Getty Images
Getty Images

Slik lager du egen platting

Med en velplassert platting kan du utvide bruksområdet av tomta, enten det er hjemme eller på hytta. Vi viser deg hvordan du går frem!

En platting er ganske enkelt et utegulv som er lagt rett på bakken. Her er altså ingen bærende konstruksjoner eller komplisert fundamentering å ta hensyn til.

Det gjør plattingen til et relativt enkelt prosjekt, også for deg som ikke har de helt store snekkererfaringene å vise til.

– Det er mange fordeler ved å anlegge en eller flere plattinger på hyttetomta. Et gulv som er lagt rett på bakken, vil sjelden oppleves som et fremmedelement i naturen, og det vil binde tomt og hytte sammen på en estetisk og praktisk måte, sier forfatterne av Den store hytteboka.

En platting behøver ikke ha rette linjer. Den kan med fordel følge landskapet, for eksempel ved at et nærliggende berg gir en naturlig avslutning på plattingen.

Bruk litt tid på å tilpasse plattingen til omgivelsene, slik at du kan få et særdeles vellykket resultat.

Forarbeidet

Start med å forberede bakken der plattingen skal legges. Den bør være så fast og jevn som mulig, og med et fall som leder regnvannet vegg.

Hvis den ikke er det, må du bruke litt tid på å rette den ut eller gjøre den mer solid.

Foto: Getty Images

Fjern de øverste 20-30 centimeterne og legg ned en fiberduk før du fyller tilbake med grov grus. Fiberduken hjelper både med å holde grusen på plass og hindrer at ugresset vokser opp mellom terrassebordene.

Når grusen er lagt, komprimerer du den med valse. Ikke glem at du må sørge for at det blir fall slik at regnvannet ledes vekk.

Hvis du ønsker å anlegge platting i mer ujevnt terreng, for eksempel på fjellgrunn, kan du bruke pukk til å fylle igjen søkk og jevne ut bakken.

Legg så fiberduk og og legg et tynnere lag med grus oppå der igjen. Dette gruslaget vil fungere som et avrettende underlag for tilfarerne.

– Er bakke tørr og fin, kan det greie seg med å lage 20 cm brede spor for tilfarerne (”bjelkene”). Fyll flaten eller sporene med grus eller sand og stamp godt. Samtidig vanning gjør at grusen setter seg bedre.

Platting på mark

Når underlaget er i orden, kan du begynne å bygge plattingen. Ønsker du en lavest mulig konstruksjon, kan du legge ut tilfarere som er delvis nedgravd i gruslaget.

Denne måten å legge platting på er spesielt anvendelig når du skal legge plattingen på gress eller annen mark. Bruk tilfarere med dimensjonen 48 x 98 cm.

Foto: Getty Images

Selve gulvet kan du legge med 28 mm terrassebord eller ferdigspikrede trelemmer. Hvis du bruker terrassebord, kan tilfarerne legges med 60 cm avstand.

Bruker du trelemmer, må de legges i samsvar med størrelsen på lemmene. Det er best å bruke skruer for utebruk når du fester gulvet, da de gir bedre feste enn spiker.

Platting i ujevnt terreng

En annen måte lage plattingen på, er å bruke bunnplank og bjelker. Denne varianten bygger litt mer i høyden på grunn av bjelkene, og er derfor mindre egnet for en platting rett på gresset. Derimot kan den være fin å bruke på et mer ujevnt underlag.

Start med å legge ut bunnplank med dimensjon 48 x 98 mm på et vannrett avrettingslag av grus. Bruk et vater for å sjekke at de ligger vannrett.

Når bunnplankene er korrekte, vil også bjelkene være korrekte, og dermed vil gulvet være korrekt.

Bjelker på 48 x 98 mm legges fra den ene bunnplanken til den andre. La det være 100–120 cm mellom bunnplankene og 60 cm mellom bjelkene.

Bruk et stående frontbord i enden for å binde bjelkene sammen. Legg så gulvet med 28 mm terrassebord.

Platting er søknadsfritt

I henhold til plan- og bygningsloven er det mange tiltak som krever søknad og tillatelse fra kommunen. 

Det fins imidlertid noen tiltak, som ikke krever verken søknad eller tillatelse, jf. plan- og bygningsloven § 20-3 og byggesaksforskriften § 4-1. 

