Bilde: Colourbox

Et hus av halm?

Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

I eventyret om de tre små grisene, bygde den første lille grisen et hus av strå. Det gikk riktig så ille.  Men de som bygger halmhus i dag, behøver ikke være redd for at huset skal blåse bort. Halmhus har vist seg å være både solide og miljøvennlige, og stadig flere lar seg sjarmere at de unike husene.

- Det har vært en økende interesse for halmhus år for år. Hittil er det rundt sytti halmhus her til lands som vi kjenner til, og nesten alle er bygget de femten siste årene, sier Finn Østmo, leder for Norsk Jord- og halmbyggeforening.


Halmhus: Et av flere norske halmhus.

Lange tradisjoner
Halm som byggemateriale har århundrede lange tradisjoner, men byggeteknikken med halmballer ble først utviklet for litt over hundre år siden. I Norge er den enda yngre.

- De tre første halmhusene her i landet ble bygget på femtitallet og var uthus i form av hønsehus og garasje. Disse ble bygget av folk som ikke ante at andre drev med halmbygging, men som så halmballene og tenkte at dette må da egne seg som byggemateriale, forteller Østmo.

Deretter gikk det noen tiår, før halmballteknikken ble gjenoppdaget tidlig på nittitallet, og i 1993 sto den første boligen bygget av halmballer. Siden har flere halmballboliger kommet til, samt barnehage, kontorbygg, atelieer, kurslokal og driftsbygninger, alle bygget i halm.

- Små uthus kan man uten problemer bygge selv, men ved større prosjekter, som boliger, bør du ha folk med riktig kunnskap inn i bildet. Men samtidig er dette en enkel byggeteknikk, og det er mulig å lære mye i løpet av en kurshelg, sier Østmo.

Vanskelig tilgjengelig overskuddsprodukt
Halm er et biprodukt i kornproduksjonen, og blir stort sett ikke utnyttet til fulle. Likevel er det ikke enkelt å skaffe byggematerialer til halmballhus.

- Det finnes halmpresser rundt omkring på gårdene, men de fleste har gått over til runde baller. Det betyr at vi må lete litt mer for å finne egnede halmballer, sier Østmo. Han legger til at foreningen utarbeider en liste med oversikt over leverandører.

- Halm er jo et restprodukt for bonden, og jeg tror vi kan få den nødvendige tilgangen til halmballer om også etterspørselen øker. Da vil bønder med halmpresser kunne ta imot bestillinger eller kjøre opp halmballer i egnede størrelser for lagring, og de vil få bedre betalt for det enn for andre måter å bruke halmen på, mener Østmo.

Tørr byggeprosess
Halmballer som skal brukes som byggemateriale, må være hardt presset og tørre. Østmo anbefaler at fuktighetsnivået bør ligge på rundt atten prosent. De må også holdes tørre under hele prosessen. Halmballene kan riktignok tåle noe regn fra siden og likevel tørke ut igjen, men får vannet komme ovenifra og trenge inn i selve halmballen, vil det være vanskelig å bli kvitt fukten.

Hvis halmen først er tørr og fin, fundamentet godt og veggene dekkes med puss, burde det ikke oppstå problemer med fukt og forråtnelse i bygget. I USA finnes det halmballhus som har stått i hundre år. Rolf Jacobsen, sivilarkitekt ved Gaia Arkitekter og en av de fremste ekspertene på halmhus i Norge, legger likevel inn et lite forbehold angående plassering av halmhus.

- I områder som er særlig værharde bør en vurdere om halmballteknikk er rette byggemåte. I slike tilfeller bør nok værveggene beskyttes ekstra med f.eks. en trekledning, et drivhus, eller store takutpring.

Hjemmelaget maling
Pussen som skal beskytte veggene er også laget av naturlige materialer.

- Vi bruker ikke sement i pussen på halmhus, men en blanding av leire, sand og andre bindemidler. Sement gjør veggene for tette, og vi ønsker vegger som puster og som er diffusjonsåpne, sier Østmo, som mener leire er et undervurdert byggemateriale.

Leirpussen kan males, og Østmo forteller at de bruker en helt spesiell maling.

- Vi lager en maling av 200 gram hvetemel som kokes sammen med 1 liter vann og blandes i porselenspulver med farge. Det gir en maling til fire kroner literen. Den kan riktignok ikke skrubbes, men den smitter heller ikke av.

God brannsikkerhet
I motsetning til hva man kunne tro, er halmhus hverken mer utsatt for skadedyr eller har større brannfare enn andre boliger.

- Det viktigste tiltaket for å hindre mus i veggen, er at en er nøye med den ytre pussen og får det tett i alle overganger, skriver Jacobsen i en artikkel på Norsk Jord- og halmbyggeforenings hjemmeside. Der kan du også lese mer om halmbyggeteknikk og de studier som er gjort på bygg med halmvegger.

- Det er en veggkonstruksjon som har særdeles overbevisede brannegenskaper. Som følge av at halmveggen er dekket med en ikke-brennbar puss samtidig som halmen isolerer slik at varmen ikke trenger gjennom veggen, er det dokumentert en brannmotstand på mellom 2 og 4 timer.

26. oktober 2009
Mer om Bygge bolig

Slik fuger du mellom gips- og betongvegg

Hva bør du bruke i skjøter mellom gips- og betongvegg? Akrylmasse eller papirstrimmel og sparkel? Svaret får du her. 

Annonsørinnhold

Ny og helhetlig løsning for hus og hytter på påler

Grunnmurplaten Terra by Steni gir hytte, hus og terrasse bygget på påler en helhetlig fasade som er pen, varig og enkel både å montere og vedlikeholde.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger. 

12 uvanlige, men fantastiske hjem

De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

12 hjemmeprosjekter som ikke gikk som de skulle

Handy eller ikke - Her er 12 hjemmeprosjekter som ikke gikk helt som de skulle...

I dette huset er alt gjenbruk - badet kostet 617 kr!

Denne mannen var lei kjøp-bruk-kast tankegangen. Nå er han lykkelig i et gjenbrukshus.

Byggetabbene som irriterer!

Er du en perfeksjonist? Liker du rette linjer og at ting er på stell? Da vil du irritere deg over disse bommertene!

Dette huset er helt gjennomsiktig

Ville du ha bodd i et hus som bare har glassvegger? Dette spektakulære glasshuset ligger i Saitama i Japan og er designet av arkitektfirmaet Yuusuke Karasawa Architects.

Er håndverkeren din den han utgir seg for?

Nytt nettsted gjør det enklere å sjekke om håndverkeren har rett kompetanse.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no