Du kan bruke mer av BRA på vinduer, men det er strengere krav til tetthet i de nye byggereglene for 2017.
Du kan bruke mer av BRA på vinduer, men det er strengere krav til tetthet i de nye byggereglene for 2017. Bilde: Getty Images

Tettere hus og større vinduer – se de nye byggereglene for 2017

Byggesøknad og byggeforskrifter

Fra nyttår 2017 blir det strengere byggeregler for alle nye boliger. Kravene skal sikre bedre energieffektivitet og spare miljøet. 

Krav om bedre energieffektivitet ved nybygg ble lansert ved nyttår 2016 med en ett års overgangsperiode. Det betyr at fra 1. januar 2017 må alle nye boligprosjekter holde seg innenfor minimumskravene i byggereglene

Målet er mer miljøvennlig boligbygging, og alle som ikke søkte før nyttår 2017 må forholde seg til de nye boligreglene.

Hovedpunktene på listen av krav innebærer:

  • Bedre vinduer
  • Bedre tetthet
  • Bedre isolerte gulv
  • Høyere tillatt vindusareal og lempede krav til kuldebroverdi

Hensikten med kravene er å redusere unødvendig tap av varme og begrense eventuelle kjølebehov.

De nye grensene sier at totalt netto energibehov (kWh/m2 oppvarmet BRA) pr år ikke skal overstige 100 for småhus og 95 for boligblokk.

Les også:

De beste rengjøringstriksene til stekeovnen

Det kan være tøft å få stekeovnen skikkelig ren, men med disse smarte triksene får du ovnen ren på kort tid.

Hvis du ikke har mulighet til å beregne hele energirammen for boligen, kan du i stedet velge å forholde deg til listen med ni punkter med tiltak for bedre energieffektivitet. Holder du deg innenfor på alle ni, slipper du å tenke på totalkravet.

Den viktigste forandringen i regelverket som trådte i kraft med full effekt fra 1. januar 2017, er den som omhandler tetthet. Det vil si hvor mye lekkasje som tillates. Her reduseres minimumkravet fra 2,5 til 0,6 (pr. time ved 50 Pa trykkforskjell).

Minste tillatte U-verdi for dører og vinduer reduseres til 0,8 (ned fra fra 1,2) og på gulv fra 0,15 til 0,10.

Prosenten av BRA som kan benyttes til vinduer/dører økes fra 20 prosent til 25 prosent.

Les også:

10 tips som gjør gamle sko til nye

Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Det er ikke bare nybyggere som bør tenke på bedre energieffektivitet. Les mer om hvilke tiltak du kan gjøre for å spare penger og miljøet

Hold deg oppdatert på gjeldende byggeregler – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Kilde: dibk.no og lavenergiprogrammet.no.

2. januar 2017
Mer om Byggesøknad og byggeforskrifter

Når må du sende nabovarsel?

Byggesøknad og byggeforskrifter Når du skal sette opp et bygg som er søknadspliktig, må du vanligvis sende nabovarsel. Her får du vite hvem som skal varsles og hvordan du gjør det riktig.

Slik bygger du gapahuk "etter boka"

Byggesøknad og byggeforskrifter Sintef Byggforsk har (endelig) gitt ut en anvisning til hvordan du bygger gapahuk “etter boka”.

Bygg utebod eller anneks uten å søke

Byggesøknad og byggeforskrifter Fra 1. juli 2015 ble det mulig å sette opp tilbygg uten byggetillatelse fra kommunen. Det er imidlertid noen begrensninger i forhold til størrelse,...

TEK17 er oppdatert. Last ned nyeste versjon her

Byggesøknad og byggeforskrifter Skal du bygge bolig må du forholde deg til byggforskriftene i TEK17, og de finner du her.

Slik er de nye byggereglene i 2016

Byggesøknad og byggeforskrifter Fra 1. januar 2016 vil det bli enklere å bygge ut og leie ut boliger. Se hvordan de nye byggereglene vil påvirke deg som boligeier.

Nå får du enkelt svar på hvor mye du kan bygge

Byggesøknad og byggeforskrifter Planlegger du tilbygg, påbygg eller ny garasje? Da må du først finne ut hvor mye du har lov å bygge på tomten. Nå er det lansert en ny veiviser som...

Snart nye byggeregler: Sjekk om du kan bygge uten å søke

Byggesøknad og byggeforskrifter De nye byggereglene trer i kraft om kun få dager, og kan virke litt for gode til å være sanne. Les her hvordan du kan unngå de dyre byggetabbene. 

Bygg hus nå - kan bli svindyrt i 2016

Byggesøknad og byggeforskrifter Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har lagt frem en nye krav for mer miljøvennlige bygg. - Det blir dyrere og dyrere, men man får...

Ikke la de nye reglene ødelegge nabofreden

Byggesøknad og byggeforskrifter Vil de nye plan- og byggereglene ødelegge flere naboforhold? Ekspertene gir deg rådene for å beholde nabofreden.

De nye byggereglene kan skape konflikt

Byggesøknad og byggeforskrifter Fra 1. juli 2015 kan du bygge inntil 50 kvadratmeter uten å søke eller advare naboen. Flere plan- og byggeregler trer i kraft denne datoen. Les mer for vite hvilke.

Glemte du å søke kommunen om lov til å bygge?

Byggesøknad og byggeforskrifter I etterpåklokskapens navn - hvordan søke når bygget allerede står oppført?

Om byggesøknad

Byggesøknad og byggeforskrifter Må man søke kommunen om en slik utvidelse av terrassen? Reglene praktiseres litt ulikt i den enkelte kommunene, men ofte praktiseres de slik: