjekklisten nedenfor vil du garantert redusere risikoen for å betale for dårlig service.

Forbrukerrådet mottar hvert år en storm av klager fra folk som er misfornøyd med håndverkertjenester. Slett utført arbeid på bad og våtrom topper klagestormen. Når badet lekker etter oppussingen er det ofte en indikasjon på slurvete utført arbeid. Derfor bør du sjekke ut de 10 punktene nedenfor, før du bestiller håndverkertjenester.
 1. Se etter mesterbrevstempel
  Håndverker er ingen beskyttet tittel, dermed kan hvem som helst smykke seg med for eksempel tittelen snekker. Useriøse håndverkere annonserer dessuten også på gule sider, og dermed er heller ikke dette noen garanti for kvalitet.
  Se alltid etter håndverkere og håndverksfirmaer som kan skilte med mesterbrevstempel, da er du sikret at de har vært gjennom godkjent opplæring. Ring Mesterbrevnemda på telefon: 23 08 83 62 dersom du vil sjekke ut om håndverkerne har gyldig mesterbrev. Dersom håndverkeren også er knyttet til en bransjeorganisasjon, vil det være lettere å kunne føre frem en klagesak. Du kan da bruke bransjeorganisasjonen som mellom-mann mellom deg og håndverkeren dersom det oppstår uoverensstemmelser. Sjekk også firmaets referanser; er tidligere kunder ikke fornøyd, velg en annen håndverker. Du kan også ringe Brønnøysundregisteret for å sjekke ut om firmaet betaler inn skatt og avgifter til staten. Slurves det her, er dette et dårlig tegn og du bør droppe firmaet.
 2. Be om skriftlig avtale
  Når du har funnet frem til en seriøs håndverker, er det viktig å avtale skriftlig hva som skal gjøres. I kontrakten spesifiseres oppdragets art, hvilket resultat man ønsker å oppnå, når arbeidet skal påbegynnes og avsluttes og til hvilken pris. Standardformular på dette får du hos Forbrukerrådet. Skjemaet heter Kontrakt for tjenester på fast eiendom og kan kjøpes ved å kontakte Forbruker- rådet i ditt fylke eller internett: www.forbrukerradet.no
 3. Innhent flere anbud
  Dersom du skal utføre et større arbeid, kan det lønne seg å innhente flere enn ett anbud. Dermed kan du sammenligne ulike priser og tidsforbruk. I anbudet må det spesifiseres nøye hvilket arbeid som skal utføres.
 4. Be om fast pris
  Det anbefales å benytte fast pris fordi da vet du eksakt hva tjenesten vil koste deg, og du er sikret mot prisoverskridelser. Vær imidlertid klar over at prisoverslag ikke er det samme som fast pris. Prisoverslaget er ikke bindende og kan fort endres med opptil 15 prosent. Ønsker du en avtale om timebetaling, bør du få spesifisert prisen og antall timer. Det er også en sammenheng mellom kvalitet og pris. Det er ikke alltid slik at den dyktigste håndverkeren er den rimeligste. Bruk fornuft og skjønn her.
 5. Ikke betal på forskudd
  Når arbeidet ikke er utført tilfredsstillende eller til riktig tid, kan forskuddsbetaling uthule retten til å holde penger tilbake. Betal heller etter hvert som arbeidet skrider frem eller til slutt når arbeidet er utført.
 6. Sett opp en tidsplan
  For å sikre at arbeidet blir ferdig i tide, kan du sette opp en tidsplan som signeres av oppdragsgiver og håndverker. Sett gjerne opp en plan for når arbeidet skal påbegynnes og når det skal avsluttes. Dersom arbeidet ikke er påbegynt eller avsluttet i riktig tid ifølge avtalen, er dette å anse som en forsinkelse.
 7. Avtal dagmulkt ved forsinkelse
  Hvis håndverkeren ikke blir ferdig i tide, bør du på forhånd ha avtalt med håndverkeren retten til å gi dagmulkt. Avtal også på forhånd hvor stort dette beløpet skal være.
 8. Be håndverkeren rydde opp etter seg
  Dersom man ikke er blitt enig om noe annet, skal håndverkeren rydde opp etter seg. Han skal også erstatte skader dersom noe er blitt knust eller ødelagt i huset i forbindelse med oppussingen.
 9. Oppdager du feil, så klag
  Umiddelbart etter at du har oppdaget feil på utført arbeid bør det klages. Forbruker har for øvrig fem års reklamasjonsrett på arbeid som er utført på fast eiendom. Dersom du ikke blir enig med håndverkeren om oppretting av feilen, ta kontakt med bransjeorganisasjonen som kan være upartisk mellommann.
 10. Bruk klagenevndene
  Om du ikke blir enig med håndverkeren, eller mellommann, kan du løse tvisten i bransjeklagenevndene, som gjelder for blant annet rørleggere, malermestere, murmestere og byggmestere. Avgjørelser som blir tatt av nevndene er ikke rettslig bindende, men i de fleste tilfeller vil håndverkeren rette seg etter klagenevndenes uttalelser.


Kilde: Forbrukerrådet
23. oktober 2008
Mer om Annet om bygging

8 steg for å booke en god håndverker

Unngå fallgruvene med denne steg-for-steg-guiden. 

Derfor blir du lykkeligere i byen

Ny forskning avkrefter myten om at folk blir lykkeligere av å bo på landet.

Vi er Europa-mestere i å pusse opp, men glemmer vedlikeholdet

Ingen bruker så mye penger på oppussing som nordmenn. Norges Takseringsforbund advarer mot at oppussingen kan gå utover vedlikeholdet.

Annonsørinnhold

220.000 norske familier har et forsprang

Og for bare 490 kroner i året kan du få det samme.

Annonsørinnhold

Huseierne går til kamp mot dyre lån

– Når boligkjøpere må ta opp forbrukslån for å bli med i budrunden, er det på tide å trekke i nødbremsen.

Kaster du byggavfallet riktig?

Oppussing genererer mye rot, støv og søppel. Midt oppi det hele kan det være vanskelig å vite hvor man skal gjøre av søppelet og hvor alt skal sorteres.

Ta testen: Hvor mange tommeltotter har du?

Vet du hva kalk brukes til? Eller hva en tvinge er? Test handy-kunnskapene dine her!

Nå pusser vi opp mer enn aldri før

I fjor brukte nordmenn nesten 67 milliarder kroner på å fikse på boligen. – Vi er glad i å forandre på ting og har råd til det, mener markedsekspert.

12 utrolige byggetabber

Noen ganger går byggeprosjekter i hus og hjem feil. Veldig feil. Få med deg disse 12 fiaskoene!

Populære ferdighus

Ferdighuskatalogene flommer over av ulike hustyper tilpasset de fleste forhold. For deg som skal velge kan det være vanskelig å få en total oversikt....

Hobbysnekkere får mobilhjelp

Nå får du all informasjon om 120 000 byggevarer på mobilen: Monteringsanvisninger, vedlikeholdstips og nødvendig førstehjelp ved forgiftning.

Gjenbruk i stor skala

Det er gjenbruk i stor skala når nye hus bygges av gamle materialer. Og resultatet blir særegne og spennende boliger.

Salget av radonsperrer stuper

Salget av radonsperrer stuper. Dette skjer til tross for at Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden.

Vellykket ansiktsløftning

Større plass, mer lys, annerledes fasade og utsikt mot himmelen var kriterier som ble satt da det høyst tradisjonelle Jokerhuset fra 1978 skulle bygges...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no