Bolig og funksjonshemninger

Ulike typer funksjonshemninger krever ulike tiltak for å gjøre boligen beboelig.


Foto: SINTEF.

Bevegelseshemning
Bevegelseshemmede har ofte problemer med å forflytte seg. De kan bruke hjelpemidler som krykker, rollator, manuell eller elektrisk rullestol. Alle slike ganghjelpemidler krever ekstra plass. Men bevegelseshemmede kan også være personer med hjerte/lungesykdommer eller med redusert kraft eller evne til f.eks. å vri på hendene.

Tilrettelegging for bevegelseshemmede betyr først og fremst nok plass og trinnfrie golv, men også utstyr som ettgreps vannkraner og automatiske døråpnere kan være aktuelt.

Orienteringshemning
Orienteringshemmede er personer med sansetap eller forståelsesvansker. Sansetap betyr redusert eller manglende syn, hørsel eller følelse. Forståelsesvansker omfatter psykisk utviklingshemmede, demente og personer som er lettere forvirret pga. angst, alder, stress osv.

Tilrettelegging for orienteringshemmede har å gjøre med at omgivelsene er oversiktlige (har enkel planløsning og gode kontraster), har et rolig lydbilde med lite støy og etterklang, og at planløsninger og plassering av utstyr osv er oversiktlig og logisk.

Miljøhemning
Miljøhemmede er personer med ulike typer allergi eller overømfintlighet. Hver femte nordmann er allergisk mot bjørkepollen, mens noen ganske få føler ubehag hvis det går en vannåre under senga.

Tilrettelegging for miljøhemmede omfatter blant annet å unngå eller redusere bruk av allergener som visse planter, nikkelholdige overflater, produkter med avgassing osv., men ren og tørr byggeprosess, slik at man unngår fukt og muggproblemer, kan være minst like viktig.
 
Mer informasjon om tilrettelagte boliger finner du i Byggforskserien fra SINTEF og på www.sintef.no