Etter: Uteplassen er ferdig,  og innredet med herlige,  fargerike detaljer. Her kan  Felix og Eugenia grille og  være sammen med venner.
Etter: Uteplassen er ferdig, og innredet med herlige, fargerike detaljer. Her kan Felix og Eugenia grille og være sammen med venner. Bilde: Tedd Soost

Slik bygde Felix og Eugenia uteplass med pergola

Bygge terrasse

Felix og Eugenia gjorde drømmen til virkelighet – å bygge en helt egen uteplass til kjellerleiligheten. Se hvordan de gjorde det!  

Paret Felix Meyer og Eugenia Duarte Walker bor i Felix' foreldres ombygde garasje samt en del av kjelleren. En perfekt bolig med to rom og kjøkken, separat inngang, og nå også med egen uteplass og pergola.  

– Vi bor i en generasjonbolig sammen med foreldrene mine, og det funker fint. Vi har våre helt separate deler av huset, men før delte vi på terrassen, sier Felix og fortsetter:

– Nå har vi fått vår helt egen «hangout» hvor vi kan grille og være sammen med venner så lenge vi vil i lange, lyse sommernetter.

Han mener hele huset fikk et løft takket være den nye uteplassen.

– Før så det litt avkappet ut. Taket på pergolaen blir en myk avslutning på husets kortside, sier han.

Les også:

Få mer plass med tilbygg

Har huset blitt for trangt, og drømmer du om et ekstra rom eller to? Vi viser deg hvordan du går frem for å få et tilbygg på boligen din, og gir deg...

Før: En kjedelig uteplass med grusdekke.

Fra kjedelig uteplass til frodig oase

Tidligere lå det bare et grusdekke på uteplassen. Med et begrenset budsjett har Felix og Eugenia klarte å forvandle den kjedelige uteplassen til en frodig oase.

Den nybygde uteplassen er et fint komplement til husets fasade, og oppfyller det unge parets behov. 

Les også:

”Arkitekten skapte vårt nye uterom”

Ulrika og hennes mann drømte om å bygge ut kjøkkenet sitt og utnytte den ubebygde delen av tomten bedre. En arkitekt sørget for at deres ideer ble...

– Før vi satte i gang, skrev vi ned hvilke behov vi hadde – å grille, forberede middager, henge med venner, ligge og hvile, lese og få et sted til å plante om.

– Vi trengte også oppbevaringsplass til krukker og puter. Så begynte vi å tenke på hvilke materialer og farger vi ville bruke,  og hvilken følelse vi ville ha på uteplassen, forteller Felix. 

Eugenia vurderte en stund å male svart. 

– Hele vår del av huset går i svart og hvitt, så først tenkte vi å male pergolaen svart. Men vi endte med hvitt, noe som passer bedre til husets fasade. Her ute har vi pøst på med farger på tekstiler og detaljer, men selve basen er rolig. Det går i hvitt, tre og betong, sier hun.

Måtte være billig og kreativt

Les også:

Gjør det selv: Slik vedlikeholder du terrassen

Terrassen din blir ekstra trivelig om du årlig sørger for godt vedlikehold.

Stikkordet for prosjektet har vært å holde kostnadene lave og heller sløse med kreativiteten. Paret har bygd og malt alle møblene selv – av restematerialer, paller, malerbukker og planker.

Seilet over pergolaen gjør at de kan sitte i skyggen når sola steker, og til og med bruke uteplassen i regnvær. 

En av de største utfordingene var å lage et godt underlag for tredekket, som er i trykkimpregnert tre. 

– Grunnen hadde en skikkelig helning, så vi måtte bruke mye tid og krefter på å få laget et stabilt og plant underlag. Vi brukte lecablokker for å justere høydeforskjellene i bakken, sier Felix. 

– Tredekket forankret vi i fasaden ved å skru  den første bjelken i gulvrammen fast i veggen. Deretter bygde vi rammen. 

– Ble uteplassen som dere hadde planlagt?

– Ja, absolutt. Vi er så fornøyde, og sykt stolte av at vi faktisk klarte å bygge alt dette helt selv –  inkludert alle møbler og utekjøkkenet. Det er en fantastisk følelse å ha lært så mye og ha fått det til på egen hånd. 

– Hvis dere skulle gjøre dette på nytt, hva ville dere eventuelt ha gjort annerledes?

– Kanskje vi hadde leid inn noen til å gjøre grunnarbeidet med bakken, for det var ganske vanskelig å få gulvet helt rett. Jeg var på god vei til å gi opp en stund – men det løste seg og ble bra til slutt, sier Felix. 

Slik laget de uteplassen

1. Den største utfordringen var å bygge en stabil og rett ramme for tredekket. Nivåforskjellene ble justert ved hjelp av lecablokker. Trevirket er kjøpt i en byggevarebutikk. 

2. På rammens innside skrudde de fast bjelkesko med 60 cm mellomrom, som gulvbjelkene deretter ble skrudd fast i.

For bjelkene til pergolaen slo de ned jordankere i bakken for hver stolpe. Jordanker erstatter betongfundament og man slipper å grave og støpe – det er bare å slå dem ned i bakken.

