Annonsørinnhold
Bilde: Adrenalin Media/Rasmus Werner

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Å bygge lavenergi- eller miljøhus er ikke bare en investering i miljøet, men også i egen framtid! Ved å bygge lavenergihus og miljøhus oppnår du mange fordeler – til og med hos SpareBank 1 Hallingdal Valdres. Miljølånet til SpareBank 1 Hallingdal Valdres har rente fra 0%, noe som gjør at man virkelig får muligheten til å ta steget.

Se også: Slik skaper du en god planløsning

Familien Jogeva i Hemsedal har gjort nettopp dette. Den opprinnelig estlandske familien på 5 flyttet til Hallingdal i 2008 og fant fort ut at dette var et sted de ville være. Familien ville skape noe eget, med godt og sunt inneklima, lave energikostnader og naturlige omgivelser. Løsningen ble å bygge et lavenergihus, med Miljølån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres. 

(Foto: Adrenalin Media/Rasmus Werner)

 

ROM FOR Å LEVE 

Huset har funnet sin form gjennom et tett samarbeid med familien selv, arkitekt Armin Valter, og entreprenør Ove Rygg i Hallinglaft AS. Fokus har hele tiden vært naturlige løsninger og rom for å leve! Resultatet har blitt et romslig hus der familien kan boltre seg i massevis av dagslys, fantastisk utsikt og praktiske løsninger. Det har også blitt et par bonuser, som egen klatrevegg i inngangspartiet, sauna og klebersteinsovn, som faktisk kan brukes til både oppvarming og matlagning. Familien har hatt en finger med i spillet hele veien, og alle har fått det de ønsket! 

UKOMPLISERT MED LAVENERGIHUS 

Familien Jogeva selv mener at det var et enkelt for dem å velge et lavenergihus når de skulle bygge nytt. Inneklima, ”smarte rom” og oppvarming var viktige punkt, som handler om mer enn miljø og økonomi. Familien har ikke basert seg kun på regnestykket om reduserte energikostnader, men er ganske sikre på at dette vil lønne seg. Separat leilighet på grunnplan gir også muligheter for leieinntekter, og kan være med på å finansiere huset. Planleggingen startet i 2014. Tomt ble kjøpt, og arkitekten var på befaring, noe Kai-Triin Jogeva mener er grunnleggende viktig for å utnytte tomten, lyset og naturen. Huset i seg selv er et elementbygg fra Estland, og oppsettingen gikk raskt og greit i 2016. Peeter Jogeva er håndverker, og har gjort mye av den innvendige jobben selv. Leiligheten på grunnplan har blitt ferdig først, og familien flytter inn i huset i løpet av sommeren 2017. 

(Foto: Adrenalin Media/Rasmus Werner)

BYGGEPROSESSEN 

Byggeprosessen har vært lærerik og spennende, og det mest spennende syns Kai-Triin Jogeva var å se huset reise seg i virkeligheten, fremfor å kun se det tegnet på papir. ”Det var veldig gøy å se huset og rommene i virkeligheten, og hvordan lyset og naturen får lov å komme inn, akkurat slik vi ønsket”. For familien var Miljølån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres med på å gjøre drømmen til virkelighet. ”Banken har vært samarbeidsvillige, og det var enkelt å få innfridd Miljølån! Vi anbefaler alle å bygge lavenergihus med Miljølån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres. Det er en investering i fremtiden”.

Ønsker du å bygge ny bolig bør altså valget være enkelt – søk Miljølån og bygg lavenergi. En investering på kr 1.000 000 nedbetalt over 10 år vil koste deg 1 075 391 kroner.

HAR DU ALLEREDE BOLIG? 

Du kan også søke Miljølån for oppgradering av eksisterende bolig, som for eksempel etterisolering av vegger og tak, eller nye vinduer. En oppgradering på 500 000,- nedbetalt over 6 år vil koste deg kr 518 176,- Man kan også gjøre mange andre energibesparende tiltak som vil lønne seg på sikt. Varmepumpe, fjerning av gamle oljekaminer, installasjon av solfanger, balansert ventilasjon og solcelle / vindkraft er noe av det du kan låne til. Et tiltak på kr 250 000,- nedbetalt over 3 år vil koste deg kr 251 099 kroner.

HVORDAN FUNGERER MILJØLÅN? 

Miljølånet fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres gir 0% rente første år inntil 250 000,- enten du skal bygge nytt, pusse opp eller oppgradere en energikilde. 1,5% er maksrente, og det er ingen etableringskostnader. Miljølånet blir skilt ut som et eget lån ved siden av det tradisjonelle boliglånet, og gjelder utgifter du kan dokumentere er knyttet til valg av energibesparende løsninger. 

(Foto: Adrenalin Media/Rasmus Werner)

Se også: Velg riktig oppvarming for ditt hus

Les mer om miljølån fra Sparebank1 Hallingdal Valdres her

16. mai 2017
Mer om Bygge bolig

Slik fuger du mellom gips- og betongvegg

Hva bør du bruke i skjøter mellom gips- og betongvegg? Akrylmasse eller papirstrimmel og sparkel? Svaret får du her. 

Annonsørinnhold

Ny og helhetlig løsning for hus og hytter på påler

Grunnmurplaten Terra by Steni gir hytte, hus og terrasse bygget på påler en helhetlig fasade som er pen, varig og enkel både å montere og vedlikeholde.

Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger. 

12 uvanlige, men fantastiske hjem

De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

12 hjemmeprosjekter som ikke gikk som de skulle

Handy eller ikke - Her er 12 hjemmeprosjekter som ikke gikk helt som de skulle...

I dette huset er alt gjenbruk - badet kostet 617 kr!

Denne mannen var lei kjøp-bruk-kast tankegangen. Nå er han lykkelig i et gjenbrukshus.

Byggetabbene som irriterer!

Er du en perfeksjonist? Liker du rette linjer og at ting er på stell? Da vil du irritere deg over disse bommertene!

Dette huset er helt gjennomsiktig

Ville du ha bodd i et hus som bare har glassvegger? Dette spektakulære glasshuset ligger i Saitama i Japan og er designet av arkitektfirmaet Yuusuke Karasawa Architects.

Er håndverkeren din den han utgir seg for?

Nytt nettsted gjør det enklere å sjekke om håndverkeren har rett kompetanse.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.