Bilde: Getty Images

Slik fuger du mellom gips- og betongvegg

Hva bør du bruke i skjøter mellom gips- og betongvegg? Akrylmasse eller papirstrimmel og sparkel? Svaret får du her. 

I skjøten mellom konstruksjonsdeler av ulike materialer, som for eksempel gips og betong, vil det kunne oppstår spenninger og bevegelser som fører til sprekker i overflaten.

Dette kan være vanskelig å unngå, uansett hvor nøye eller hvor flink man er til å tette overgangene. Og man kan klø seg i hodet om hvorvidt man bør bruke teknikker som passer for det ene eller andre materialtypen, skriver Ifi.no.

Men når gips møter betong gjelder følgende: 

  • Der en lettvegg med gipsplater møter en betongvegg, anbefaler Norsk Standards utførelsesbeskrivelser for overflatebehandling (NS 3420-T) bruk av fugemasse.
  • Der lettvegg med gips møter himling av betong, anbefales papirstrimmel på gipsplaten, opp mot himlingen. 

Bruk kvalitetsfug

– Skal du få et godt resultat bør du velge et SMP-produkt. Dette er en mer fleksibel og bestandig fugemasse som kan males over. Det er viktig at fugemassen kun hefter i to motstående sider. For å unngå at fugemassen hefter i bunnen av fugen, kan du bruke en bunnfyllingslist eller en fugetape, sier Arne-Johnny Tverraabak hos Casco.

Hvis du ikke får plass til bunnfyllingslist eller tape, vil fugen hefte i tre sider, og det ødelegger fleksibiliteten i fugemassen.

– Da kan du like godt bruke en malerfug av akryl av god kvalitet, sier Tverraabak.

Er det lite bevegelse i konstruksjonen, vil en akrylfugemasse sannsynligvis kunne klare oppgaven godt. Akrylmasser er gjerne noe rimeligere og kan overmales raskere enn SMP-produkter.

Fugen skal hefte i to motstående sider, ikke tre. Ved tresidig hefting begrenses fugemassens bevegelsesmuligheter. Derfor brukes en bunnfyllingslist eller tape (i bunn av skjøten), slik at fugemassen ikke siger ned eller er i kontakt med bunnen. (Bilde: Casco)

 

Kantprofil

– Hvis platen mot betongen er kappet og du har en eksponert gipskjerne, anbefaler gipsplateprodusentene å montere en kantskinnne på gipsplaten. Dette er en U-formet skinne som beskytter gipsplatekjernen og gir platekanten hold og vedheft, sier Rolf Simpson, konsulent innen utførelsesbeskrivelser for overflatebehandling.

Kantskinnen sparkles over og nulles ut mot veggen i flere tynne strøk. Deretter påføres veggen ett strøk maling eller grunning, før sprekken fuges med riktig masse.

– Åpningen mellom gipsveggen og betongveggen bør ikke være for stor, og skal ha jevn størrelse fra gulv til tak. Åpningen mellom konstruksjonene bør nok ikke være større enn 4-5 millimeter, sier Simpson. 

– Men du må nok være forberedt på at det kan komme til å oppstå mikrosprekker i fugen, uansett hvor nøye du er ved fugingen. Dette beror på at du har to ulike materialer i tilstøtende konstruksjonsdeler, og at disse vil bevege seg på forskjellig måte over tid, sier Simpson.

Kilde: Ifi.no

15. august 2018
Mer om Bygge bolig
Annonsørinnhold

Ny og helhetlig løsning for hus og hytter på påler

Grunnmurplaten Terra by Steni gir hytte, hus og terrasse bygget på påler en helhetlig fasade som er pen, varig og enkel både å montere og vedlikeholde.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor godt betalt? spør Forbrukerrådet.

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

12 hjemmeprosjekter som ikke gikk som de skulle

Handy eller ikke - Her er 12 hjemmeprosjekter som ikke gikk helt som de skulle...

I dette huset er alt gjenbruk - badet kostet 617 kr!

Denne mannen var lei kjøp-bruk-kast tankegangen. Nå er han lykkelig i et gjenbrukshus. 

Byggetabbene som irriterer!

Er du en perfeksjonist? Liker du rette linjer og at ting er på stell? Da vil du irritere deg over disse bommertene!

Dette huset er helt gjennomsiktig

Ville du ha bodd i et hus som bare har glassvegger? Dette spektakulære glasshuset ligger i Saitama i Japan og er designet av arkitektfirmaet Yuusuke...

Er håndverkeren din den han utgir seg for?

Nytt nettsted gjør det enklere å sjekke om håndverkeren har rett kompetanse.

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.