Slik fuger du mellom gips- og betongvegg

Hva bør du bruke i skjøter mellom gips- og betongvegg? Akrylmasse eller papirstrimmel og sparkel? Svaret får du her. 


I skjøten mellom konstruksjonsdeler av ulike materialer, som for eksempel gips og betong, vil det kunne oppstår spenninger og bevegelser som fører til sprekker i overflaten.

Dette kan være vanskelig å unngå, uansett hvor nøye eller hvor flink man er til å tette overgangene. Og man kan klø seg i hodet om hvorvidt man bør bruke teknikker som passer for det ene eller andre materialtypen, skriver Ifi.no.

Men når gips møter betong gjelder følgende:

  • Der en lettvegg med gipsplater møter en betongvegg, anbefaler Norsk Standards utførelsesbeskrivelser for overflatebehandling (NS 3420-T) bruk av fugemasse.
  • Der lettvegg med gips møter himling av betong, anbefales papirstrimmel på gipsplaten, opp mot himlingen.

Bruk kvalitetsfug

– Skal du få et godt resultat bør du velge et SMP-produkt. Dette er en mer fleksibel og bestandig fugemasse som kan males over. Det er viktig at fugemassen kun hefter i to motstående sider. For å unngå at fugemassen hefter i bunnen av fugen, kan du bruke en bunnfyllingslist eller en fugetape, sier Arne-Johnny Tverraabak hos Casco.

Hvis du ikke får plass til bunnfyllingslist eller tape, vil fugen hefte i tre sider, og det ødelegger fleksibiliteten i fugemassen.

– Da kan du like godt bruke en malerfug av akryl av god kvalitet, sier Tverraabak.

Er det lite bevegelse i konstruksjonen, vil en akrylfugemasse sannsynligvis kunne klare oppgaven godt. Akrylmasser er gjerne noe rimeligere og kan overmales raskere enn SMP-produkter.

Fugen skal hefte i to motstående sider, ikke tre. Ved tresidig hefting begrenses fugemassens bevegelsesmuligheter. Derfor brukes en bunnfyllingslist eller tape (i bunn av skjøten), slik at fugemassen ikke siger ned eller er i kontakt med bunnen. (Bilde: Casco)

Kantprofil

– Hvis platen mot betongen er kappet og du har en eksponert gipskjerne, anbefaler gipsplateprodusentene å montere en kantskinnne på gipsplaten. Dette er en U-formet skinne som beskytter gipsplatekjernen og gir platekanten hold og vedheft, sier Rolf Simpson, konsulent innen utførelsesbeskrivelser for overflatebehandling.

Kantskinnen sparkles over og nulles ut mot veggen i flere tynne strøk. Deretter påføres veggen ett strøk maling eller grunning, før sprekken fuges med riktig masse.

– Åpningen mellom gipsveggen og betongveggen bør ikke være for stor, og skal ha jevn størrelse fra gulv til tak. Åpningen mellom konstruksjonene bør nok ikke være større enn 4-5 millimeter, sier Simpson. 

– Men du må nok være forberedt på at det kan komme til å oppstå mikrosprekker i fugen, uansett hvor nøye du er ved fugingen. Dette beror på at du har to ulike materialer i tilstøtende konstruksjonsdeler, og at disse vil bevege seg på forskjellig måte over tid, sier Simpson.

Kilde: Ifi.no