Egeninnsats - kan by på en skikkelig smell

I fjor døde en huseier i boblebadet sitt da han var i ferd med å teste det etter selv å ha foretatt installasjonen. Bruk av fagfolk kunne ha reddet livet hans.
Mange lever kanskje mye farligere enn det de vet om på varmekabler som de selv har lagt uten innblanding fra fagfolk. Andre setter i gang en prosess med fukt- og råteskader fordi de går for den vanlige blandingen av ukyndighet og billige løsninger. Dette får følger for forsikringsoppgjør, og også i forbindelse med overdragelse til nye eiere. Det er mulig at noen ser på autoriserte installatører som ”plunder og heft” – men det er før problemene begynner å melde seg.

Aktsomhetskrav
Blir det forsikringssak av en skade, vil det kunne bli avkorting i oppgjøret hvis regelverket ikke er fulgt. Vi snakker her om at konkrete forskrifter ikke er fulgt, eller at handlemåten etter en konkret vurdering medfører avkorting. Utgangspunktet er at du i en forsikringssak må forholde deg til forsikringsavtalen og gjeldende lovverk og rettspraksis. Dersom forsikringsselskapet mener du har opptrådt grovt uaktsomt kan avkortingsnemnda avgjøre hvor uaktsom du har vært og hvor mye erstatningen din skal reduseres. Avkortingsnemnda er organisert under Forsikringsklagekontoret. Monterer du varmekablene selv uten innblanding fra fagfolk risikerer du å ikke få fullt oppgjør fra forsikringsselskapet hvis det begynner å brenne eller andre skader oppstår. Det gjelder skade på person, eiendom og tredjemann. Du kan her tenke deg at feilmontering medfører skade på deg selv, på huset ditt og på en tilfeldig tredjemann. En avkorting – og også et regresskrav – vil kunne bli resultatet av å ikke bruke fagfolk.

Pipebranner
Forsikringsselskapene krever at huseier ser til at pipen er i forskriftsmessig stand.
Pipebranner er normalt omfattet fullt ut av forsikringen, men der huseier har gjennomført egne arbeider med brannmur eller pipe som ikke er forskriftsmessig, kan dette få følger for en eventuell erstatningsutbetaling.

Elektriske anlegg
I over 70 år har myndighetene satt krav til at fagfolk skal arbeide med elektriske installasjoner. Hensikten er at installasjonene skal utføres på en sikker og forsvarlig måte. Slik at risikoen for branner og ulykker blir minst mulig. Den store økningen av elektriske hjelpemidler i hjemmene har økt viktigheten av sikkerhetsarbeidet her. Du har lov til å foreta enkelte elektriske tilkoplinger på eget utstyr. Men det må skje på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte. I ruten kan du se hva du kan gjøre selv. Kilden er Norsk Brannvernforening. Feil i det elektriske anlegget er årsaken til rundt 20 prosent av alle boligbranner. Disse brannene har gjerne sammenheng med feil ved installasjon, mangelfullt vedlikehold, manglende oppgradering eller overbelastning.

Våtromskader
Hvert år meldes det om vannskader for nærmere 3 milliarder kroner i norske våtrom.
Våtromsnormen fra 1995 angir retningslinjer for konstruksjon av våtrom. Den er ikke innlemmet i forskriftene og våtromsentreprenørene har dermed ingen plikt til å følge normen. Det anbefales imidlertid å følge normen både for håndverkere og private. Private bør også sørge for å følge opp slik at engasjerte håndverkere følger normen.
Hvis det oppstår skader som følge av grov uaktsomhet vil det kunne bli avkorting. Eksempler er manglende membran, uvettig føring av rør, og dårlige materialer. Bor man i 2. etasje i et horisontalt delt hus vil dårlige installasjoner sette både egen bolig og andres bolig i fare for å bli skadet, i tillegg til at varmekabler kan medføre livsfare hvis de ikke er riktig installert. Det antas at fukt- og råteskader står for 50–75 prosent av alle skader på norske boliger. En del av dette antas å ha sin årsak i utilstrekkelig håndverk og dårlige materialer. Fuktskader kan medføre helserisiko.

5 års reklamasjonsrett
En del av oppussingen kan du gjøre selv. Rivingen bør gå greit for de fleste, men flisleggingen krever at man ikke har ti tommeltotter.
Prisen når du pusser opp badet, er ofte mellom 18 000 og 22 000 kroner per kvadratmeter inkludert moms. Legger du
flisene selv, sparer du 4000 - 6000 kroner kvadratmeteren.
Det norske gjennomsnittsbadet er
nemlig ikke større enn fire-fem kvadratmeter
Håndverkerne forholder seg til en femårig reklamasjonsrett i håndverkerloven, og er skeptiske til at du gjør deler av jobben selv. Noen håndverkere er redd for at du gjør noe feil når du selv blander deg i arbeidet. Håndverkerne frykter at du deretter skylder på dem, og bruker reklamasjonsretten på fem år.

23. oktober 2008
Mer om Bygge bolig
Annonsørinnhold

Ny og helhetlig løsning for hus og hytter på påler

Grunnmurplaten Terra by Steni gir hytte, hus og terrasse bygget på påler en helhetlig fasade som er pen, varig og enkel både å montere og vedlikeholde.

Slik fuger du mellom gips- og betongvegg

Hva bør du bruke i skjøter mellom gips- og betongvegg? Akrylmasse eller papirstrimmel og sparkel? Svaret får du her.

Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger. 

12 uvanlige, men fantastiske hjem

De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

12 hjemmeprosjekter som ikke gikk som de skulle

Handy eller ikke - Her er 12 hjemmeprosjekter som ikke gikk helt som de skulle...

I dette huset er alt gjenbruk - badet kostet 617 kr!

Denne mannen var lei kjøp-bruk-kast tankegangen. Nå er han lykkelig i et gjenbrukshus.

Byggetabbene som irriterer!

Er du en perfeksjonist? Liker du rette linjer og at ting er på stell? Da vil du irritere deg over disse bommertene!

Dette huset er helt gjennomsiktig

Ville du ha bodd i et hus som bare har glassvegger? Dette spektakulære glasshuset ligger i Saitama i Japan og er designet av arkitektfirmaet Yuusuke Karasawa Architects.

Er håndverkeren din den han utgir seg for?

Nytt nettsted gjør det enklere å sjekke om håndverkeren har rett kompetanse.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no