Ta frem målebåndet - det ekstra jobben sparer deg mye.
Ta frem målebåndet - det ekstra jobben sparer deg mye. Bilde: Getty Images

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger. 

Vi er oppussingseksperter i Norge, og er på verdenstoppen av de som putter mest penger i boligen. Det betyr ikke at vi alle er født handy.

Er du nybegynner, eller rett og slett er lei av å sitte igjen med en masse malings- eller tapetrester når rommet endelig står ferdig? M

ed bruk av enkel matematikk, som ekspertene bruker selv, kan du spare masse ved innkjøp av materialer. 

Niklas Nygaard, tømrer og medarbeider ved Byggmakker Brobekk, forteller at dette er et spørsmål de får ofte. 

Hvordan beregne hvor mye maling som trengs?

De aller fleste vet kvadratmeteren på rommet, og handler inn nøyaktig etter de målene. I butikken er det superviktig å aller først å ta en titt på malingsspannet, for å se hvor mange kvadratmeter det spannet skal dekke. 

Når vegger skal males eller tapetseres må du beregne kvadratmeterflaten av disse. 

Et rom har to vegger på 4 meter, to vegger på 6 meter og er 2,10 meter høyt. Pluss sammen hver eneste bredde (altså veggene: 4 + 4 + 6 + 6= 20). Deretter ganger du denne sammen med høyden: 20 m X 2,10 m= 42 kvadratmeter.  

Ta likevel med litt ekstra enn nøyaktig på kvadratmeterenflaten. Første strøk med maling, litt avhengig av hvordan vegg eller tak du skal male, vil trekke litt inn.

Husk at trenger mindre på andre strøk, så ikke kjøp inn altfor mye ekstra. Da vil du ofte sitte igjen med rester som du aldri kommer til å få brukt.  

Ta den lille jobben med målebåndet, det tar ikke så lang tid som du kan tro. Mål vegger og takhøyde med et målebånd og noter ned før du reiser i butikk - dette kan spare deg både tid og flere kjøreturer.

Lady Supreme Finish 3L, 623 kroner, Byggmakker og Drygolin Oljemaling 3L, 479 kroner, Jernia. 

Hva med tapet?

Her er regnestykket akkurat det samme som ved maling. Her er det viktig å runde opp til nærmeste rull. Så ta en ordentlig kikk på hvor mange kvadratmeter hver enkelt rull vil dekke.

Skal du kjøpe en mønstrete tapet er det viktig å kjøpe med en ekstra rull. Mye av tapetet går nemlig bort når du må kutte til så mønstret matcher.

Skal du legge gulv?

Ved legging av gulv må kvadratmeteren av gulvflaten måles. Dette gjøres ved å gange bredde med lengden på rommet. 

Hvis rommet har litt vinkler, altså at det ikke er helt rektangulært, så deler man flaten også her opp i seksjoner og legger sammen summene.  

- Det lønner seg alltid å beregne litt kapp når man skal kjøpe gulv. Det er vanlig å legge på cirka ti prosent ekstra, forteller Nygaard. 

Rom med ekstra kriker og kroker

Noen begynner å klø seg litt ekstra i hodet hvis rommet ikke er en perfekt firkant. Kanskje har det noen små kriker og kroker ekstra, eller hva hvis rommet ikke er firkantet i det hele tatt.

Finnes det en enkelt måte å beregne kvadratmeteren? 

- Det er ikke så veldig vanskelig å beregne dette. Er det et ikke-firkantet rom, så kan man dele opp rommet i seksjoner når man måler, og så legge dette sammen tilslutt, forklarer Nygaard.

Det er mange soverom der ute med skråtak og disse er ikke vanskelig å beregne kvadratflaten på. Dette beregner du ved å måle bredden, den lengste høyden og så dele summen av dette på to.

Hvor mange volum trenger du?

Sommeren er nå herved over, så ingen blomsterkasser skal fylles med jord, men kanskje du skal i gang med en grunnmur. Da er det viktig å kunne beregne hvor mange kubikkmeter med støp du vil trenge.

Kubikkmeter, altså volum, beregner du ved å gange grunnflate med høyde:

Grunnflate er det samme som bredde gange lengde på rommet. Altså er to av veggene 4 meter, og de to andre 6 meter blir det= 4m X 6m= 24m. Gang deretter dette (grunnflaten) med høyden som er 2,10 meter= 24m X 2,10m= 50,4 kubikkmeter. 

1 kubikkmeter er det samme som 1000 liter. Så det vil si at for å fylle hele det rommet med betong så hadde man trengt 50400 liter med betong. Nå blir jo ikke akkurat dette fylte rommet en grunnmur, men en eneste stor blokk, men da forstår du regnestykket, grunnflate gange høyde. 

Grunnleggende mattestykker kan spare deg for både tid og penger, og du vil med ett føle deg mer handy. Så skal høsten brukes til å pusse opp; ta frem målebånd og kalkulator.

27. september 2015
Mer om Bygge bolig

Slik fuger du mellom gips- og betongvegg

Hva bør du bruke i skjøter mellom gips- og betongvegg? Akrylmasse eller papirstrimmel og sparkel? Svaret får du her. 

Annonsørinnhold

Ny og helhetlig løsning for hus og hytter på påler

Grunnmurplaten Terra by Steni gir hytte, hus og terrasse bygget på påler en helhetlig fasade som er pen, varig og enkel både å montere og vedlikeholde.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

12 hjemmeprosjekter som ikke gikk som de skulle

Handy eller ikke - Her er 12 hjemmeprosjekter som ikke gikk helt som de skulle...

I dette huset er alt gjenbruk - badet kostet 617 kr!

Denne mannen var lei kjøp-bruk-kast tankegangen. Nå er han lykkelig i et gjenbrukshus. 

Byggetabbene som irriterer!

Er du en perfeksjonist? Liker du rette linjer og at ting er på stell? Da vil du irritere deg over disse bommertene!

Dette huset er helt gjennomsiktig

Ville du ha bodd i et hus som bare har glassvegger? Dette spektakulære glasshuset ligger i Saitama i Japan og er designet av arkitektfirmaet Yuusuke...

Er håndverkeren din den han utgir seg for?

Nytt nettsted gjør det enklere å sjekke om håndverkeren har rett kompetanse.

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.