Foto: Getty Images

Sett deg godt inn i regelverket før du setter i gang. Kommunene er ofte ikke nådige med å kreve tilbakeføring av arbeidet, dersom de oppdager at du har utført tiltak uten nødvendig søknad og tillatelse.

Bygging av terrasse på bakken kan oppføres uten søknad.

«På bakken» tilsier at terrassen ikke er understøttet, men den kan likevel bygges opp på en slik måte at treverket ikke ligger direkte på bakken.

Terrasser med høyde mer enn 0,5 m over ferdig planert terreng vil imidlertid kreve søknad og tillatelse. Det er også tillatt å fylle ut terrenget med inntil 1,5 m fra terrengnivået, noe som kan være aktuelt i forbindelse med oppføring av platting.

Dersom du bor i rekkehus er begrensningen 0,5 meter, og for bolig i spredtbebygd område er grensen tre meter. Endringene må imidlertid ikke hindre frisiktsoner mot vei. 

Imidlertid kan f.eks. plassering av platting medføre at søknadsplikten inntres. Dette gjelder også dersom tiltaket er i strid med arealformål, planbestemmelser og hensynssoner.

Ta derfor kontakt med din kommune om du er usikker om tiltaket er søknadspliktig. Melding om terrasse skal i alle tilfelle sendes inn av tiltakshaver, som er selv ansvarlig for at tiltaket er i samsvar med plan- og bygningslovens forskrifter. 

4. april 2018
Mer om Bygge terrasse
Annonsørinnhold

Ny terrasse? Dette treverket krever ikke vedlikehold!

Velg både lekkert, smart og kvalitetssikkert med norske produkter. Perfekt for terrassen, ny ytterkledning eller prosjekter innendørs.

10 tips til tipp topp terrasse

Disse små, men viktige vedlikeholdsoppgavene bør du få gjort i sommer.

Dette er ikke bare en helt vanlig terrasse.
Annonsørinnhold

Derfor vil alle ha denne terrassen

Drømmen om å nyte lange sommerdager på en perfekte uteplass forblir ofte bare ved tanken. Denne terrassen gir deg drømmeuteplassen – uten alt ekstraarbe...

Slik bygger du terrasse med trapp

Terrassen trenger nødvendigvis ikke å ha nettverk. Vi viser deg hvodan du bygger terrasse med trapp. 

Slik bygde Felix og Eugenia uteplass med pergola

Felix og Eugenia gjorde drømmen til virkelighet – å bygge en helt egen uteplass til kjellerleiligheten. Se hvordan de gjorde det!

5 tiltak som gjør steinterrassen fin igjen

Har du en steinterrasse som har sett sine beste dager? Som er skitten og dekket av alger? Her er tipsene som gjør steinterrassen god som ny.

Treterrasse på rekordtid

Se hvordan to tømrere bygger en treterrasse på to dager. Her får du mange tips til hvordan du gjør det like flott.

Gjør terrassen sommerklar på 1-2-3

Brett opp ermene og start sommeren med en renere, penere terrasse. Her får du de beste tipsene til hvordan du frisker opp uteplassens gulv med enkle...

Slik bygger du terrasse!

Vi guider til hvordan du bygger din egen terrasse – trinn for trinn. 

Sats på en klassisk steinterrasse

Med skiferheller og brostein på terrassen får du et tidløst uttrykk som neppe går av moten. Du slipper også unna med minimalt av vedlikehold.

Slik bygger du pergola i hagen

Gjør hagestuen personlig og bygg en pergola i hagen! Her gir vi deg oppskriften på hvordan du går frem for å realisere din pergoladrøm.

Terrasse med stein og tre

Bruk treverk eller stein på terrassen eller kombiner dette og få en terrasse med orginalt uttrykk.

Bygg inn verandaen

Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den hadde som åpent uterom. Men du kan, hvis du ikke planlegger godt nok, også få et rom som enten blir for varmt, for kaldt eller som i verste fall kan være et energisluk av dimensjoner. Vi omtaler gjerne rommet vi får, som et glassrom, selv om det også kan være aktuelt å bruke andre materialer.

Hold varmen med terrassevarmer

Terrassevarmere er et lettvint alternativ til utepeis. Men hva skal du velge?

Bygg terrasse med glassfront

Bygg terrasse med glassfront hvis du vil ha mer utsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no