Et naturlig valg

Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Kjøkkenet er lyst og moderne, som øvrige rom i huset. Boligen er tegnet av arkitekt Jon Thorstensen.

 
– Fargen på kledningen forandrer seg fra år til år, og det sies at eiken etter hvert blir sort og ospen sølvgrå, sier Anine Lundstrøm.
På den innerste tomten i det nyetablerte boligfeltet Vaktheia på Hisøy bor Anine og Espen Lundstrøm, deres to barn Nora Amalie (10) og Even (5) og kaninen Nusse.

Til tross for at familien Lundstrøms hus ligger i et nytt boligfelt, er naturen rundt boligen godt bevart. Her er det tett skog og mosekledd skogbunn like utenfor hagen. Mellom de høye furutrærne er det også vakker utsikt til skjærgården og Torungen fyr.

– Vi setter pris på å bo så nær naturen, og vi merker at barna blir kreative av det, sier Anine. 

Bestemte seg på visning
Da Espen og Anine ble kjent med at tomtene på Vaktheia skulle legges ut for salg, bodde de i Asker. Ettersom de lenge hadde hatt lyst til å flytte til Arendal, og da spesielt til Hisøy, var de ikke sene om å melde sin interesse for tomtene.

– Like etter at området var regulert gikk vi på visning, og jeg husker jeg tenkte ”hva om vi får tilbud om å kjøpe tomt her og nå?”. Og det var akkurat det som skjedde. Jeg ble så lykkelig at jeg bare hoppet rundt. Endelig skulle vi få bygge vårt eget hus, sier Anine.

Da byggeprosessen startet, bodde familien fremdeles i Asker, men hver tredje uke reiste de til Arendal for å følge med på byggingen.

– Ytterveggene kom i moduler, og det var derfor store forandringer fra gang til gang. Underveis opplevde vi et svært godt samarbeid med byggmester Asle Thorsen og de øvrige arbeiderne som var med på å reise huset. Dette var veldig viktig for oss ettersom vi bodde såpass langt unna. Like før jul i fjor sto huset ferdig, og vi kunne endelig flytte inn, forteller Anine.

Naturmaterialer
Ved reguleringen av tomtene la kommunen stor vekt på at boligene ikke skulle sees fra sjøen. De måtte derfor gå mer eller mindre i ett med naturen, og med denne grunntanken tegnet arkitekt Jon Thorstensen et hus bestående av naturmaterialer.

På familien Lundstrøms bolig er dette gjennomført med skiferkledd tak og ubehandlet kledning. Kledningen består hovedsakelig av tresorten osp som i utgangspunktet er en lys og gyllen tresort,men som i vær og vind blir grå og etter hvert sølvfarget. På huset er det også brukt elementer av eik, deriblant til husets takrenner, samt bæringene på terrassene. Med tiden blir denne tresorten nærmest sort. Disse stadige forandringene i kledningens farger gjør at treverket både blir levende og spennende.

– Det er ikke så lett å se forskjell på de to tresortene når de er våte. Når de tørker opp ser en imidlertid at eiken er mye mørkere. Lyset har også en del å si for hvordan fargene på huset kan oppfattes. Her en morgen så jeg på naboens hus da solen sto på. Kledningen så da ut som om den var av mahogni, forteller Anine.

Sist, men ikke minst, er pipen bygd i naturstein, og med skrånede flater er den en liten kopi av Torungen fyr.

Innredet etter familiens behov
Inne i huset er det åpne rom, og spesielt de store vinduene skaper en egen atmosfære i hjemmet på Vaktheia.

– Vi liker godt de store vinduene fordi de gir mye lys og energi. Samtidig slipper de inn naturen, sier Anine.

Da den innvendige planløsningen av boligen skulle avgjøres, var det til god hjelp for Anine og Espen at de over lengre tid hadde bodd i en annen bolig.

– Da vi planla inndelingen av rommene, la vi stor vekt på at vi ville ha det funksjonelt. Vi hadde blant annet et sterkt ønske om å ha et allrom. Dette er i dag gjennomført med kombinert kjøkken og spisestue, som vi bruker både ved måltider, kontorarbeid og diverse hobbyaktiviteter.

Løsningen er spesielt nyttig når barna skal gjøre lekser fordi vi er i nærheten av dem, i motsetning til om de sitter på rommene sine. Det var også viktig for oss at vi fikk laget et eget lekerom til barna, samt god skapplass. I gangen i første etasje har vi blant annet et walk-in closet på syv meter.

Et av Espens høyeste ønsker var kinorom, og dette ble laget i loftsstua, sier Anine, og viser hvordan rommet med et trykk på fjernkontrollen blir en kino.23. oktober 2008
Mer om Bygge bolig

Slik fuger du mellom gips- og betongvegg

Hva bør du bruke i skjøter mellom gips- og betongvegg? Akrylmasse eller papirstrimmel og sparkel? Svaret får du her. 

Annonsørinnhold

Ny og helhetlig løsning for hus og hytter på påler

Grunnmurplaten Terra by Steni gir hytte, hus og terrasse bygget på påler en helhetlig fasade som er pen, varig og enkel både å montere og vedlikeholde.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger. 

12 uvanlige, men fantastiske hjem

De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

12 hjemmeprosjekter som ikke gikk som de skulle

Handy eller ikke - Her er 12 hjemmeprosjekter som ikke gikk helt som de skulle...

I dette huset er alt gjenbruk - badet kostet 617 kr!

Denne mannen var lei kjøp-bruk-kast tankegangen. Nå er han lykkelig i et gjenbrukshus.

Byggetabbene som irriterer!

Er du en perfeksjonist? Liker du rette linjer og at ting er på stell? Da vil du irritere deg over disse bommertene!

Dette huset er helt gjennomsiktig

Ville du ha bodd i et hus som bare har glassvegger? Dette spektakulære glasshuset ligger i Saitama i Japan og er designet av arkitektfirmaet Yuusuke Karasawa Architects.

Er håndverkeren din den han utgir seg for?

Nytt nettsted gjør det enklere å sjekke om håndverkeren har rett kompetanse.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no