3. Etter det tunge, men viktige grunnarbeidet var det på tide å skru fast bordene til bjelkene.  

4.  På noen steder, der nivåforskjellen var altfor høy, bygde paret trappetrinn.

 

5. For å gjøre pergolaen stabil, skrudde de den første planken fast i fasaden, akkurat som de gjorde med gulvet.

Så var det bare å sage til bjelkene og skru dem fast i jordankerne, og til slutt legge på bord til tak.

 

6. Treverket ble først malt. Slik unngår man gliper som kommer etter en stund når treet setter seg. I det ene hjørnet av uteplassen bygde de et espalier.

Dels for å gjøre plassen mer usjenert, men også for å ha et sted å henge opp grillredskaper og krukker. 

 

7. Bordet er laget av brede planker som ­ligger oppå hvitmalte malerbukker. Den stabile benken er bygget av restmaterialer. 

 

8. Benken er bygget som en flyttbar «kasse» med innebygd blomsterkasse og oppbevaring under sitteplassen. Stripete puter pynter opp, og blomsterpinnene er malt i friske farger.

Puten til benken er sydd av metervare fra Ikea. For å holde stoffet på plass ble det knytt et par knuter av et tynt bomullssnøre igjennom madrassen med jevne mellomrom.

 

9. Paret har bygget alle møblene selv. I hjørnet ut mot gaten bygget de et espalier som beskyttelse mot innsyn og for å ha noe å lene ryggen mot.

Benkene er laget av diverste restmaterialer. En stubbe gjør nytten som et lite ekstrabord! 10. Pergolaen ble bygget såpass stabil at de kunne henge en huske i taket. Over pergolaen ligger et seil. Det gir skygge når sola steker og beskyttelse når det regner.  

Her kan paret forberede middagen og dekke på til sommerens grillfester.

 

Innendørs går Felix og Eugenias interiørstil i svart og hvitt, men her ute har de pøst på med fargerike tekstiler.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

 

27. april 2016
Mer om Bygge terrasse

Så stor terrasse kan du bygge uten å søke

Bygge terrasse Planlegger du å bygge ny terrasse eller platting? Det er fullt mulig å bygge terrasse uten å søke, men før du setter i gang må du sette deg inn i regelverket.

9 ting du bør tenke over før du bygger terrasse

Bygge terrasse Uansett om du skal bygge terrassen selv eller overlate det til proffene, så er det en rekke grunnleggende ting du bør tenke gjennom før du setter i...

Annonsørinnhold

Ny terrasse? Dette treverket krever ikke vedlikehold!

Bygge terrasse Velg både lekkert, smart og kvalitetssikkert med norske produkter. Perfekt for terrassen, ny ytterkledning eller prosjekter innendørs.

Annonsørinnhold

Slik får du luksusfølelse på verandaen

Bygge terrasse Har du veranda? Heldiggris! Da skal vi vise deg hvordan du kan gjøre det meste ut av den. 

10 tips til tipp topp terrasse

Bygge terrasse Disse små, men viktige vedlikeholdsoppgavene bør du få gjort i sommer.

5 tiltak som gjør steinterrassen fin igjen

Bygge terrasse Har du en steinterrasse som har sett sine beste dager? Som er skitten og dekket av alger? Her er tipsene som gjør steinterrassen god som ny.

Treterrasse på rekordtid

Bygge terrasse Se hvordan to tømrere bygger en treterrasse på to dager. Her får du mange tips til hvordan du gjør det like flott.

Gjør terrassen sommerklar på 1-2-3

Bygge terrasse Brett opp ermene og start sommeren med en renere, penere terrasse. Her får du de beste tipsene til hvordan du frisker opp uteplassens gulv med enkle...

Slik bygger du terrasse!

Bygge terrasse Vi guider til hvordan du bygger din egen terrasse – trinn for trinn. 

Sats på en klassisk steinterrasse

Bygge terrasse Med skiferheller og brostein på terrassen får du et tidløst uttrykk som neppe går av moten. Du slipper også unna med minimalt av vedlikehold.

Slik bygger du pergola i hagen

Bygge terrasse Gjør hagestuen personlig og bygg en pergola i hagen! Her gir vi deg oppskriften på hvordan du går frem for å realisere din pergoladrøm.

Terrasse med stein og tre

Bygge terrasse Bruk treverk eller stein på terrassen eller kombiner dette og få en terrasse med orginalt uttrykk.

Bygg inn verandaen

Bygge terrasse Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den hadde som åpent uterom. Men du kan, hvis du ikke planlegger godt nok, også få et rom som enten blir for varmt, for kaldt eller som i verste fall kan være et energisluk av dimensjoner. Vi omtaler gjerne rommet vi får, som et glassrom, selv om det også kan være aktuelt å bruke andre materialer.

Hold varmen med terrassevarmer

Bygge terrasse Terrassevarmere er et lettvint alternativ til utepeis. Men hva skal du velge?

Bygg terrasse med glassfront

Bygge terrasse Bygg terrasse med glassfront hvis du vil ha mer utsikt.