Bygg deg en iglo

Renslig, enkelt, brannsikkert og energibesparende er stikkord for IGLO byggesystem. Etter bare to år på markedet, er metoden allerede blitt brukt i over 600 ulike byggeprosjekter.


En del av huset er kledd med teglstein, mens resten av veggene er pusset. Foto: BeWi

30 års produksjon av fiskekasser var bakgrunnen til firmaet BeWi produkter AS, før de kastet seg ut i byggebransjen og introduserte IGLO byggesystem på det norske markedet.

De har i samarbeid med flere, både norske og utenlandske bedrifter, kommet fram til IGLO-systemet som både forkorter og forenkler byggeprosessen.

Hemmeligheten er to åtte centimeter tykke neoporplater med innstøpte lekter, forbundet med plastbroer. Mellom platene fylles betong. På den måten fungerer systemet som forskaling og isolasjon. IGLO byggesystem er velegnet som en lavenergiløsning for fundament, ringmur, grunnmur og hele vegger i flere etasjer.

– Tilbakemeldingene har vært udelt positive. Vi får stadig flere og flere henvendelser fra forbrukere som ønsker å benytte seg av IGLO-systemet, sier Thomas Berntsen, regionsansvarlig for Østlandet i BeWi produkter.

bildetekst

Grunnmuren er oppe, betongen fylt i og avrettet. Foto: BeWi

Byggemetode

For enkelhets skyld kommer neoporplatene flatpakket til byggeplassen. På den måten slipper man å frakte luft, og reduserer transportkostnadene. Når platene er vel framme på byggeplassen, settes de sammen til byggeelementer ved hjelp av plastbroer i forskjellige størrelser. Dette gir anledning til å variere tykkelsen på veggene.

Neoporplatene kommer i standard lengder på 1200×600 millimeter. I tillegg finnes elementer med 90 og 45 graders vinkel til bruk i hjørner og på utbygg.

Kapping av platene i vertikal- eller horisontalretningen er ikke noe problem. En vanlig stikksag løser den saken.

Når elementene er ferdig montert, veier de ikke mer enn 6,2 kilo, og kan med letthet stables på hverandre. Knastemønsteret i topp og bunn av elementene virker nærmest etter legoprinsippet, og sørger for et stabilt byggverk.

Det ikke behov for mer enn fire elementer i høyden for å oppnå en full etasje. Da er det bare å legge i vertikale armeringsjern i hvert skift, og horisontale når full vegghøyde er oppnådd.

Neste post består i å fylle betong mellom neoporplatene, og vips så har man en ferdig fullisolert og lektet betongvegg.

Skal det bygges i flere etasjer, er det ikke noe problem å legge etasjeskillere. Dette gjøres på en måte som bidrar til at det ikke blir dannet kuldebroer i overgangen mellom etasjene.

– Ved bruk av IGLO-systemet får man en fullverdig betongkonstruksjon som er like sterk som en hvilken som helst betongvegg med samme tverrsnitt, informerer Berntsen.

bildetekst

Her er elementene montert med broer, og armeringsjernene lagt.

Foto: BeWi

Lett og renslig

Også fra entrepenørens side er det bare positive tilbakemeldinger å få.

– Jeg må si at dette er et riktig så sympatisk byggesystem. Det er lett og renslig å arbeide med. Konstruksjonen er solid og har ikke noen problemer med å tåle alle normale påkjenninger, mener Stein Johansen.

Han driver firmaet Johansen & Thirud Betong, og har ført opp flere ulike bygninger ved hjelp av IGLO.

– Holder disse elementene godt nok som forskaling?

– Vi plasserer metallstativer på utsatte punkter, og er varsomme når vi fyller i betong. Da holder det i massevis, mener Johansen.

bildetekst

Nesten som å bygge med Lego.

Foto: Trond Folckersahm

Kledning

Montering av ut- og innvendig kledning er også en forholdsvis enkel prosess. I neoporplatene er det støpt inn lekter med 20 centimeters avstand. Plasseringen er tydelig avmerket på utsiden. På den måten kan ytter- og innerkledning ganske enkelt skrus fast. Det går også an å legge fiberpuss direkte på platene. Forblending med teglstein er også et alternativ.

– Jeg vil anbefale at man bruker fagfolk til å sette opp veggene og fylle med betong.

Men ser vi på ferdiggjøringen, må systemet være en drøm for selvbyggere. De innstøpte lektene gjør at man kommer man langt med en elektrisk skrutrekker. Det bidrar til å spare store summer på byggeprosessen, mener Stein Johansen.

Kostnadsbesparende

bildetekst
Thomas Berntsen i BeWi Produkter AS får stadig positive tilbakemeldinger fra IGLO-byggere. Foto: Trond Folckersahm

Når det gjelder materialkostnaden sammenlignet med tradisjonelle byggemetoder, er ikke forskjellen så stor.

Selve byggeprosessen går hurtig. To mann setter opp en etasje på to dager. Tidsbruken til håndverkerne reduseres betraktelig. Noe som igjen betyr lavere totalkostnader. Det er heller ikke nødvendig å pusse grunnmuren under bakkenivå. Det holder rett og slett å montere knasteplater og å fylle inntil. I forhold til et vanlig bygg sparer man mange arbeidsprosesser. Det er med på å gjøre dette til et system som bidrar til å redusere både tids- og pengebruken, opplyser Thomas Berntsen.

 

 

Fakta om neopor

Neopor er en avansert type ekspandert polystyren (EPS), utviklet av BASF AG i Tyskland. Et av verdens største plastindustrikonsern. Neopor er EPS tilsatt grafitt, noe som bidrar til øke isolasjonsevnen.

Materialet har en U-verdi på 0,19, noe som gir en fullverdig isolasjon ved bygging både over og under bakkenivå uten tilleggsisolasjon. Nyvinningen er i tillegg flammehemmende. Dersom det oppstår brann i boligen, vil neoporen i første omgang smelte, og ikke antennes før temperaturen er blitt svært høy.