Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er gammel, og at det kommer nye byggeregler fra 1. juli 2015.

Dette kan du bygge uten å søke

Det er fint å være impulsiv, men ikke alltid med hammer og spiker i hånd. Ikke alle byggverk kan snekres opp uten å søke kommunen om lov først. Hva kan vi bygge uten å søke?

Ikke alle tiltak du bestemmer deg for å utføre på egen eiendom må innom kommunens byggesakskontor. De minste tiltakene må også følge de materielle kravene i regelverket, og du er selv ansvarlig for å følge det. Det du bygger må ikke være til fare eller urimelig ulempe for sine omgivelser. Husk at hovedregelen for avstand til nabogrense normalt er fire meter. Du må ta "skjønnhetshensyn", både i forhold til omgivelsene og til ditt eget hus. Er du usikker, ta kontakt med kommunen.


Levegg
Hold deg fire meter unna naboens grense, så kan du bygge en levegg som er opptil 1,8 meter høy og 10 meter lang.

Original fasade
Dersom du vil tilbakeføre fasaden på huset til slik den originalt var, og kan dokumentere det tidligere utseendet med tegninger, bilder eler historiske dokumenter, trenger du ikke søke.

Utskifting
Normal oppussing og vedlikehold som utskifting av vindu, panel og takstein til tilsvarende type er unntatt fra søknadsplikten.

Redskapsbod
Du trenger heller ikke søke for å sette opp en redskapsbod, dukkestue eller lignende, dersom den følger disse kriteriene: Den må være frittliggende, på en eiendom som er bebygget fra før. Bruksarealet må ikke være mer enn 15 kvm. Dersom du holder deg innenfor mønehøyde på tre meter og gesimshøyde på 2,5 meter, er du fritatt fra byggesøknaden. Bygningen kan ikke brukes til bolig, og den må ligge fire meter fra nabotomten.

Endre fasade
Dersom du vil endre på fasaden uten at bygningens karakter endres. Her må det brukes skjønn. Mye kan endres på et Block Wathne-hus uten at man må søke, men svært lite kan utføres på antikvariske bygninger uten søknad.

Golv
Du kan snekre plattinger og legge steinheller uten å søke kommunen om lov. Terrasser som ligger over bakkenivå må byggemeldes med enkel melding. 

Stamp og skur
Så lenge du klarer deg med under 1001 liter vann, kan du bygge utendørs badestamp uten papirarbeid. Du kan også bygge skur for kildesortering, søppelkasser, lekestativ og fontener uten å trekke inn kommunen. Skritt opp en meter fra husveggen, så trenger du heller ikke søke for å bygge utepeis. 

Gjerde
Så lenge du ikke blokkerer sikt til vei, og ikke bygger høyere enn 1,5 meter, er gjerder unntatt søknadsplikt.

Lange ting
Antenner må maks være 2 meter høy, parabolantenner inntil 1,2 meter i diameter. Flaggstang er greit.

Innendørs
Ombygging innendørs må ikke omfatte flytting av bærevegger og slikt, da må du søke kommunen om lov.

Kilder: Plan- og bygningsloven, Forbrukerrådet, www.byggsok.no

 

29. september 2009
Mer om Byggesøknad og byggeforskrifter

Når må du sende nabovarsel?

Når du skal sette opp et bygg som er søknadspliktig, må du vanligvis sende nabovarsel. Her får du vite hvem som skal varsles og hvordan du gjør det riktig.

Slik bygger du gapahuk "etter boka"

Sintef Byggforsk har (endelig) gitt ut en anvisning til hvordan du bygger gapahuk “etter boka”.

Bygg utebod eller anneks uten å søke

Fra 1. juli 2015 ble det mulig å sette opp tilbygg uten byggetillatelse fra kommunen. Det er imidlertid noen begrensninger i forhold til størrelse,...

TEK17 er oppdatert. Last ned nyeste versjon her

Skal du bygge bolig må du forholde deg til byggforskriftene i TEK17, og de finner du her.

Nye byggekrav fra 2017

Oppfyller du minimumskravene for energieffektivitet?

Slik er de nye byggereglene i 2016

Fra 1. januar 2016 vil det bli enklere å bygge ut og leie ut boliger. Se hvordan de nye byggereglene vil påvirke deg som boligeier.

Nå får du enkelt svar på hvor mye du kan bygge

Planlegger du tilbygg, påbygg eller ny garasje? Da må du først finne ut hvor mye du har lov å bygge på tomten. Nå er det lansert en ny veiviser som gjør det enklere å få svar. 

Snart nye byggeregler: Sjekk om du kan bygge uten å søke

De nye byggereglene trer i kraft om kun få dager, og kan virke litt for gode til å være sanne. Les her hvordan du kan unngå de dyre byggetabbene.

Bygg hus nå - kan bli svindyrt i 2016

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har lagt frem en nye krav for mer miljøvennlige bygg. - Det blir dyrere og dyrere, men man får...

Ikke la de nye reglene ødelegge nabofreden

 Vil de nye plan- og byggereglene ødelegge flere naboforhold? Ekspertene gir deg rådene for å beholde nabofreden.

De nye byggereglene kan skape konflikt

Fra 1. juli 2015 kan du bygge inntil 50 kvadratmeter uten å søke eller advare naboen. Flere plan- og byggeregler trer i kraft denne datoen. Les mer for...

Glemte du å søke kommunen om lov til å bygge?

I etterpåklokskapens navn - hvordan søke når bygget allerede står oppført?

Om byggesøknad

Må man søke kommunen om en slik utvidelse av terrassen? Reglene praktiseres litt ulikt i den enkelte kommunene, men ofte praktiseres de slik: 

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no