Nå blir det lettere å finne ut hvor mye du kan bygge på tomten.
Nå blir det lettere å finne ut hvor mye du kan bygge på tomten. Bilde: Getty Images

Nå får du enkelt svar på hvor mye du kan bygge

Byggesøknad og byggeforskrifter

Planlegger du tilbygg, påbygg eller ny garasje? Da må du først finne ut hvor mye du har lov å bygge på tomten. Nå er det lansert en ny veiviser som gjør det enklere å få svar. 

1. juli kom den nye Plan- og bygningsloven som åpner for at man kan bygge garasje eller andre frittliggende bygninger på inntil 50 kvadratmeter uten å sende søknad til kommunen eller varsle naboen. 

Uansett om du skal bygge stort eller smått må du holde deg innenfor det som kalles tillatt grad av utnytting, som bestemmer hvor stor del av eiendommen du har lov å bygge på. 

For å hjelpe deg med å finne hvor mye du kan bygge har Direktoratet for byggekvalitet (Dibk) nå lansert tjenesten "Hvor stort kan du bygge?"

- Vi vet at dette med å beregne grad av utnytting oppleves som svært komplisert av mange, sier senioringeniør i DiBK, Anna Schultz i en pressemelding.

For å finne ut hvor mye du kan bygge på tomten din må du selv innhente informasjon om:

Les også:

4 tips som kan øke verdien på boligen din

Med noen enkle grep kan du tjene noen hundretusener.

  • Reguleringsplan for eiendommen din
  • Kommuneplanens arealdel
  • Kommunedelplan
  • Kommunens parkeringsnorm

Denne informasjonen må du selv fylle inn i veiviseren for at den skal kunne gi deg riktig svar på hvor mye du kan bygge ut på tomten din. 

28. oktober 2015
Mer om Byggesøknad og byggeforskrifter

Når må du sende nabovarsel?

Byggesøknad og byggeforskrifter Når du skal sette opp et bygg som er søknadspliktig, må du vanligvis sende nabovarsel. Her får du vite hvem som skal varsles og hvordan du gjør det riktig.

Slik bygger du gapahuk "etter boka"

Byggesøknad og byggeforskrifter Sintef Byggforsk har (endelig) gitt ut en anvisning til hvordan du bygger gapahuk “etter boka”.

Bygg utebod eller anneks uten å søke

Byggesøknad og byggeforskrifter Fra 1. juli 2015 ble det mulig å sette opp tilbygg uten byggetillatelse fra kommunen. Det er imidlertid noen begrensninger i forhold til størrelse,...

TEK17 er oppdatert. Last ned nyeste versjon her

Byggesøknad og byggeforskrifter Skal du bygge bolig må du forholde deg til byggforskriftene i TEK17, og de finner du her.

Nye byggekrav fra 2017

Byggesøknad og byggeforskrifter Oppfyller du minimumskravene for energieffektivitet?

Slik er de nye byggereglene i 2016

Byggesøknad og byggeforskrifter Fra 1. januar 2016 vil det bli enklere å bygge ut og leie ut boliger. Se hvordan de nye byggereglene vil påvirke deg som boligeier.

Snart nye byggeregler: Sjekk om du kan bygge uten å søke

Byggesøknad og byggeforskrifter De nye byggereglene trer i kraft om kun få dager, og kan virke litt for gode til å være sanne. Les her hvordan du kan unngå de dyre byggetabbene. 

Bygg hus nå - kan bli svindyrt i 2016

Byggesøknad og byggeforskrifter Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har lagt frem en nye krav for mer miljøvennlige bygg. - Det blir dyrere og dyrere, men man får...

Ikke la de nye reglene ødelegge nabofreden

Byggesøknad og byggeforskrifter Vil de nye plan- og byggereglene ødelegge flere naboforhold? Ekspertene gir deg rådene for å beholde nabofreden.

De nye byggereglene kan skape konflikt

Byggesøknad og byggeforskrifter Fra 1. juli 2015 kan du bygge inntil 50 kvadratmeter uten å søke eller advare naboen. Flere plan- og byggeregler trer i kraft denne datoen. Les mer for vite hvilke.

Glemte du å søke kommunen om lov til å bygge?

Byggesøknad og byggeforskrifter I etterpåklokskapens navn - hvordan søke når bygget allerede står oppført?

Om byggesøknad

Byggesøknad og byggeforskrifter Må man søke kommunen om en slik utvidelse av terrassen? Reglene praktiseres litt ulikt i den enkelte kommunene, men ofte praktiseres de slik: