Vellykket ansiktsløftning

Større plass, mer lys, annerledes fasade og utsikt mot himmelen var kriterier som ble satt da det høyst tradisjonelle Jokerhuset fra 1978 skulle bygges om.


Ekteparet Braak har fått et hus med særpreg. Større forandring i forhold til utgangspunktet kan vanskelig la seg gjøre uten å bygge nytt.

Huset er i dag totalt ombygd, og det er ikke til å kjenne igjen. Bare en del av kjelleren gjenstår og kan minne om slik det en gang var. Det gamle huset besto av en etasje pluss kjeller og hadde grunnflate på 143 kvadratmeter. Etter hvert som barna ble større økte også behovet for større plass. Familien stortrives der de bor, og hadde ikke lyst å flytte på seg. Det var en av grunnen til at de valgte å bygge på huset i stedet for å flytte. I dag er huset på 286 kvadratmeter inklusive boder.


Arkitekt Askill Voll har tegnet om huset. Fasaden er dekket med dråpeformet skifer.(tegning øverst)
Huset før ombygging (nederst)Nytenkning
Sammen med arkitekt Askill Voll begynte de planleggingen med forandringene.
- Vi hadde visse ønsker som arkitekten var nødt til å ta hensyn til, men bortsett fra det hadde vi ingen klar forestilling om hvordan huset til slutt skulle se ut, forteller det hollandske ekteparet som er bosatt i Sandnes. Imidlertid ønsket vi å bruke så mye som mulig av ting fra det gamle huset. Det vil si at mange dører er beholdt, den gamle kjøkkeninnredningen er i bruk på grovkjøkkenet, pluss at vi har beholdt deler av den gamle parketten. Flere av løsningene ble faktisk til underveis. Én idé førte fort til en annen, og på den måten ble vi ganske kreative, forteller Marianne Braak.

Ekteparet Braak har fått et hus med særpreg. Større forandring i forhold til utgangspunktet kan vanskelig la seg gjøre uten å bygge nytt.


Energibesparende vinduer
I forhold til det gamle huset er vinduene betraktelig større. Hovedvinduet i stuen er alene på ca. 14 kvadratmeter og strekker seg fra gulv til tak. Vinduene er av den såkalte energibesparende typen. Det vil si at de holder 70 prosent av varmen inne om vinteren mens de slipper bare inn ca. syv prosent varme om sommeren. I og med at vinduene skråner, blir varmetapet ytterligere redusert og mer lys slippes inn. Også utsynet blir annerledes med skrådde vinduer. Hensikten med skrådde vinduer er først og fremst å utnytte og tilpasse den flotte naturen som omgir huset.

Naturelementer
Huset har fått et rustikt ytre, og materialene som er brukt har alle elementer fra naturen.
– Vi løftet taket og skrådde det på begge sider, noe som i seg selv kan minne om en fjellformasjon. De store vinduene heller slik en foss gjør, forklarer Colin Braak. Ettersom huset har assosiasjoner til forskjellige naturlige elementer, var det naturlig å kle huset med villmarkspanel og ha gress på taket. Vi tenker på huset som et kupert terreng. Ikke rart mange har bemerket at huset ligner på Prekestolen, og det kan alle som har vært der bekrefte. Arkitekten har også satt ord på det: Nordic light. Uansett hva en måtte se i huset, synes vi at vi har lyktes med å gi huset et preg av naturlighet, fortsetter Braak.

Kjøkkenet husets hjerte
Uten tvil er det kjøkkenet som står høyest i kurs. I motsetning til det gamle huset har familien nå fått kjempegod plass, masse lys og ekstra takhøyde, tre viktige faktorer i forhold til trivsel. Kjøkkenet er blitt den nye stuen. Å komme inn på kjøkkenet er som å komme inn i en ny verden. Lyset og romfølelsen gjør kjøkkenet til et spesielt godt sted å være.

Hengende hems
Stuen er også totalt ombygd. Foran de store vinduene henger hemsen i metallstenger fra taket. Herfra har de panoramautsikt over byen og uendelig mye himmel.
– Det er noe spesielt med vinduer som skrår på denne måten. I tillegg til å se utover, ser vi også oppover og det er utrolig flott, forteller Marianne.

Kostet en million
Kjelleren er det eneste som bare delvis er ombygd. Halve kjelleren har fått større takhøyde ved at gulvet er senket. Godt og vel en million har ombyggingen kostet.
– Det er verdt hver krone. Vi har fått et hus som ikke fins i noen katalog eller som ligner på noen andre. Det er rart å tenke på at da vi satte i gang, visste vi ikke hva vi ville ende med, men nå sitter vi altså her og kunne ikke ønsket oss en eneste ting annerledes, fastslår Marianne og Colin Braak.
– Innvendig er huset lyst og lett med åpne og rene volum, i sterk kontrast til det grove eksteriøret. Akkurat som et blåskjell, et rustikt ytre og rene perlemorsflater innvendig, forteller arkitekt Askill Voll.

Her får du vite mer:
Arkitekt for påbyggingen: Askill Voll, Stavanger, tlf. 51 56 34 98.

23. oktober 2008
Mer om Annet om bygging

8 steg for å booke en god håndverker

Unngå fallgruvene med denne steg-for-steg-guiden. 

Derfor blir du lykkeligere i byen

Ny forskning avkrefter myten om at folk blir lykkeligere av å bo på landet.

Vi er Europa-mestere i å pusse opp, men glemmer vedlikeholdet

Ingen bruker så mye penger på oppussing som nordmenn. Norges Takseringsforbund advarer mot at oppussingen kan gå utover vedlikeholdet.

Kaster du byggavfallet riktig?

Oppussing genererer mye rot, støv og søppel. Midt oppi det hele kan det være vanskelig å vite hvor man skal gjøre av søppelet og hvor alt skal sorteres.

Ta testen: Hvor mange tommeltotter har du?

Vet du hva kalk brukes til? Eller hva en tvinge er? Test handy-kunnskapene dine her!

Nå pusser vi opp mer enn aldri før

I fjor brukte nordmenn nesten 67 milliarder kroner på å fikse på boligen. – Vi er glad i å forandre på ting og har råd til det, mener markedsekspert.

12 utrolige byggetabber

Noen ganger går byggeprosjekter i hus og hjem feil. Veldig feil. Få med deg disse 12 fiaskoene!

Populære ferdighus

Ferdighuskatalogene flommer over av ulike hustyper tilpasset de fleste forhold. For deg som skal velge kan det være vanskelig å få en total oversikt....

Hobbysnekkere får mobilhjelp

Nå får du all informasjon om 120 000 byggevarer på mobilen: Monteringsanvisninger, vedlikeholdstips og nødvendig førstehjelp ved forgiftning.

Gjenbruk i stor skala

Det er gjenbruk i stor skala når nye hus bygges av gamle materialer. Og resultatet blir særegne og spennende boliger.

Salget av radonsperrer stuper

Salget av radonsperrer stuper. Dette skjer til tross for at Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden.

Sjekkliste for kjøp av håndverkertjenester

Stol ikke blindt på håndverkeren. Presiser skriftlig hva du vil ha utført, hvordan arbeidet skal gjøres og til hvilken tid tjenestene skal være ferdig. Følger du 10-punkts sjekklisten nedenfor vil du garantert redusere risikoen for å betale for dårlig service.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no