5 tiltak som gjør steinterrassen fin igjen

Har du en steinterrasse som har sett sine beste dager? Som er skitten og dekket av alger? Her er tipsene som gjør steinterrassen god som ny. 


 Hvis du ikke har tid eller synes det blir for dyrt å legge helt ny terrasse finnes det gode løsninger. Her er noen tips som gjør steinterrassen din god som ny. 

1. Om en stein er blitt skadet: Undersøk om du har et par steiner liggende eller kontakt leverandøren for å få tak i et par like steiner. Hvis ikke, tar du en stein som ikke synes så godt på terrassen og erstatter den med en ny.

Lirk opp den skadde steinen med et brekkjern eller en meisel. Erstatt grusen som følger med og press ned grusen med en stokk, stolpe eller bjelke. Dersom du tar opp mange steiner kan det lønne seg å leie en platevibrator (også kalt hoppetusse) til arbeidet.

Sjekk med en stein at grusunderlaget er tykt nok. Den nye steinen skal stikke litt opp over belegningen, den skal presses litt ned slik at den ligger på plass. Når grusunderlaget er klart settes steinen på plass og fugene rundt skal fylles opp med fugesand.

Legg på ett eller et par spadetak fugesand og børst bort sand der du har byttet ut steiner slik at fugene fylles. Tråkk ned steinen (eller bruk hoppetussa) så pakkes fugesanden.

Vend på steinene: Om steiner har blitt stygge og fått sprekker, kan du snu den andre siden opp. 

Dersom skaden er liten eller bare finnes på ene siden, kan du snu steinen med bunnen opp – dersom fram- og baksiden ser lik ut. Til å begynne med er steinen mørk fordi den er fuktig.

Tips: Om steinen er for lys når den har tørket kan du farge den med skitt fra bakken.

2. Om steinene ligger ujevnt: Steinene kan ligge i buer dersom underlaget ikke er bygget opp på rett vis og noen steiner kan ha forskjøvet seg slik at gulvet er ujevnt.

Slik gjør du:
Ta bort den ene eller de steiner som ligger ujevnt. Plan ut grusunderlaget og fyll på om det trenges. Tramp grusen med en stokk eller platevibrator. Fyll på litt grus og sjekk at grusunderlaget er på riktig nivå når steinene legges tilbake.

Når steinene legges på plass børste ut fugesanden mellom dem og presser de lett ned slik at fugesanden pakkes hardt.

Jevn ut grusen. Dersom underlaget er feilaktig utført kan steiner forskyve seg eller ligge ujevnt. Løft opp steinen, jevn ut underlaget med grus og legg på plass igjen. Børst ut med fugesand. 

3. Om steinene er møkkete: Å vaske steinene krever litt jobb og man må prøve seg fram for å få beste resultat.

Slik gjør du:

  • Begynne med å spyle med vannslange og skure med en stiv børste.
  • Om belegget eller smussen ikke går bort kan du legge på et par skuffer fugesand eller mursand og bøste av sanden med en hard og stiv børste.
  • Om det heller ikke hjelper kan du spyle belegningen med en høytrykkspyler.Det skal gjøres slik: Bruk helst en såkalt terrassevasker som er et tilbebehør som du kan montere på høytrykkvaskeren. Den sprer strålen utover en større flate og minster derfor risken for at strålen blir for hard, slik at steinen skades. Hvis du ikke har dette tilleggsutstyret setter du munnstykket på så bred stråle som mulig. Prøv først på en eller et par steiner som ikke er så synlige. Minsk trykket på strålen og hold munnstykket 40-50 cm fra steinene, med en vinkel på ca. 30 grader. Spyl aldri loddrett ned mot steinene. Dette kan føre til at strålen vasker bort sand fra fugene og at steiner kan løsne.

Tips: Hvis du bruker vaskemiddel er det veldig viktig at det ikke inneholder syrer, ettersom mange steiner ikke tåler syre. Sjekk med leverandøren om hvilket vaskemiddel som anbefales.

4. Hvis steinene er grønne av alger: Hvis du ikke kan få bort algene med vasking, sandbørsting eller høytrykksvasker, så kan du bruke mose- og algemiddel. Det finnes en mengde slike produkter på markede.

Du får både produkter som er konsenterte og produkter som er klare til bruk med det samme. Følg produsentens anvisninger på pakken nøye. For å få bukt med alger skal du helst gjøre behandlingen to ganger i året.

Vask bort: Vann og sand samt en stiv børste kan få bort både smuss, alger og steinlav.

5. Om steinene er angrepet av steinlav og fått grå flekker: Til forskjell fra alger og mose kan det være vanskelig å få bort steinlav fra belegningsstein. En del kan gjennom utsondering av ulike stoffer bryte ned steinen. Men det finnes ulike middel som løser opp laven, for eksempel Grøn-Fri fra Jape.