Bilde: Colourbox

Gjør terrassen klar for sommeren

Gjør terrassen klar for sommeren med en god vask og kanskje en ny omgang overflatebehandling.

Vi er endelig kommet til mai måned, og snart er det igjen tid for å nyte dagene utendørs. Men før du finner frem hagemøblene og plasserer ut blomsterpotter, bør du ta deg tid til å gå over terrassen.

Mange lever i den tro at impregnert trevirke betyr at det er vedlikeholdsfritt. Det stemmer nok ikke helt. Og selv moderne terrassegulv i vedlikeholdsfrie materialer trenger en årlig vask etter vinteren. Sur nedbør, askeregn, fjorårets løv og årets pollen setter alle spor etter seg på terrassen.


Tid for vedlikehold: På tide å klargjøre terrassen for sommeren.

Årlig vask
Til den årlige vasken kan du bruke terrassevask eller kraftvask som er tynnet ut etter anvisning på flasken. Dette skal sprøytes ut over terrassebordene og deretter få virke noen minutter før du skrubber gulvet med en kost eller en stiv børste.

Spyl av til slutt, og bruk helst en vanlig hageslange da denne er mer skånsom mot treverket. Vær forsiktig om du bruker høytrykkspyler når du tar terrassevasken. Den kraftige strålen kan flise opp treverket, noe sommerens nakne føtter garantert ikke vil takke deg for.

Fjern gamle oljerester
Noen ganger er det ikke nok med bare en vask. Da kan det være behov for en ny omgang med beis eller olje. Når det skjer, bør du helst foreta en enda grundigere rens av terrassebordene først. Det finnes egne produkter for dette, som kalles terrasserens. Disse fjerner rester av gammel olje så vel som urenheter, begroing, og misfarging.

Fremgangsmåten er omtrent som ved den årlige terrassevasken, men ofte skal terrasserensen virke noe lenger enn kraftvasken. Les pakningsanvisningen for riktig fremgangsmåte.

Nye overflatebehandling
Når terrassebordene er vasket og renset, er det tid for å gi dem en ny overflatebehandling. Du kan velge mellom treolje eller terrassebeis.

– Det finnes mange oljer på markedet. Alt fra de helt billige som inneholder en god del White sprite til dyrere typer. Velger du den billige varianten, må du belage deg på å olje to-tre ganger i løpet av sommeren, skriver Vi i villas maleekspert, Heidi S. Sørensen ved Maleriet Fargehandel, i svar til en leser.

– Et annet alternativ er en vanntynnet beis. Denne har lengst holdbarhet, og du kan få den i mange fargetoner. Velger du en beis med litt fargepigmenter får du den optimale beskyttelsen mot UV-stråling, og du får samtidig en behandling som beskytter godt mot fuktinntrenging og sprekkdannelser, skriver Sørensen.

Du kan finne flere svar fra maleeksperten her.

1. mai 2010
Mer om Bygge terrasse
Annonsørinnhold

Ny terrasse? Dette treverket krever ikke vedlikehold!

Velg både lekkert, smart og kvalitetssikkert med norske produkter. Perfekt for terrassen, ny ytterkledning eller prosjekter innendørs.

10 tips til tipp topp terrasse

Disse små, men viktige vedlikeholdsoppgavene bør du få gjort i sommer.

Slik bygger du terrasse med trapp

Terrassen trenger nødvendigvis ikke å ha nettverk. Vi viser deg hvodan du bygger terrasse med trapp.

Slik bygde Felix og Eugenia uteplass med pergola

Felix og Eugenia gjorde drømmen til virkelighet – å bygge en helt egen uteplass til kjellerleiligheten. Se hvordan de gjorde det!  

5 tiltak som gjør steinterrassen fin igjen

Har du en steinterrasse som har sett sine beste dager? Som er skitten og dekket av alger? Her er tipsene som gjør steinterrassen god som ny.

Treterrasse på rekordtid

Se hvordan to tømrere bygger en treterrasse på to dager. Her får du mange tips til hvordan du gjør det like flott.

Slik lager du en steinterrasse

Når belønningen er å kunne nyte livet på en flott terrasse med både kveldssol og le for vinden, ser du meningen med å slite i et par dager. De tunge løftene er nødvendige, når det ikke er plass til at det kan komme maskiner inn i hagen for å ta seg av dem. Da koster det litt svette å få realisert drømmeprosjektet om den nye steinterrassen.

Gjør terrassen sommerklar på 1-2-3

Brett opp ermene og start sommeren med en renere, penere terrasse. Her får du de beste tipsene til hvordan du frisker opp uteplassens gulv med enkle...

Slik bygger du terrasse!

Vi guider til hvordan du bygger din egen terrasse – trinn for trinn. 

Sats på en klassisk steinterrasse

Med skiferheller og brostein på terrassen får du et tidløst uttrykk som neppe går av moten. Du slipper også unna med minimalt av vedlikehold.

Slik bygger du pergola i hagen

Gjør hagestuen personlig og bygg en pergola i hagen! Her gir vi deg oppskriften på hvordan du går frem for å realisere din pergoladrøm.

Terrasse med stein og tre

Bruk treverk eller stein på terrassen eller kombiner dette og få en terrasse med orginalt uttrykk.

Bygg inn verandaen

Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den hadde som åpent uterom. Men du kan, hvis du ikke planlegger godt nok, også få et rom som enten blir for varmt, for kaldt eller som i verste fall kan være et energisluk av dimensjoner. Vi omtaler gjerne rommet vi får, som et glassrom, selv om det også kan være aktuelt å bruke andre materialer.

Hold varmen med terrassevarmer

Terrassevarmere er et lettvint alternativ til utepeis. Men hva skal du velge?

Bygg terrasse med glassfront

Bygg terrasse med glassfront hvis du vil ha mer utsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no